Kaip informuoja UNIAN korespondentas, apie tai jis pranešė žurnalistams Niujorke po susitikimo su D. Trumpu.

„Pamaniau, kad jie paviešins savo dalį“, – pareiškė V. Zelenskis, komentuodamas stenogramos paviešinimą.

Tiesa, jis pabrėžė, kad niekas negali jo spausti ir kad jis yra atviras žmogus.

„Niekas negali manęs spausti ir niekas nespaus. Kiekvienas žmogus gali kalbėti, ką nori. Aš atviras, na, paviešino, na prašom – kad ir visus skambučius. Nors asmeniškai aš manau, kad kartais tokie dalykai, tokie skambučiai tarp nepriklausomų valstybių prezidentų neturėtų būti viešinami. Yra geopolitika, yra tam tikrų planų, bet aš šito nebijau“, – pabrėžė jis.

V. Zelenskis sakė, kad yra dėkingas Europos Sąjungos lyderiams už suteiktą pagalbą Ukrainai, o jo pokalbis su JAV prezidentu D. Trumpu liepos mėnesį vyko sudėtingu laikotarpiu, po Rusijos delegacijos grąžinimo į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją (ETPA) ir tęsiant dujotiekio „Šiaurės srautas 2“ projekto realizavimą.

Kaip praneša UNIAN korespondentas, apie tai jis pranešė, remdamasis derybų su D. Trumpu rezultatais.

„Atsakau už kiekvieną savo žodį. Daug kartų dėkojau ir dėkoju, toliau dėkoju [Ukrainos partnerėms Europoje]“, – sakė jis. V. Zelenskis pabrėžė, kad susitikimo su JAV prezidentu D. Trumpu metu jis išsakė dėkingumą Vokietijos ir Prancūzijos lyderiams už suteiktą pagalbą.

„Mūsų skambutis [su D. Trumpu] vyko labai sudėtingu laikotarpiu – kai Rusiją sugrąžino į ETPA, o sankcijos nepaveikė „Šiaurės srauto 2“ statybų“, – pabrėžė Ukrainos lyderis.

Jis pareiškė, kad kalbėjo apie Rusijos delegacijos grąžinimo į ETPA ir „Šiaurės srauto 2“ statybų klausimus su Europos lyderiais, bet jam atsakydavo, kad šie klausimai išspręsti.

„Grąžinimas į ETPA – šį sprendimą priėmė be manęs. Europos šalys priėmė šį sprendimą, man atrodo, dar žiemos pabaigoje. Nenoriu nieko peikti, visiems, kas mums padeda, mes visiems dėkingi. Bet aš pasakau teisybę, nes „Šiaurės srautas 2“ – mums tai didelė grėsmė energetiniam saugumui. Man asmeniškai atrodo, kad „Šiaurės srautas 2“ – palaipsniui vykdomas sankcijų atšaukimas, tai asmeninė mano nuomonė. O už visa kita – ačiū. Europos Sąjungos šalys iš tiesų teikia mums didelę pagalbą“, – reziumavo jis.

DELFI primena, kad D. Trumpas apkaltino Vokietijos kanclerę Angelą Merkel „nieko“ nedarant dėl Ukrainos. Šį kaltinimą D. Trumpas metė liepą per pokalbį telefonu su naujuoju Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Tai matyti iš trečiadienį Baltųjų rūmų paskelbtos pokalbio stenogramos.

A. Merkel kalbėjosi su juo apie Ukrainą, per pokalbį sakė D. Trumpas. „Tačiau ji nieko nedaro“, – pridūrė. JAV prezidentas tęsė: „Vokietija beveik nieko nedaro dėl jūsų. Viskas, ką jie daro, tai tik kalba“, – aiškino D. Trumpas V. Zelenskiui.

Daugelis Europos šalių esą elgiasi panašiai. JAV dėl Ukrainos daro „daug dagiau“ už Europos šalis.

Stenograma paskelbta kilus skandalui dėl per pokalbį su V. Zelenskiu išsakyto D. Trumpo reikalavimo pradėti tyrimą prieš demokratų kandidato į JAV prezidentus Joe Bideno sūnų. Stenograma patvirtina, jog D. Trumpas prašė, kad Ukrainos teisėsauga atliktų tokį tyrimą.

Dalyje pokalbio, kur kalbama apie JAV ir ES santykius su Ukraina, V. Zelenskis pritaria JAV prezidentui.

„Esate visiškai teisus – net ne 100 procentų, o visais 1 000 procentų. Galiu pasakyti štai ką: kalbėjausi su Angela Merkel ir buvau su ja susitikęs. Taip pat buvau susitikęs ir kalbėjausi su Macronu, ir jiems pasakiau, kad jie nedaro tiek, kiek yra būtina sankcijų klausimu. Jie negriežtina sankcijų. Jie nedaro tiek, kiek turėtų padaryti dėl Ukrainos“, – sakė V. Zelenskis per pokalbį, kurio stenograma trečiadienį buvo paskelbta Baltųjų rūmų interneto svetainėje.

V. Zelenskis taip pat išreiškė savo nuomonę, kad nors Europos Sąjunga turėtų būti didžiausia Ukrainos partnerė, „techniškai JAV yra gerokai didesnė partnerė nei ES“. Jis sakė, kad JAV daro daugiau nei ES, ypač, kai kalbama apie sankcijas Rusijai.

Kiek anksčiau trečidienį agentūra „Reuters“ pranešė, kad V. Zelenskis nedaugžodžiauja apie savo pokalbį telefonu su JAV prezidentu D. Trumpu, per kurį jis esą patyrė spaudimą.

JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose Niujorke atsakydamas į Rusijos žurnalisto klausimą, ar D. Trumpas per pokalbį telefonu liepą darė jam nederamą spaudimą, V. Zelenskis pabrėžė: „Niekas negali daryti man spaudimo, nes aš esu nepriklausomos valstybės prezidentas. Tik vienas žmogus gali man daryti spaudimą – tai mano sūnus, kuriam šešeri metai“.

Į klausimą, ar jis susitikime su D. Trumpu jo ko nors prašys, V. Zelenskis atsakė: „Ne Ukrainos stilius yra ko nors prašyti“.

Šį pokalbį trečiadienį parodė Rusijos stotis „Rossija 24“. Trečiadienį Niujorke planuojamas D. Trumpo ir V. Zelenskio susitikimas.

D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbis telefonu vyko liepos 25-ąją. Jis jau kurį laiką kelia didelį ažiotažą JAV. Anot žiniasklaidos, D. Trumpas per pokalbį kelis kartus ragino V. Zelenskį bendradarbiauti su jo advokatu Rudy Giulianiu, kad būtų pradėtas tyrimas prieš Joe Bideno sūnų Hunterį.

Buvusio viceprezidento sūnus kurį laiką dirbo vienoje Ukrainos bendrovėje. Pats J. Bidenas yra potencialus D. Trumpo varžovas būsimuose JAV prezidento rinkimuose.