„Po 2014 metų buvo bandymų įšaldyti karą Donbase. Buvo labai įtakingų garantų – Vokietijos kanclerė, Prancūzijos prezidentas. Bet Putinas yra plėšrūnas, kuris nepasitenkina šaldytais produktais“, – sakė V. Zelenskis.

V. Zelenskis turėjo omenyje Minsko derybas tarp Vokietijos, Prancūzijos, Ukrainos ir Rusijos, kuriomis siekta nutraukti kovas tarp Ukrainos kariuomenės ir Kremliaus remiamų separatistų, 2014 metais užėmusių dideles rytų Ukrainos teritorijas.

Ukrainos pareigūnai tuos derybų Baltarusijos sostinėje raundus nuolat pasitelkia kaip įrodymą, kad derybos su Maskva yra beprasmiškos, nes Kremlius įsakė įsiveržti į Ukrainą nepaisydamas paliaubų susitarimų.

Volodymyras Zelenskis Davoso forume

V. Zelenskis pasinaudojo Davoso scena, kad pasakytų susirinkusiems, jog Rusijos lyderis turi ekspansionistinių tikslų net už Ukrainos sienų.

„Jei kas nors galvoja, kad tai susiję tik su mumis, tik su Ukraina, iš pagrindų klysta, – sakė jis. – Galimos naujos Rusijos agresijos už Ukrainos ribų kryptys ir net terminai tampa vis akivaizdesni“.

Ukrainos prezidentas, kreipdamasis į Pasaulio ekonomikos forumą (WEF), pareiškė, kad Vakarai turi padėti Ukrainai įgyti pranašumą ore prieš Rusiją, kad jo šalies pajėgos galėtų laimėti mūšio lauke.

„Ukrainai reikia įgyti pranašumą ore. Kaip kad įgijome pranašumą Juodojoje jūroje, taip ir čia mes galime tai padaryti. Tai leis daryti pažangą sausumoje... Partneriai žino, ko reikia ir kokiais kiekiais“, – sakė jis.

V. Zelenskio kalba nuskambėjo sudėtingu metu Ukrainos mūšio lauke.

Kyjivo kontrpuolimas praėjusią vasarą iš esmės buvo nesėkmingas, o jo sąjungininkams Vašingtone ir Briuselyje sunkiai sekasi užtikrinti tolesnę finansinę pagalbą Ukrainai.

J. Stoltenbergas: pagalba Ukrainai yra investicija į mūsų pačių saugumą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas tikisi, kad Aljanso šalys tęs paramą su Rusijos agresija kovojančiai Ukrainai. „Pagalba Ukrainai yra investicija į mūsų pačių saugumą“, – pabrėžė jis antradienį Pasaulio ekonomikos forume Davose.

„Turime tiesiog remti Ukrainą – o Rusija kažkada supras, kad moka per didelę kainą ir pritars teisingai taikai“, – kalbėjo J. Stoltenbergas. NATO valstybės esą turi padaryti viską, ką gali, kad kaina Rusijai didėtų.

Paradoksalu, bet karą būtų galima užbaigti suteikus Ukrainai daugiau ginklų, sakė Aljanso vadovas. Kuo patikimesnė bus karinė parama, tuo didesnė tikimybė, kad diplomatams prie derybų stalo pavyks susitarti, pažymėjo jis. Kažkada Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas esą pamatys, kad kaina per didelė ir pritars ilgalaikei taikai su Ukraina, kaip nepriklausoma valstybe.

A. Blinkenas pažadėjo V. Zelenskiui tolesnę JAV paramą

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas pažadėjo Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui tolesnę savo šalies paramą. „Esame pasiryžę išlaikyti savo paramą Ukrainai, labai glaudžiai bendradarbiaujame su Kongresu, kad tai pasiektume“, – sakė A. Blinkenas susitikime su V. Zelenskiu Pasaulio ekonomikos forume Davose.

JAV Kongrese dalis respublikonų priešinasi naujam paramos Kyjivui paketui. JAV prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas patikino V. Zelenskį, jog JAV ir jų sąjungininkės pasirengusios „užtikrinti, kad Rusijai nepavyktų, o Ukraina laimėtų“.

V. Zelenskis padėkojo JAV vyriausybei už „abiejų partijų paramą“ Kongrese. „Mes tikrai tikimės jūsų paramos – tolesnės didžiulės paramos“, – teigė jis.