„Dar du laivai sėkmingai praplaukė per mūsų laikinąjį Juodosios jūros grūdų koridorių“, – socialinėje žiniasklaidoje „X“, buvusiame tviteryje, paskelbė V. Zelenskis. „Ukraina atkuria tikrąją laivybos laisvę Juodojoje jūroje. Laisvė reikalauja ryžto“, - sakė Ukrainos prezidentas.

Rusija liepos viduryje atšaukė saugumo garantijas grūdus vežantiems civiliniams laivams ir pagrasino visus laivus, plaukiančius į Ukrainos uostus ir iš jų, traktuoti kaip vežančius karinius krovinius. Kyjivas mėgina organizuoti eksportą, nepaisydamas Maskvos atakų pavojaus.

„Dėkoju visiems mūsų uosto darbuotojams ir visiems, kurie garantuoja koridoriaus saugumą, – sakė V. Zelenskis. – Raginame savo sąjungininkes paremti mūsų pastangas suteikiant daugiau oro gynybos sistemų. Kartu galime apsaugoti laivybos laisvę Juodojoje jūroje ir dar toliau“.

Kasdieniame vaizdo pranešime V. Zelenskis taip pat paragino atkurti saugumą Ukrainos grūdų eksportui itin svarbiame Juodosios jūros Odesos uosto regione.

V. Zelenskis nepatikslino, kokie laivai sėkmingai išvyko, tačiau, remiantis penktadienį interneto svetainės „Marinetraffic“ paskelbtais duomenimis, du krovininiai laivai „Filia Glory“ ir „Ocean Courtesy“ išplaukė iš Pivdenio uosto, esančio maždaug už 20 kilometrų į rytus nuo Odesos.

Daugiau nei prieš 18 mėnesių Rusijai pradėjus invaziją, Ukrainos Juodosios jūros uostuose įstrigo dešimtys prekybinių laivų. Kai kuriems grūdus vežusiems laivams buvo leista plaukti pagal Turkijos ir Jungtinių Tautų sudarytą susitarimą, tačiau liepos viduryje Rusija jį sustabdė.

Rusijos karinio jūrų laivyno blokada jau apeinama. Anksčiau rugpjūtį Vokietijos laivas „Joseph Schulte“ taip pat išplaukė iš Odesos uosto ir sėkmingai praplaukė Ukrainos nustatytu koridoriumi.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas susitiks Sočyje, tikimasi, kad, be kitų dalykų, jiedu aptars ir galimą grūdų sandorio atnaujinimą.