Pagrindinis įtariamasis yra amerikietis karys Bradley Manningas. Tai „karštagalvis vienišius“, užaugęs Didžiojoje Britanijoje. Šiuo metu jis yra uždarytas vienutėje ir laukia teismo dėl informacijos perdavimo „WikiLeaks“.

Bent jau remiantis pačiu 23 metų amžiaus kareiviu, atrodo, kad jam buvo ypač lengva pasprukti su gausybe įslaptintų duomenų.

Informacijos parsisiuntimas vyko tuo metu, kai B. Manningas dirbo JAV 10-ojoje kalnų divizijoje Irake.

„Aš ateidavau su Lady Gaga ar kitu panašiu muzikos įrašu and perrašomo kompaktinio disko (CD-RW), ištrindavau muziką, o po to įrašydavau suspaustą failą“, – rašė jis internetinių pokalbių svetainėje.

„Niekas nieko neįtarė. Klausydavau ir niūnuodavau Lady Gaga dainą „Telephone“, kol būdavo įrašinėjama tikriausiai didžiausias Amerikos istorijoje nutekintos informacijos kiekis.“

„Hillary Clinton ir keletas tūkstančių diplomatų visame pasaulyje gaus širdies smūgį, kai vieną rytą atsibus ir sužinos, kad ištisa įslaptintos užsienio politikos duomenų bazė yra prieinama per paieškos formatą visuomenei.“

„Bet kur, kur yra JAV atstovybė, ten bus atskleistas diplomatinis skandalas. Pasaulinė anarchija CSV formatu. Tai gražu ir kartu siaubinga“, – dėstė B. Manningas. – Informacija turėtų būti laisva. Ji priklauso viešajai erdvei.“

Jis teigė turėjęs beprecedentę prieigą prie slaptų tinklų 14 valandų per dieną septynias dienas per savaitę ne mažiau kaip aštuonis mėnesius.
Taip B. Manningas kalbėjo internete su vyru, pasivadinusiu Adrianu Lamo. Šis jį galiausiai įdavė teisėsauginininkams ir tokį poelgį pavadino „sąžinės aktu“.

Tačiau tuomet jau buvo per vėlu. Kareivis jau buvo perdavęs failus „WikiLeaks“, kurie pradėjo ilgą jų išviešinimo procesą.