„Mūsų misija – protestuoti, mūsų ginklai – nuogos krūtys“, – toks „Femen“ šūkis. Na o Venecijos kino festivalyje pristatytame dokumentiniame filme paaiškėjo, kad „Femen“ įkūrėjas ir idėjinis tėvas yra vyras, informuoja independent.co.uk.

Australų režisierės Kitty Green (28 m.) filmas „Ukraina – ne viešnamis“ atskleidė, kad moterų aktyvisčių grupės įkvėpėjas – Viktoras Sviatskis. Jis vadinamas judėjimo konsultantu. Kaip rašoma „Femen“ interneto svetainėje, šią vasarą dėl veiklos, susijusios su grupe, Ukrainos slaptosios tarnybos žiauriai jį sumušė.

Režisierė K. Green atskleidė, kad jis – ne šiaip „Femen“ rėmėjas, o jos įkūrėjas.

„Tai jo judėjimas, jis atrinko merginas. Jis atrinko gražiausias merginas, nes dėl gražiausių merginų parduodama daugiau laikraščių. Gražiausių merginų nuotraukas deda į pirmus puslapius... tai tampa jų įvaizdžiu, taip parduodamas prekės ženklas“, – teigė režisierė.

Kelios „Femen“ narės, taip pat ir garsiausia aktyvistė Ina Ševčenko, Venecijoje laukia K. Green dokumentinio filmo pristatymo. Pastaruoju metu kelios grupės narės išvyko į užsienį, nes buvo „nuolat persekiojamos, žiauriai sumuštos pagrobtos, ne kartą sulaukė grasinimų“ iš valdžios atstovų, o birželį dvi narės prancūzės ir viena vokietė pateko už grotų už tai, kad Tunise protestavo išsirengusios nuogai iki pusės.

Sumuštas "Femen" įkūrėjas Viktoras Sviatskis
Iki šiol niekas nesuprato, kokią įtaką V. Sviatskis daro „Femen“. Filme teigiama, kad būtent jis pasiuntė „Femen“ nares į vieną pavojingiausių misijų Baltarusijoje, kur jas sulaikė slaptieji agentai, išrengė, pažemino ir paliko miške netoli Ukrainos sienos.

Šioje kelionėje K. Green lydėjo judėjimo nares. Režisierė papasakojo leidiniui „The Independent“, kad jos filmuotą medžiagą atėmė KGB, ją pačią pralaikė uždarę aštuonias valandas, o paskui deportavo į Lietuvą.

Savo filme K. Green pastebi V. Sviatskio organizuotumą, charizmą, tik kelia klausimą dėl jo įtakos grupei.

„Jis gali pasielgti tiesiog siaubingai, bet yra be galo inteligentiškas“, – sakė ji apie V. Sviatskį, kuris filme duoda interviu. K. Green metus gyveno Kijeve mažame bute su keturiomis „Femen“ narėmis ir filmavo jų akcijas.

„Filmuodavau jų protesto akcijas, jos įkeldavo filmuotą medžiagą į savo interneto svetainę“, – pasakojo ji.

Tik laikui bėgant ji sužinojo, kad viskam vadovauja V. Sviatskis.

Iš pradžių V. Sviatskis nesutiko filmuotis, bet galiausiai nusileido atkakliai režisierei. „Man tai buvo rimtas moralinis klausimas, supratau, kaip veikia ši organizacija. Su merginomis jis elgėsi nepagarbiai – šaukdavo, išvadindavo kalėmis“, – pasakojo K. Green.

„Femen“ įkūrėjas interviu siekė paaiškinti savo vaidmenį organizacijoje ir paradoksą, kad moterų judėjimui vadovauja vyras.

„Šitos merginos silpnos“, – sako jis filme. – Jos neturi tvirto charakterio. Jos net nenori būti stiprios. Jos demonstruoja nuolankumą, minkštą būdą, joms trūksta punktualumo ir daugelio kitų savybių, kurios trukdo tapti politinėmis aktyvistėmis. Būtinai reikėjo išmokyti jas šitų dalykų.“