Kartu su verslo lyderių delegacija O. Scholzas lankysis Argentinoje, vėliau – Čilėje, po to vyks į Braziliją.

Vokietija nori sustiprinti bendradarbiavimą su Lotynų Amerika ir Karibų jūros regiono šalimis dėl „atsinaujinančių energijos šaltinių, žaliojo vandenilio ir atsakingos prekybos žaliavomis“, šeštadienį interviu Pietų Amerikos laikraščių konsorciumui „Grupo de Diarios America“ (GDA) sakė O. Scholzas.

Didėjant susirūpinimui dėl didelės priklausomybės nuo Kinijos, Vokietijos verslas ieško naujų galimybių užsienyje po ekonominio sukrėtimo, kurį sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą.

Šeštadienį O. Scholzas atvyks į Buenos Aires ir susitiks su Argentinos prezidentu Alberto Fernandezu.

Tačiau akyliausiai bus stebimas vizitas Brazilijoje.

Vokietija ir Europos Sąjunga siekia atkurti santykius dabar, kai po kraštutinių dešiniųjų lyderio Jairo Bolsonaro šalies prezidentu tapo Luizas Inacio Lula da Silva.

Viena iš pagrindinių diskusijų temų bus prekybos susitarimas tarp ES ir prekybos bloko Mercosur, kurį sudaro Argentina, Brazilija, Paragvajus ir Urugvajus.

Nors susitarimas buvo pasiektas 2019 m. po 20 metų trukusių derybų, jis dar nėra ratifikuotas ir sulaukė kritikos Europoje, ypač žemės ūkio ir ekologijos sektoriuose.

Tačiau šią savaitę Brazilijos prezidentas vėl atkreipė dėmesį į susitarimo užbaigimą, sakydamas, kad susitarti yra „skubu ir nepaprastai svarbu“.

„Mes nuoširdžiai remiame Europos Komisijos pastangas greitai pasiekti susitarimą su Mercosur partneriais“, – interviu GDA sakė O. Scholzas.

O. Scholzui lankantis Brazilijoje bus labai svarbus aplinkosaugos klausimas.

Po Lulos pergalės rinkimuose spalį Berlynas pareiškė, kad yra pasirengęs atnaujinti mokėjimus fondui, kurio tikslas – apsaugoti Amazonės atogrąžų miškus.

Vokietija, kartu su didžiausia fondo donore Norvegija, sustabdė mokėjimus po to, kai dėl klimato skeptiko prezidento Jairo Bolsonaro išaugo miškų kirtimo mastai.

J. Bolsonaro administracija sukėlė „lūžį Brazilijos aplinkosaugos politikoje ir uždarė aplinkosaugos diplomatijos duris“, sakė Roberto Goulartas Menezesas iš Brazilijos universiteto Tarptautinių santykių instituto.

Lulos vyriausybė, priešingai, atnaujina šią darbotvarkę.

Besitęsiant Rusijos karui prieš Ukrainą, Vokietija sieks išnaudoti kelionę Lotynų Amerikoje, kad padidintų tolesnį tarptautinį solidarumą su Ukraina, sakė Berlyno vyriausybės šaltinis.

Argentina, Čilė ir Brazilija Jungtinėse Tautose kritikavo invaziją į Ukrainą, bet nepritarė sankcijoms Maskvai.

Lula pernai sukėlė šoką pasakęs, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra „lygiai taip pat atsakingas“ už konfliktą kaip ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Pabrėžiame, kad taikos kontūrai yra gana paprasti – Rusija turi palikti teritoriją, į kurią ji neturi jokių teisių“, – sakė neįvardintas šaltinis iš Vokietijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją