Federalinė policija „vykdys papildomą lanksčią, tikslinę (žmonių) kontrabandos maršrutų kontrolę" palei sienas su dviem rytinėmis kaimynėmis, spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser.

Ministrė vis labiau spaudžiama sugriežtinti kontrolę, nes pastaraisiais mėnesiais labai išaugo neteisėtai į Vokietiją atvykstančių asmenų skaičius.

Šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais federalinė policija aptiko 70 753 asmenis, nelegaliai atvykusius į Vokietiją, t. y. beveik 60 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

Dėl šio antplūdžio Vokietijoje vėl kilo diskusijos apie tai, kaip geriausiai kontroliuoti imigraciją, ir tai priminė 2015 metų migrantų krizę, kai į šalį plūstelėjo dešimtys tūkstančių žmonių.

Pastaraisiais mėnesiais, pradėjus augti migrantų skaičiui, Vokietija jau padidino policijos pareigūnų, atliekančių paieškos operacijas pasienio zonoje, skaičių.

„Mano tikslas – daryti kuo didesnį spaudimą kontrabandininkams ir apsaugoti žmones“, – sakė N. Faeser.

Vidaus reikalų ministrė neseniai užsiminė apie galimybę pasienyje su Lenkija ir Čekija įvesti stacionarią kontrolę – ši priemonė jau taikoma pasienyje su Austrija.

Visos šalys yra Europos Sąjungos ir Europos Šengeno atvirų sienų zonos narės. Šengeno erdvėje vėl įvesti pasienio kontrolę leidžiama tik išskirtinėmis aplinkybėmis, o prieš jos įvedimą apie tai turi būti pranešta Briuseliui.

N. Faeser sakė, kad „neatmeta“ galimybės ateityje įvesti stacionarią kontrolę, jei naujosios priemonės pasirodys nepakankamai veiksmingos.

Patikras stiprina ir Slovėnija

Patikras pasienyje stiprina ir Slovėnija. Policija kai kuriuose keliuose netoli Kroatijos sienos įrenginėja kontrolės postus, trečiadienį žiniasklaidai Liublianoje sakė vidaus reikalų ministras Bostjanas Poklukaras. Tai nėra stacionari kontrolė pasienio perėjimo punktuose, o priemonė šalies viduje, pridūrė jis.

Kaimyninė Kroatija metų pradžioje prisijungė prie Šengeno zonos, kurioje nėra sienų kontrolės. Nuo tada neteisėtai Slovėnijos sieną kirtusių pabėgėlių ir migrantų srautas išaugo. Nuo metų pradžios iki rugpjūčio pabaigos policija registravo 36 137 tokių atvykimų. Per tą patį praėjusių metų laikotarpį jų buvo 13 601.

Naujos kontrolės bus vykdomos kritinėse kelių atkarpose Nova Mesto ir Koperio policijos administracijų teritorijoje. Žinių portalo „24ur.com“ reporteriai pasakoja trečiadienio rytą jau matę, kaip policininkai Rigončės pasienio vietovėje sulaikė grupę migrantų.

Kroatija ir Slovėnija yra vienoje vadinamojo Balkanų maršruto atšakų. Šiuo maršrutu pabėgėliai ir migrantai iš Turkijos per įvairias Pietryčių Europos šalis keliauja į Vakarų Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)