Birželį Vokietijoje – Elmau pilyje Bavarijos Alpėse - įvyks kasmetinė G7 viršūnių konferencija.
Prancūzija tuo tarpu sausio 1 dieną pusmečiui perima pirmininkavimą ES. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savo šalies pirmininkavimo leitmotyvu įvardijo „Europos suverenumą“.

Prancūzijos tikslas - „siekti, kad Europa būtų pasaulinė galia, visiškai suvereni, laisvai besirenkanti ir atsakinga už savo likimą“, pristatydamas savo šalies pirmininkavimo ES uždavinius gruodžio pradžioje sakė E. Macronas.

Jis taip pat paragino sukurti naujus ES sienų apsaugos mechanizmus, kurių pastaraisiais mėnesiais buvo pasigesta susidūrus su migrantų krize prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos.

Europai „reikia užtikrinti savo sienų apsaugą“, – sakė jis spaudos konferencijoje ir pridūrė, kad Prancūzija sieks reformuoti Šengeno erdvę, kurioje laisvai keliauja 26 Europos šalių gyventojai.
E. Macronas taip pat sakė, kad ES turėtų persvarstyti griežtas biudžeto deficito taisykles, kadangi vyriausybės daug lėšų skiria savo ekonomikoms gelbėti nuo COVID-19 apribojimų poveikio.

Kalbėdamas apie aplinkosaugos klausimus, jis sakė, kad perėmusi pirmininkavimą ES Prancūzija pasiūlys naują ES mechanizmą, kuriuo būtų neleidžiama importuoti žemės ūkio produktų iš teritorijų, kuriose buvo iškirsti miškai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)