Vokietijos ir Lenkijos suartėjimas vėl tapo įmanomas po vyriausybės pasikeitimo Varšuvoje gruodį, kai konservatorių partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) po aštuonerių metų prarado valdžią. PiS vyriausybė demonstravo šaltumą santykiuose su Vokietija ir ne kartą mėgino kurstyti antivokiškas nuotaikas Lenkijos visuomenėje.

R. Sikorskis Berlyne pabrėžė, kad griežtos Varšuvos retorikos laikai baigėsi. Nors ir toliau pozicijos kai kuriais klausimais skiriasi, „tačiau nesutarimus galima spręsti konstruktyviai, be konfrontacinės retorikos“. Ministras tiesiogiai kreipėsi į savo tautiečius lenkus, pareikšdamas: „Demokratinės Europos šalys ir ypač Vokietija yra mūsų sąjungininkai“.

A. Baerbock kalbėjo apie „mūsų bendradarbiavimą Europos širdyje, kurį norime drauge atgaivinti“. Stipriai Europai esą „labiau nei bet kada anksčiau reikia Vokietijos ir Lenkijos draugystės ir gilaus pasitikėjimo tarp Varšuvos ir Berlyno“. Vokietija ir Lenkija turi savo „kūrybines galias“ panaudoti Europos labui, pabrėžė ministrė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją