Užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle asmeniškai susitiks su JAV pasiuntiniu Johnu B.Emersonu vėliau ketvirtadienį, atstovė sakė naujienų agentūrai AFP.

Šis žingsnis žymi labai neįprastą įtampos padidėjimą tarp šalių, kurios jau kelis dešimtmečius yra artimos sąjungininkės.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pareikalavo JAV prezidento Baracko Obamos atsakymų dėl pranešimų, kad Amerikos žvalgyba galėjo sekti jos bendravimą telefonu, ir perspėjo, kad tai būtų „piktnaudžiavimas pasitikėjimu“ tarp sąjungininkų.

Baltieji rūmai, kuriuos krečia šis naujausias demaskavimas, grindžiamas buvusio JAV žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno nutekinta informacija, sakė, jog dabar nepasiklauso A.Merkel pokalbių, bet nepaneigė galimybės, kad jos kontaktai galėjo būti šnipinėjami praeityje.

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai aptars pranešimus apie numanomą JAV šnipinėjimą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, supykusi dėl pranešimų, jog JAV tikriausiai šnipinėjo jos pokalbius mobiliuoju telefonu, ketvirtadienį aptars slaptų Amerikos žvalgybos programų problemą su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, pranešė vienas prancūzų diplomatijos šaltinis.

A.Merkel ir F.Hollande'as susitiks per ES viršūnių susitikimą, kurį temdo šis besiplečiantis skandalą. Jiedu "savaime aišku kalbėsis apie tai - ir kaip koordinuoti jų atsaką", sakė šaltinis Prancūzijos diplomatijos sluoksniuose.

JAV šnipinėjimas kelia pavojų laisvosios prekybos sutarčiai su Europa, sako Vokietija

Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) lyderis Sigmaras Gabrielis ketvirtadienį pareiškė, jog būtų sunku įsivaizduoti Europos Sajungos (ES) laisvosios prekybos sutartį su Jungtinėmis Valstijomis, jeigu Vašingtono žvalgybos slaptosios programos pažeidinėtų piliečių teises ir privatumą.

S.Gabrielis taip komentavo Berlyno gautą informaciją, jog Jungtinės Valstijos tikriausiai šnipinėjo kanclerės Angelos Merkel mobilųjį telefoną, dėl ko Vokietijoje kilo didelis pasipiktinimas.

SPD ir A.Merkel vadovaujami konservatoriai šiuo metu derasi dėl naujos koalicinės vyriausybės suformavimo.

Švedijos premjeras: ES neturi sieti derybų su JAV dėl laisvosios prekybos su kaltinimais šnipinėjimu

Susirūpinimas, kad Jungtinės Valstijos galbūt seka Europą, neturėtų būti siejamas su Europos Sąjungos (ES) ir JAV derybomis dėl laisvosios prekybos, ketvirtadienį pareiškė Švedijos ministras pirmininkas Fredrikas Reinfeldtas, praneša "Dow Jones".

Švedijos premjeras pasisakė po to, kai Vokietijos vyriausybė pranešė, kad JAV žvalgybos tarnybos galbūt klausėsi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel mobiliojo telefono pokalbių.

"Nemanau, kad šie du dalykai turi būti siejami", - apie naujausią skandalą ir ES-JAV derybas dėl laisvosios prekybos zonos kalbėjo F. Reinfeldtas.

Prieš prasidedant šioms deryboms liepą Europos politikai pareiškė, kad jos bus atidėtos tol, kol JAV nepateiks aiškios informacijos apie kaltinimus šnipinėjimu. F. Reinfeldtas pareiškė, kad kai kuriais atvejais informacijos rinkimas gali būti įteisintas, pavyzdžiui, kovojant su terorizmu, tačiau vadovai neturėtų taip šnipinėti vienas kito.