"Rusijai reikėjo turėti prorusišką lyderį (Kijeve)... Nacionaliniai interesai buvo pakeisti politiniu tikslingumu", - sakė V.Juščenka trečiadienį Kijevo Pečiorų rajono teisme, kur nagrinėjama buvusios Ukrainos premjerės Julijos Tymošenko "dujų byla".

J.Tymošenko ir jo tuometis kolega iš Rusijos Vladimiras Putinas susitarimą dėl dujų pasirašė 2009 metų sausį. Susitarimas buvo sudarytas dešimčiai metų, ir tada abi šalys pavadino jį proveržiu, kuris leis padaryti galą Maskvos ir Kijevo "dujų karams".

Dabartinė Ukrainos valdžia mano, kad šiais susitarimais norima pavergti jos šalį, o Rusijos dujų kaina yra per didelė.

V.Juščenka pareiškė įsitikinimą, jog sprendimai, kuriuos priėmė per derybas Ukrainos ir Rusijos ministrai pirmininkai buvo politinio pobūdžio, ir šitai patvirtina tai, kad "ilgą laiką šie susitarimai buvo slapti".

Jo vertinimu, jeigu nebūtų buvusios politinės motyvacijos, 2009 metų susitarimus vyriausybė ir bendrovė "Naftogaz Ukrainy" būtų paskelbusios kuo plačiausiai.

Atsakydamas į J.Tymošenko gynėjų klausimus buvęs prezidentas pažymėjo, kad sugrįžusi iš derybų Maskvoje 2009 metų sausį J.Tymošenko negalėjo nurodyti tikslios dujų kainos, tik pasakė, kad ji "gera".

"Aš tris kartus paklausiau Juliją Volodymyrovną: kokia kaina? Ji atsakė tik viena: Viktorai Andrejevičiau, kaina bus gera, - aiškino buvęs prezidentas. - Stebino, kad nesakoma kaina. Ji visą laiką kartojo, kad kaina bus gera".

V.Juščenka pabrėžė, jog kai jis paprašė parodyti sutarties projektą, J.Tymošenko pažadėjo, kad "vėliau jį perduos".

"Tiesa to, kas įvyko sausio 19 dieną - tai mūsų ekonominio gyvavimo ir saugumo kainos klausimas", - mano buvęs prezidentas.

"Būtina anuliuoti šį susitarimą, - sakė V.Juščenka ir pridūrė esąs "įsitikinęs, jog Maskvoje sudarytas susitarimas ilgai negalios".

Jis sakė neabejojąs, kad "šiaip ar taip, įvyks koks nors veiksmas, kuris prives prie susitarimo panaikinimo".

Jis taip pat pasiūlė teismui išnagrinėti galimybę apklausti V.Putiną ir "Gazprom" vadovą Aleksejų Milerį.

"Įtraukti šiuos žmones (į bylą) yra būtina sąlyga, siekiant nustatyti visas susitarimo (dėl dujų) aplinkybes... Prašau išnagrinėti galimybę apklausti Putiną ir Milerį", - pareiškė V.Juščenka apklausos pabaigoje.

Opozicinės partijos "Tėvynė" lyderė J.Tymošenko pareiškė, kad nesutinka su trečiojo prezidento parodymais "dujų byloje", ir atsisakė užduoti jam klausimų.

"Aš nesutinku su liudytojo parodymais. Aš neužduosiu jam klausimų - nenoriu, kad čia būtų rietenų", prezidento ir premjerės santykių aiškinimosi", - sakė ji po to, kai buvusios premjerės gynėjai uždavė visus klausimus V.Juščenkai ir atėjo jos eilė klausti.

"Dievas jam teisėjas", - pareiškė J.Tymošenko.

Kijevo Pečiorų rajono teismas nuo birželio pabaigos nagrinėja J.Tymošenko "dujų bylą".

Generalinė prokuratūra kaltina J.Tymošenką tuo, kad ji viršijo tarnybos įgaliojimus, sudarydama "dujų sutartis" su Rusija, ir tuo valstybei buvo padaryta daugiau kaip 1,5 mlrd. grivinų žalos.

Rugpjūčio 5 dieną teismas priėmė sprendimą areštuoti J.Tymošenko. Kaip pranešė valstybės kaltintojai, pagrindas tam buvo "trukdymas nustatyti tiesą".