Rusijoje galima FSB saugumiečių dėmesio sulaukti ne tik socialiniuose tinkluose parašius karui Ukrainoje prieštaraujantį pranešimą, ar tik pasidalinus valdžios sprendimų tikslingumu abejonę reiškiančia žinute.

V. Putino valdomoje valstybėje nemalonumų galima sulaukti vien dėl bandymo paskambinti į Ukrainą. Tai savo kailiu patyrė studentas, kuriam skirtas oficialus įspėjimas. Panašu, kad nuo dar rimtesnių problemų jaunuolį išgelbėjo tai, kad prisiskambinti į Ukrainą jam taip ir nepavyko.

„Vieno iš Sankt Peterburgo universitetų karinės katedros studentas, turintis leidimą dirbti su valstybės paslaptimi, bandė užmegzti ryšį su Ukrainos saugumo tarnybomis, kad padėtų Ukrainos savanorių asociacijoms. Jis buvo oficialiai įspėtas, kad nebandytų išduoti valstybės", – Kremliaus propagandos ruporai citavo FSB pranešimą.

Dėl gresiančių represijų iš Rusijos pasitraukusio naujienų kanalo „Dožd“ žurnalistai surado studentą bei pateikė jo versiją apie tariamą bandymą susisiekti su Ukrainos žvalgyba.

Rusijos FSB įspėja studentą, kuris bandė paskambinti į Ukrainą

Jaunuolis neneigė bandęs skambinti ukrainietišku telefono numeriu, kuriuo renkama pagalba nukentėjusiesiems nuo karo veiksmų, tačiau nepavyko prisiskambinti. Šį bandymą užfiksavo Rusijos saugumiečiai ir nusprendė, kad studentas bandė susisiekti su Ukrainos žvalgyba.

Naujienų kanalas „Dožd“ nurodo, kad FSB įspėjimo sulaukęs studentas formaliai turi leidimą dirbti su valstybės paslaptimis. O jį gavo tik todėl, kad galėtų studijuoti Sankt Peterburgo politechnikos universitete, vieno fakultetų karinėje katedroje.

Rugpjūčio viduryje panašūs įspėjimai buvo skirti trims Maskvos gyventojams, paaukojusiems pinigų Ukrainos fondui „Sugrįžk gyvas". Apie šiuos atvejus pranešė žmogaus teisių projektas "Pirmasis skyrius".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)