Ketvirtadienį paskelbta, jog miesto pareigūnai Manheteno kontūrams atkurti vienbalsiai pasirinko Berlyne gyvenančio architekto Danielio Libeskindo, suprojektavusio 541 m aukščio dangoraižį, virš kurio dar būtų špilis su žiemos sodu, koncepcinį pasiūlymą.

D.Libeskindas siūlo panaudoti likusius sugriuvusių Pasaulio prekybos centro dangoraižių, kurie 8-ajame dešimtmetyje trumpam buvo tapę aukščiausiais pastatais pasaulyje, pamatus.

D.Libeskindo projektas su "taikos sodais" buvo pripažintas geresniu už kitą finalui atrinktą projektą, kurį parengė Niujorko architektų grupė, vadovaujama Rafaelio Vinoly (Rafaelio Vinolio) ir Frederico Schwartzo (Frederiko Švarco).

Jie siūlė gracingą struktūrą, atkartojančią Pasaulio prekybos centro dangoraižių siluetą, o savo ažūru primenančią Paryžiaus Eiffelio (Eifelio) bokštą. Dviejuose 507 m aukščio pastatuose būtų buvę įrengti švietimo ir kultūros centrai.

D.Libeskindas, kuris suprojektavo Žydų muziejų Berlyne, sakė savo projektu stengęsis atspindėti "to, kas įvyko, esmę" ir "parodyti pasauliui, kad gyvenimas laimi ir kad gyvenimas yra puikus". Jo siūlomo dangoraižio aukštis - 1 776 pėdos (541 metrai) - simbolizuoja metus, kai buvo paskelbta JAV nepriklausomybė.

Sugriuvusių dangoraižių vietoje iškasta duobė, kurią supa likę pamatai, pagal šį projektą taptų memorialu 2,8 tūkst. žmonių, kurie žuvo 2001 metų rugsėjo 11 dieną, kai Pasaulio prekybos centro dangoraižiai sugriuvo į juos įsirėžus teroristų pagrobtiems lėktuvams.

Šiuo neregėto masto išpuoliu Jungtinės Valstijos kaltina Osamos bin Ladeno kovotojų tinklą "al Qaeda".

Konkursui dėl 6,5 ha sklypo Manhetene sutvarkymo pernai buvo pateikta šimtai projektų. Žemutinio Manheteno plėtros korporacija gruodžio mėnesį paprašė septynių garsių kompanijų pateikti savo projektus, nes ankstesni buvo griežtai kritikuojami ir vadinami nuobodžiais. Galiausiai iš devynių pasiūlymų buvo atrinkti du minėti projektai.

Tačiau konkursą laimėjęs projektas dar gali būti keičiamas. D.Libeskindas turi patikslinti, kaip sustiprinti vieną statinio sieną, kuriai teks atlaikyti didžiulį krūvį dėl šalia tekančios Hadsono upės, todėl pareigūnai mano, kad statybos prasidės anksčiausiai 2005 metais.