Po 2015 m. rugpjūčio mėn. panaikinto susitarimo parduoti laivus Rusijai Prancūzija sutiko parduoti du „Mistral“ tipo lėktuvnešius Egiptui už 950 mln. eurų. „Dabar mūsų pajėgumai pasipriešinti terorizmui šalies teritorijoje ir šalia mūsų krantų patobulėjo“, - Tulūzoje surengtoje laivo perdavimo ceremonijoje džiaugėsi Egipto gynybos ministras Sedki Sobhi, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

„Didėja mūsų koviniai pajėgumai ir gebėjimas vykdyti ilgai trunkančias misijas jūroje, nekantriai laukiame antrojo laivo atvykimo rugsėjo mėn.“, - pridūrė jis. Kairas siekia didinti karinę galią dėl dvejus metus trunkančių neramumų šiaurinėje Sinajaus pusiasalio dalyje ir nerimo dėl galimai išsiplėsiančio konflikto kaimyninėje Libijoje.

Remiantis pranešimais Egipto valstybinėje televizijoje, „Mistral“ tipo lėktuvnešis – tai šveicarų kariuomenės peiliu vadinamas Prancūzijos karinio laivyno pasididžiavimas, garsėjantis savo universalumu. Šio tipo laivas aprūpintas priešraketinės gynybos ir navigacijos sistemomis, ant šio laivo vienu metu gali būti laikoma 16 sraigtasparnių, o nusileidimo aikštelių pakanka šešiems sraigtasparniams nutupdyti.

Karinis laivas, pavadintas antrojo Egipto prezidento Gamalio Abdelio Nasserio garbei, plukdomas Aleksandrijos link, kurią pasiekti turėtų artimiausiomis savaitėmis. Balandžio mėn. Kaire lankęsis Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as pasirašė kelias sutartis, kurių vertė siekia apie 2 mlrd. eurų. Viena iš pasirašytų sutarčių – tai kontraktas dėl karinio ryšio palydovo, o šio projekto įgyvendinimą planuojama patikėti prancūzų įmonėms „Airbus Space Systems“ ir „Thales Alenia Space“. 2015 m. Egipto įsigyta prancūzų fregata – tai dalis 5,2 mlrd. eurų vertės sutarties dėl 24 „Rafale“ karinių lėktuvų. Tai pirmas prancūzų reaktyvinių naikintuvų eksporto sutarties sudarymo atvejis.