Tai ketvirtadienį per JT Generalinės Asamblėjos specialiąją sesiją Ukrainos taikos formulės tema pareiškė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijártó, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

Kaip pabrėžė Vengrijos diplomatijos vadovas, nei ginklų tiekimas Ukrainai, nei sankcijos Rusijai „neapsaugo žmonių gyvybių, priešingai, tai pratęsia karą (Ukrainoje) ir kelia jo eskalavimo riziką, o taip pat atneša dar daugiau kančių“.

Todėl Vengrija ragina tarptautinę bendruomenę „nedelsiant įvesti ugnies nutraukimo režimą ir pradėti taikos derybas, kuriose būtų galima susitarti dėl tvirtos taikos“.

Kaip pabrėžė ministras, taiką Ukrainoje galima užtikrinti „tik diskusijų ir dialogo pagrindu“.

Pasak P. Szijártó, JT buvo įkurtos kaip dialogo platforma, pirmiausia – priešiškai nusiteikusioms šalims.

„Būtina kuo greičiau pradėti derybas tarp JAV ir Rusijos globojant Jungtinėms Tautoms, kad būtų pasiekta taika“, – sakė politikas.

Jis pažymėjo, kad iš tūkstančių kilometrų perspektyvos padėtis Ukrainoje gali atrodyti „ne tokia rimta“, tačiau Vengrija žino, kokia padėtis yra iš tikrųjų.

Anot ministro, Vengrija ir vengrų tauta „jau sumokėjo didžiulę kainą už šį karą“.

Pasak P. Szijártó, daug etninių vengrų žūsta kare Ukrainoje. Jis paragino „susilaikyti nuo sprendimų, veiksmų ir pareiškimų, kurie prisidėtų prie karo eskalavimo“.

Vengrijos URM vadovas teigė, jog Budapeštas nenori, kad „pasaulis vėl būtų padalytas į blokus“ ir kad „regioninis karas virstų pasauliniu“.

„Ukrinform“ primena, kad Ukraina ir dar maždaug 60 valstybių JT Generalinei Asamblėjai pateikė rezoliucijos projektą „JT Chartijos principai, kuriais grindžiama visapusė, teisinga ir tvirta taika Ukrainoje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)