Vengrijos parlamento vasario 26 d. priimto įstatymo projekto pasirašymas užbaigė Švedijos narystės ratifikavimo procesą, nes Vengrija yra paskutinė ratifikavusi šalis. NATO taisyklės reikalauja, kad visos NATO narės oficialiai praneštų Jungtinių Amerikos Valstijų vyriausybei, kad ratifikavo Švedijos priėmimo protokolus. Tuomet NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas oficialiai pakvies Švediją prisijungti prie Aljanso. Švedija oficialiai taps NATO nare, kai įteiks savo stojimo dokumentus JAV valstybės sekretoriui Anthony Blinkenui.

Stokholmas pateikė paraišką 2022 m. gegužę po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą. Vengrija buvo paskutinė NATO šalis, ratifikavusi Švedijos narystę, nors Budapeštas sąjungininkėms žadėjo, kad nebus paskutinis.

Antradienis buvo pirmoji Vengrijos prezidento T. Sulyoko darbo diena. Pasirašyti įstatymo projektą buvo pirmasis jo, kaip prezidento, sprendimas, socialiniame tinkle X parašė vyriausybės atstovas Zoltánas Kovácsas.

Vengrijos parlamentas išrinko T. Sulyoką vasario 26-ąją – tą pačią dieną, kai ratifikavo Švedijos narystę NATO. Ankstesnė prezidentė Katalin Novák buvo priversta atsistatydinti, kai suteikė malonę vyrui, nuteistam už tai, kad padėjo nuslėpti seksualinę prievartą vaikų namuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją