Įstatymų leidėjai ketina balsuoti dėl Švedijos narystės NATO per pirmąją plenarinę sesiją parlamentui grįžus po žiemos pertraukos. Balsavimo laukiama po pietų. Parlamento komitetai jau pritarė ratifikavimui. Dabar trūksta tik visos asamblėjos pritarimo.

Vengrija yra vienintelė iš 31 NATO valstybės narės, dar neratifikavusi Švedijos narystės. Visos narės turi pasirašyti paraiškas prieš priimant naują šalį. Budapeštas pateikė įvairias vėlavimo priežastis. Neseniai dešiniųjų populistinė premjero Viktoro Orbano vyriausybė pareiškė, kad jaučiasi „įžeista“ Švedijos kritikos dėl teisinės valstybės padėties Vengrijoje.

Atsižvelgdama į Rusijos karą prieš Ukrainą, 2022 m. gegužę Švedija kartu su Suomija pateikė paraišką įstoti į NATO. Suomija praėjusių metų balandžio pradžioje buvo pasveikinta kaip 31-oji Aljanso narė.

Švedija daug mėnesių kovojo, kad jos narystę ratifikuotų NATO narės Turkija ir Vengrija. Turkija tai padarė sausį, o Vengrija ir toliau delsė. Penktadienį V. Orbanas ir Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas Budapešte pagaliau paskelbė susitarimą, pagal kurį Vengrija pirks keturis naujus švediškus naikintuvus „JAS 39 Gripen“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją