Žiniasklaidos priežiūros organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) pavadino ją „nauja pavojinga ministro pirmininko Viktoro Orbano provokacija“; nuo tada, kai beveik prieš 14 metų grįžo į valdžią, jis priėmė daugybę įstatymų savo rankose turimai kontrolei griežtinti ir spaudai nutildyti.

JAV ambasadorius Budapešte Davidas Pressmanas teigė, kad palyginti su tuo, „Maskvos užsienio agentų įstatymas atrodo švelnus ir nuosaikus“.

Naujausi įstatymai, kuriais siekiama apriboti užsienio įtaką, priimti prieš birželio mėnesį vyksiančius svarbius ES ir savivaldos rinkimus.

Juose numatyta įsteigti Suvereniteto apsaugos biurą, kuriam suteikti įgaliojimai „išaiškinti ir ištirti organizacijas, gaunančias finansavimą iš užsienio... kurių tikslas yra paveikti rinkėjų valią“.

V. Orbano valdančioji partija „Fidesz“ teigia, kad įstatymas „užpildys spragą“, susijusią su „rinkimine apgaule“, po pareiškimų, kad opozicinės partijos gavo lėšų iš JAV įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos prieš 2022 metų rinkimus.

Tačiau kritikai baiminasi, kad įstatymu gali būti pasinaudota siekiant apsunkinti žmogaus teisių gynimo ir kitų organizacijų, priklausomų nuo lėšų iš užsienio, veiklą.

„Tai sukuria atmosferą, kurioje pinigų gavimas iš užsienio pateikiamas kaip abejonių dėl teisėtumo keliantis klausimas“, – AFP sakė „Transparency International“ Vengrijos skyriaus teisės reikalų vadovas Miklosas Ligetis.

„Propagandininkas“ prie vairo


Naujajai agentūrai vadovauja prieštaringai vertinamas politologas Tamasas Lanczis, liūdnai pagarsėjęs kaip vyriausiasis redaktorius dabar jau uždarytame V. Orbaną rėmusiame ekonomikos savaitiniame žurnale.

2018 metais žurnalas paskelbė apie 200 pilietinės visuomenės darbuotojų, mokslininkų ir žurnalistų pavardžių, susiedamas juos (kai kuriuos iš jų po mirties) su JAV finansininku ir filantropu George‘u Sorosu, kuris yra didžiausias V. Orbano baubas.

Vėliau teismas nustatė, kad šis sąrašas yra „neteisėtas“ ir „skirtas bauginimui“.

„Lanczis yra gerai apmokytas, gerai įsitvirtinęs propagandistas“, – AFP sakė liberalios pakraipos Respublikos instituto vyresnysis analitikas Zoltanas Ranschburgas.

Naujoji agentūra turės plačius įgaliojimus rinkti informaciją, bendradarbiauti su valstybinėmis institucijomis ir rengti ataskaitas, todėl baiminamasi, kad T. Lanczis gali organizuoti daugiau šmeižto kampanijų.

Tačiau 46 metų T. Lanczis, kuris visą savo karjerą praleido V. Orbano partijos orbitoje, atmetė kritiką kaip pagrįstą „išankstinėmis nuostatomis“.

Nors jo vadovaujama agentūra neturi įgaliojimų pati kam nors taikyti sankcijas, bet kuriam rinkimuose dalyvaujančiam kandidatui, priėmusiam finansavimą iš užsienio, gali grėsti iki trejų metų kalėjimo.

Kita baimė – kad agentūra gali efektyviai „paralyžiuoti“ žiniasklaidos bendroves, paprašydama jų „neriboto kiekio“ duomenų ir taip sukurdama „milžinišką darbo krūvį“, teigia „Mertek Media Monitor“ priežiūros organizacijos ekspertė Agnes Urban.

„Tai gali sukelti baimės atmosferą, o žurnalistai ims vengti jautrių temų, kad nepakliūtų į jos akiratį“, – sakė ji AFP.

Dešimt Vengrijos žiniasklaidos priemonių paskelbė laišką su perspėjimu, kad įstatymas „gali smarkiai apriboti spaudos laisvę“.

RSF spaudos laisvės indekse Vengrija iš 25 vietos, V. Orbanui grįžus į valdžią, nukrito į 72 vietą.