„Dabar galima užtikrintai teigti, kad du nauji blokai bus prijungti prie tinklo kito dešimtmečio pradžioje“, – antradienį pareiškė Vengrijos užsienio reikalų ministras Péteris Szijjártó.

Jis ir „Rosatom“ vadovas Aleksejus Lichačiovas Pakše pasirašė atitinkamą susitarimą.

Naujieji blokai pakeis du iš keturių šiuo metu eksploatuojamų AE reaktorių. Vengrijos premjeras Viktoras Orbánas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl statybos susitarė dar 2014 m.

„Rosatom“ parūpins reaktorius ir kuro strypus. Maskva taip pat suteikė 10 mlrd. eurų dydžio paskolą, kuri padengia daugiau kaip 80 proc. išlaidų. V. Orbánas nekoregavo šių planų net ir po to, kai 2022 m. vasarį Rusija įsiveržė į Ukrainą, nepaisant tarptautinio spaudimo imtis tokių veiksmų.

Šių užmojų įgyvendinimas iki šiol neatitiko lūkesčių. Vengrijos valstybinė atominės energetikos institucija reikiamus statybos leidimus išdavė tik pernai.

P. Szijjártó antradienį patikino, kad Pakšo ekspansijos klausimu jau kalbama „ne apie popierius, o apie realius statybos darbus“.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, A. Lichačiovas savo ruožtu nurodė, kad Rusija pasiųs savo „geriausias pajėgas“ dalyvauti darbuose, o visam projektui bus skiriamas „didesnis dėmesys“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)