Austrijos kancleris Werneris Faymannas prieš tai teigė, kad valstybėms, kurios atsisakė bendradarbiauti įgyvendinant programą ir gavo daugiau lėšų iš ES nei prisidėjo prie bendro biudžeto, turėtų būti apkarpomos subsidijos.

„Austrijos kancleris nemato skirtumo tarp solidarumo ir kvailumo“, – po kanclerio išsakytų komentarų pareiškė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

Solidarumas reiškia padėti žmonėms, kuriems gresia pavojus jų gyvenamojoje vietoje, ir padėti jiems grįžti namo, konfliktui pasibaigus“, – Vengrijos nacionalinei naujienų agentūrai MTI sakė ministras.

„Kvailumas – įsileisti šimtus tūkstančių, milijonus, žmonių į Europą nesiimant jokių kontrolės priemonių, kai visi, tiek europiečiai, tiek migrantai, mato, kad jie niekada čia negaus to, ko tikėjosi“, – pridūrė P. Szijjarto.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris taip pat grasino teisiniais veiksmais prieš ES šalis, kurios atsisakė priimti pabėgėlius pagal bloko kvotų sistemą, konkrečiai paminėjęs Vengriją ir Slovakiją.

Pagal 160 tūkst. pabėgėlių paskirstymo programą Slovakija ir Vengrija turėtų priimti maždaug po 2 300 prieglobsčio prašytojų. Tačiau aiškėja, kad rugsėjį priimtas planas sunkiai įsigalioja, o jo įgyvendinimo procesas yra lėtas.