Paaiškėjusi informacija, jog aukščiausio rango Didžiosios Britanijos katalikų dvasininkas gyveno slaptą seksualinį gyvenimą, aptemdė pirmąją Katalikų Bažnyčios kardinolų susitikimo, kurio metu renkamas Benedikto XVI įpėdinis, dieną.

142 „Bažnyčios princai“ susirinko Vatikano Pauliaus VI salėje aptarti Bažnyčios problemų ir asmeninių savybių, reikalingų naujajam popiežiui, kad jas išspręstų, rašo „The Telegraph“.

Tačiau pareigūnai Romoje ir Vatikano atstovas Didžiojoje Britanijoje atsisakė pasakyti, kiek laiko Benediktas XVI žinojo kardinolui K. O`Brienui metamus kaltinimus ir kiek yra pačių kaltintojų.

Paneigęs, jog mėgino užmegzti seksualinių ryšių su keturiais vyrais – trimis kunigais ir vienu buvusiu kunigu, kardinolas K. O`Brienas sekmadienį paskelbė pranešimą spaudai, kuriame prisipažino, kad jo „seksualinis elgesys“ yra gerokai nutolęs nuo standarto, kurio iš jo tikimasi.

Šis pranešimas pasirodė po savaitės, kai Šv. Andriejaus ir Edinburgo arkivyskupas atsistatydino iš savo pareigų ir paskelbė nedalyvausiantis konklavoje.

Pirmadienį, kovo 4 dieną, paaiškėjo, kad praėjusių metų spalį kardinolo elgesiu skundėsi ir penktasis kunigas. Jis nusiskundimą nederamu K. O`Brieno elgesiu siuntė tiesiai į Vatikaną.

Vatikanas tvirtino, kad Didžiosios Britanijos kardinolas praėjusių metų lapkritį pateikė prašymą atsistatydinti, savo sprendimą motyvuodamas tuo, kad kovą jam sukaks 75-eri metai.

Tai sukėlė spėliones, jog Vatikanas dar prieš kelis mėnesius susitarė su kardinolu, jog jis pasitrauks tyliai, apsaugodamas Bažnyčią nuo skandalo. Įtariama, kad tokiam susitarimui tarpininkavo Kanados kardinolas Marcas Ouellet, vadovaujantis Vatikano Vyskupų kongregacijai ir laikomas vienu rimčiausių kandidatų tapti popiežiumi.

Vatikano atstovai spaudai nesutiko atsakyti į klausimus, ar buvo pradėtas oficialus šio skandalo tyrimas. „Neturiu tikslios informacijos, - „The Daily Telegraph“ sakė Federico Lombardi. – Nenorime visą savaitę kalbėti tik apie kardinolą O`Brieną“.

Ar bus imtasi kokių nors drausminių priemonių, Vatikano pareigūnai taip pat neatsakė.