Tai buvo jau antras toks branduolinį ginklą turinčios valstybės bandymas per mažiau nei savaitę.

Raketa, nešusi „hipergarsinę sklandančią kovinę galvutę“, pataikė į „numatytą taikinį jūroje už 1 000 km“, informavo oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Oficialiojo valdančiosios Darbininkų partijos laikraščio „Rodong Sinmun“ tinklalapyje paskelbtose nuotraukose matyti, kaip Kim Jong Unas, vilkintis ilgą juodą odinį paltą, iš savo mobilios kabinos per žiūronus stebi raketos bandymą.

„Per paskutinį bandomąjį paleidimą buvo dar aiškiau patvirtintas puikus hipergarsinio sklandančio kovinio bloko manevringumas“, – nurodė KCNA.

Kitose „Rodong Sinmun“ nuotraukose matyti, kaip auštant raketa atsiplėšia nuo žemės, palikdama didžiulį ugnies ir dūmų kamuolį, o Kim Jong Unas prie monitorių su diagramomis kalbasi su uniformuotais pareigūnais.

Tai jau trečias Šiaurės Korėjos atliktas hipergarsinės sklandančios raketos bandymas.

Pirmas toks bandymas buvo atliktas prieš keturis mėnesius, antras – praėjusią savaitę.

Pietų Korėjos kariuomenė pranešė, kad antradienį paleista raketa išvystė hipergarsinį greitį ir parodė aiškius „pažangos“ ženklus, palyginti su praėjusios savaitės bandymu.

Raketa nuskriejo 700 km maždaug 60 km aukštyje 10 machų greičiu, nurodė Seulo Štabų vadų komitetas.

Hipergarsinės raketos, išvystančios mažiausiai 5 machų greitį, yra daug greitesnės ir manevringesnės už įprastines, todėl jas daug sunkiau perimti oro erdvės gynybos sistemoms.

KCNA pranešė, kad hipergarsinis aparatas skrydžio metu atliko „spiralinius manevrus“.

JAV, Rusija ir Kinija skelbė apie sėkmingus hipergarsinių raketų bandymus. Rusija laikoma pirmaujančia valstybe šioje srityje.

Prieš dešimtmetį į valdžią atėjus Kim Jong Unui, Pchenjanas pradėjo sparčiai tobulinti savo karines technologijas, bet dėl to susilaukė tarptautinių sankcijų.

Šiaurės Korėjos dabartiniame penkerių metų plane šios technologijos įvardijamos kaip vienas iš strateginės ginkluotės vystymo „didžiausių prioritetų“. Apie savo hipergarsinės raketos „Hwasong 8“ pirmąjį bandymą Pchenjanas paskelbė pernai rugsėjį.

Tačiau analitikai kvestionuoja Šiaurės Korėjos pažangą.

„Galbūt pateisinama vadinti šį ginklą hipergarsiniu, visgi būtų tiksliau jį apibūdinti kaip manevruojantį grįžtamąjį bloką“, – sakė Ankitas Panda iš strateginių studijų centro „Carnegie Endowment of International Peace“ (CEIP).

Seule įsikūrusio universiteto „Ewha“ profesorius Leifas-Ericas Easley sakė, kad „vadinamasis hipergarsinis ginklas technologiškai neparengtas dislokavimui“.

„Visgi Pchenjano galimybės grasinti savo kaimynėms toliau auga“, – pridūrė jis.

Faktas, kad Kim Yong Unas asmeniškai stebėjo raketos bandymą, rodo, jog Šiaurės Korėja patenkinta pasiekta pažanga, sakė Kjungnamo universiteto Seule Šiaurės Korėjos studijų profesorius Lim Eul-chulas.

Įstrigusios derybos

Antradienio bandymas surengtas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai susitikus Niujorke aptarti Pchenjano ginklų programų.

JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad paleidimas „pažeidžia virtinę JT Saugumo Tarybos rezoliucijų“.

Šiaurės Korėja taip pat neatsako į JAV raginimus vesti derybas.

Praėjusį mėnesį per svarbų Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos susitikimą Kim Jong Unas pažadėjo toliau stiprinti šalies gynybos pajėgumus, bet savo kalboje Jungtinių Valstijų nepaminėjo.

Vašingtono ir Pchenjano dialogas tebėra įstrigęs, o izoliuotai valstybei taikoma virtinė tarptautinių sankcijų dėl jos branduolinės ir balistinių raketų programų.

Šiaurės Korėja dėl COVID-19 pandemijos taip pat yra įsivedusi griežtą karantiną, paralyžiuojantį šalies ekonomiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)