V.Putinas, su kuriuo Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės šaltai bendravo po kovą Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, susitiko su Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu, o vėliau – su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u per „gastrodiplomatijos“ seansą Paryžiuje.

Rusijos lyderio trumpa viešnagė Paryžiuje prieš Normandijoje vyksiančias sąjungininkų išsilaipinimo 70-ųjų metinių iškilmes buvo surengta tą pačią dieną, kai Ukrainos vyriausybė pripažino, jog dalį rytinės valstybės sienos dabar kontroliuoja prorusiški separatistai – anot Vakarų šalių, aktyviai palaikomi Maskvos.

D.Cameronas į susitikimą su V.Putinu atvyko tiesiai iš Briuselyje vykusio Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo, kuriame dalyvavę lyderiai paskelbė griežtą perspėjimą, jog Rusijai gresia tolesnės sankcijos, jeigu Maskva nesiliaus kursčiusi neramumų kaimyninėje šalyje.

Paryžiaus oro uoste ketvirtadienį susitiko Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas – jie aptarė Maskvos ir Londono santykius, Ukrainos problemą.

Pažymima, jog valdžios lyderiai vienam kitam rankos paspausti (bent jau viešai) nepanoro – šio gesto išvengta, skelbia rt.com.

Ketvirtadienį Jungtinės Karalystės premjeras ir Rusijos prezidentas susitiko Paryžiaus Charleso de Gaulle oro uoste. Nuo pat susitikimo pradžios tapo akivaizdu, jog sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje metines apkartins dėl situacijos Ukrainoje tvyranti įtampa. Kaip skelbia naujienų tarnyba ITAR-TASS, lyderiai susitikimą pradėjo „be tradicinio rankos paspaudimo“.

Nepaisant šaltos susitikimo pradžios, susitikimas vyko laikantis etiketo – V. Putinas ir D. Cameronas vienas kitam ranką paspaudė „ne prie kamerų“, ginasi Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

V. Putinas ir D. Cameronas aptarė būdus, kaip išspręsti krizę Ukrainoje, bei galimybes atgaivinti „Rusijos ir Jungtinės Karalystės dialogą“, teigia D. Peskovas. „Susitikimo metu buvo aptarti įvairūs dvišalių santykių klausimai, vienas iš jų buvo rusų ir britų dialogo, kuris šiuo metu praktiškai nutilęs, gaivinimas“, - tvirtina D. Peskovas.

„Tame susitikime buvo pasiųsti labai aiškūs ir tvirti signalai, kad atsiveria galimybė sėkmingai, taikiai ir stabiliai Ukrainai – juolab dabar, kai įvyko prezidento rinkimai“, – sakė D.Cameronas Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC.

„Tačiau dabartinė padėtis, situacija šiandien yra nepriimtina ir turi pasikeisti“, – pridūrė jis.

„Rusijai reikia tinkamai pripažinti naująjį prezidentą ir su juo dirbti. Mums reikia deeskalavimo. Mums reikia, kad liautųsi ginklų ir žmonių judėjimas per sieną. Mums reikia veiksmų šiuose frontuose. Jei tai nutiks, bus atviras diplomatinis kelias užmegzti tinkamus santykius tarp Ukrainos ir Rusijos, o Ukrainos žmonių lauks sėkminga ateitis, kurios jie nusipelnė“, – aiškino D.Cameronas.

F.Hollande'o padėjėjai savo ruožtu pranešė, kad Prancūzijos lyderis ragino V.Putiną pažadėti greitai susitikti su Ukrainos išrinktuoju prezidentu Petro Porošenka.

Penktadienį V.Putinas prieš ceremoniją Normandijoje taip pat susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Jo oficialus susitikimas su JAV prezidentu Baracku Obama nėra suplanuotas, tačiau Briuselyje Amerikos lyderis pasiuntė signalą, kad su Rusijos vadovu bus vienaip ar kitaip pabendrauta.

„Neabejoju, kad matysiu poną Putiną, – sakė B.Obama Briuselyje. – Jeigu mums pasitaikys galimybė pasikalbėti, perduosiu tą pačią žinią, kurią siunčiau per visą šią krizę.“

„Jeigu Rusijos provokacijos tęsis, iš mūsų diskusijų čia aišku, kad G-7 šalys pasiruošusios priversti Maskvą mokėti didesnę kainą“, aiškino jis.

G-7 lyderiai tvirtino, jog laikysis vieningos pozicijos dėl Ukrainos krizės, tačiau visą savaitę buvo skirtingai dėliojami akcentai dėl būtinybės tęsti dialogą su V.Putinu, tuo pačiu siunčiant signalą jam ir Rusijos žmonėms, kad jie liks izoliuoti.

Kai kurie Vakarų šalių pareigūnai susirūpinę, kad V.Putino kelionė į Prancūziją Rusijoje gali būti vertinama kaip prezidento grįžimas į aukščiausio lygio tarptautinę areną.

Vakarienių diplomatija

B.Obama, kuris vakarieniavo su F.Hollande'u viename Paryžiaus restorane prieš vėlesnį Prancūzijos lyderio susitikimą su V.Putinu, ragino Rusiją konkrečiais veiksmais pademonstruoti, kad ji nori gerbti Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą.

JAV lyderis sakė, kad Rusija turi pripažinti P.Porošenkos išrinkimą, atitraukti pajėgas nuo sienos su Ukraina ir liautis rėmus promaskvietiškus sukilėlius, griaunančius stabilumą rytų Ukrainoje.

„Turėsime galimybę stebėti, ką ponas Putinas darys ateinančias dvi, tris, keturias savaites. Jeigu jis laikysis dabartinio kurso, mes jau nurodėme, kokių veiksmų esame pasiruošę imtis“, – sakė B.Obama.

B.Obamos vakarienė su F.Hollande'u buvo tokia striuka, kad JAV lyderis jai pasibaigus pajuto norą apsilankyti dar viename Paryžiaus restorane.

V.Putinas anksčiau šią savaitę pasiuntė signalą, kad gali susitikti su šokolado magnatu P.Porošenka, kuris bus prisaikdintas prezidentu šeštadienį ir taip pat dalyvaus renginiuose Normandijoje. Rusijos lyderis taip pat tvirtino esantis pasiruošęs deryboms su B.Obama.

„Neplanuoju nieko vengti“, – V.Putinas sakė duodamas interviu, per kurį atmetė kaltinimus dėl Rusijos karinės intervencijos Rusijoje ir pats kaltino Jungtines Valstijas dėl agresyvių pastangų izoliuoti Maskvą.

B.Obama šią savaitę pasmerkė Rusijos „tamsią taktiką“ Ukrainoje, sakydamas karingą kalbą Varšuvoje, kuri priminė kai kurias gūdžiausias Šaltojo karo dienas.