„Po karinio perversmo Luhanske kovotojai grįžta per Debalcevę“, – nurodoma vaizdo medžiagos aprašyme. Kaip matyti, ant vieno automobilio nėra numerių. Ant kai kurių sunkvežimių matosi užrašas „Čečėnas“, vienas žmogus mojuoja prieš kamerą rankiniu kulkosvaidžiu.

DELFI primena, kad lapkričio 25 d. apsišaukėliškoje „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) vadinamoji Liaudies taryba priėmė sprendimą anksčiau laiko nutraukti pasiskelbusios respublikos vadeivos Igorio Plotnicko įgaliojimus.

Kaip pranešta, lapkričio 24 d. LLR vadeiva I. Plotnickis parašė pareiškimą dėl atsistatydinimo, motyvuodamas sveikatos problemomis.

Lapkričio 23 d. Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Zorainas Škiriakas pranešė, kad I. Plotnickis išvyko į Rusiją, o į okupuotą Luhanską įžengė Rusijos kariuomenės reguliarieji padaliniai – apie 1 tūkst. kareivių, tarp kurių buvo ir Rusijos vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiosios paskirties būrys ir Rusijos VRM specialiosios paskirties būrys, taip pat – specialioji technika: tankai, šarvuotieji automobiliai, artilerijos sistemos.

Lapkričio 21 d. Luhanske įsiplieskė konfliktas tarp LLR kovotojų vadeivų Igorio Plotnickio ir LLR vidaus reikalų ministro Igorio Korneto, prie konfrontacijos prisidėjo Donecko liaudies respublikos vadeivos Aleksandro Zacharčenkos kovotojai ir Rusijos Federalinė saugumo tarnyba.

DELFI primena, kad Maskvos remiamos LLR lyderis praėjusios savaitės trečiadienį apkaltino buvusį ministrą bandymu surengti perversmą šiame konflikto krečiamame Ukrainos regione.

Antradienį liudininkai pasakojo, kad Luhansko miesto centre kai kurias gatves buvo užblokavę šimtai ginkluotų asmenų ir karinės mašinos. Pasak jų, ginkluoti asmenys, vilkintys slepiamąsias uniformas be skiriamųjų ženklų, blokavo privažiavimus prie apsišaukėliškos LLR Vidaus reikalų ministerijos pastato.

Ginkluoti asmenys blokavo ir privažiavimus prie pastato, kur dirba LLR administracijos vadovas. Vienas karys sakė, kad tai buvo LLR Vidaus reikalų ministerijos įsakymu surengtos karinės pratybos.

Administracinių pastatų blokada tęsėsi ir trečiadienį. Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė matęs miesto gatvėse apie 10 kariuomenės sunkvežimių ir granatsvaidį, o prie vietos vyriausybės ir VRM pastatų, pasak jo, stovėjo keturi šarvuotieji transporteriai.

Tokie veiksmai prasidėjo po to, kai Luhansko teroristų vadeiva Igoris Plotnickis anksčiau šią savaitę atleido savo vidaus reikalų ministrą Igorį Kornetą. Manoma, kad tai galėjo įvykti dėl vidinių kovų tarp sukilėlių grupuočių karo nuvargintame regione.

Luhanskas yra viena iš dviejų Rytų Ukrainos sričių, iš dalies kontroliuojamų Maskvos remiamų separatistų. Per jų karą su Kijevo vyriausybės pajėgomis nuo 2014 metų balandžio žuvo jau daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.