Greičiausiai V. Putinas ieško, ką galėtų pasiūlyti Vakarams mainais į leidimą išsaugoti teisę į įtaką Ukrainoje. Apie tai „Bloomberg“ rašo Harvardo teisės mokyklos tarptautinės ir konstitucinės teisės profesorius Noah Feldmanas, skelbia zn.ua.

Anot eksperto, V. Putinas nebando pasinaudoti Sirija kaip priemone nukreipti dėmesį nuo Ukrainos. Jis siekia Siriją paversti savo koziriu žaidime su Vakarais.

„Visame pasaulyje ne tiek ir daug vietų, kur Rusija Vakarams gali pasiūlyti tai, ko jiems reikia. Sirija – bene vienintelė vieta, kur Rusija gali padėti Jungtinėms Valstijoms ir Europai pasiekti norimų tikslų“, – teigiama straipsnyje.

N. Feldmanas primena, kad pabėgėlių srautas karą Sirijoje pavertė viena opiausių Europos problemų, kuri dabar turi nemenkos įtakos visos Europos politikai. Jungtinės Valstijos suinteresuotos karo Sirijoje pabaiga, nes „Islamo valstybės“ teroristams jame pernelyg gerai sekasi.

Dėl šios priežasties nei Amerika, nei Europa neturi nei galimybių, nei noro tiesiogiai veltis į šį karinį konfliktą. Taip, Vašingtonas nurodė prieš teroristus pradėti antskrydžius, tačiau norimo rezultato tokia strategija neduoda. Be to, bandymas nuversti Basharo Assado režimą šiuo metu taip pat netinkamas scenarijus, nes tokiu atveju visa Sirija virstų teroristų tvirtove.

Anot straipsnio autoriaus, pilietinį karą Sirijoje galima užbaigti, bet tam reikia jį apriboti kuo mažesne teritorija. B. Assadas tokiam variantui gali pritarti: jeigu būtų tikras, kad jam pavyks išsaugoti kad ir mažesnės valstybės valdžią.

Rusijai toks planas taip pat gali patikti, ji netgi galėtų suteikti saugumo garantijų naujai mažesnei Sirijai ir taip padėti apsisaugoti nuo „Islamo valstybės“ teroristų.

Koalicija, kuriai vadovauja Vašingtonas, pripažinęs naująją Siriją, taip pat praktiškai nieko neprarastų. Nepaisant to, tokiu atveju „Islamo valstybė“ taip pat faktiškai būtų pripažinta įtakinga jėga visuose Artimuosiuose Rytuose ir išsaugotų okupuotas teritorijas.

„Be to, toks sandoris gali numatyti ir netiesioginį pritarimą V. Putino agresijai Ukrainoje. Rusijos prezidentas galėtų susistiprinti savo, kaip pavojingo užsienio politikos žaidėjo, įvaizdį“, – teigiama straipsnyje.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ rašė, kad V. Putinas pasirengęs ir be Jungtinių Valstijų pritarimo smogti „Islamo valstybei“ Sirijoje. Remiantis agentūros turimais duomenimis, Amerika su Rusija norėtų aptarti antskrydžių koordinavimo klausimą ir taip išvengti galimų incidentų su Rusijos karinėmis oro pajėgomis.

Vašingtonas kol kas negavo jokio „konkretaus“ Rusijos pasiūlymo ir tikrai nenori į krizės Sirijoje sprendimų paieškas įtraukti minėtosios šalies prezidento B. Assado.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, nuo 2015 metų rugpjūčio Rusija suintensyvino karinę pagalbą Sirijai ir ją valdančiam B. Assadui. Kaip rašo „Newsweek“, Rusija ne padeda, o iš tikrųjų kariauja prezidento pajėgų pusėje.

Šaltiniai leidiniui sakė, kad Rusija Sirijoje valdo dvi karines bazes: vieną pakrantėje, o kitą – šalies gilumoje. Pats Rusijos prezidentas V. Putinas Sirijos prezidentui asmeniškai pažadėjo „pakankamai rimtą palaikymą“ ir pabrėžė, kad šiuo metu kalbėti apie Rusijos dalyvavimą karinėse operacijose prieš „Islamo valstybės“ džihadistus per anksti.