Taip M. Džemiliovas sakė ukrainiečių žurnalistams po pokalbio telefonu su V. Putinu, informuoja unian.net. Pokalbyje dalyvavo ir buvęs Tatarstano prezidentas Mintimeras Šaijmijevas, pokalbis truko apie pusvalandį.

„Pasakiau V. Putinui, kad pats svarbiausias klausimas yra dėl mūsų šalies teritorinio vientisumo, nes jo pažeidimas yra pažeidimas susitarimo, kurį 1994 m. pasirašė šalys garantai – JAV, Didžioji Britanija ir Rusija mainais į mūsų branduolinio ginklo atsisakymą. Sakiau jam apie galimus padarinius, jei tai bus pažeista, taip pat ir tai, kad tokio pobūdžio susitarimais niekas nebetikės ir kiekviena šalis, kuri turės finansinių galimybių, sieks turėti branduolinį ginklą, o Ukraina nebus išimtis“, – sakė M. Džemiliovas.

„Šia tema – Ukrainos teritorinio vientisumo – Putinas palietė klausimą, kad Ukrainos nepriklausomybės pasiskelbimas ne visai atitiko tarybines normas, numatančias išstojimo iš Sovietų Sąjungos procedūrą. Štai tokia pozicija“, – pabrėžė M. Džemiliovas.

1991 m. gruodžio 8 d. Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos vadovų susitikime Belovežo girioje buvo priimtas sprendimas sukurti Nepriklausomų valstybių sandraugą (NVS).

Susitarimą dėl NVS sukūrimo Ukrainos Aukščiausioji Rada ratifikavo gruodžio 12 d. Šio dokumento ratifikavimas vyko su įspėjimais, kurie darė neįmanomą Ukrainos tapimą naujos sąjunginės valstybės dalimi. Susitarimo 3-iame punkte nurodyta, kad NVS valstybės, reformuodamos jų teritorijose dislokuotas buvusios TSRS karinių pajėgų grupuotes ir kurdamas jų pagrindu savo ginkluotąsias pajėgas bendradarbiaus, siekiant užtikrinti tarptautinę taiką ir saugumą.