„Esame tikri, kad šiandien pasaulis atsikvėpė su didžiuliu palengvėjimu“, - rašoma oficialiame Kremliaus tinklalapyje paskelbtame V.Putino pareiškime.

„Nepaisant mėginimų argumentuoti už jėgos scenarijus, derybų dalyviai tvirtai pasirinko stabilumą ir bendradarbiavimą, ir tai bus įtvirtinta Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija“, - pažymima pareiškime.

V.Putinas nurodė, kad Maskva „padarys viską, kas jos galioje“, kad užtikrintų susitarimo sėkmę, ir paragino šalis vykdyti visus pagal šią sutartį prisiimamus įsipareigojimus.

DELFI primena, kad Iranas ir šešios galingosios pasaulio šalys antradienį pasiekė istorinį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, kai buvo pašalintos paskutinės kliūtys.

Susitarime numatytas Vašingtono ir Teherano pasiektas kompromisas, leisiantis Jungtinių Tautų inspektoriams reikalauti leidimų apsilankyti Irano kariniuose objektuose - tai būtų dalis jų stebėjimo misijos pareigų. Tačiau prieiga prie bet kurio objekto nebūtinai bus suteikta, o jei toks leidimas ir bus duotas, inspektorių apsilankymas gali būti atidėtas - ši sąlyga neabejotinai bus aršiai kritikuojama susitarimo priešininkų kaip suteikianti Teheranui laiko paslėpti bet kokius prisiimtų įsipareigojimų nevykdymo pėdsakus. 

Pagal susitarimą, Teheranas turės teisę užginčyti JT inspektorių prašymą, o galutinį sprendimą turės priimti arbitražo komisija, kurią sudarys Iranas ir šešios derybas su vedusios galingosios šalys. Mainais palaipsniui bus atšauktos Iranui taikomos JT ir Vakarų sankcijos, smaugiančios Irano naftos eksportą ir 78 mln. gyventojų turinčios šalies ekonomiką.

Persilaužimas buvo pasiektas 18-ąją derybų tarp Irano ir vadinamosios P5+1 grupės, kurią sudaro JAV, Rusija, Kinija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, maratono dieną.

F. Hollande'as: pasaulis daro pažangą

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pasveikino antradienį Teherano ir galingųjų pasaulio valstybių pasiektą istorinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

„Tai labai svarbus susitarimas, kuris buvo pasirašytas naktį“, – F.Hollande'as sakė kasmetiniame interviu Prancūzijos nacionalinės šventės - Bastilijos paėmimo dienos - proga, kurį transliavo televizija.

„Pasaulis daro pažangą“, - pridūrė jis.

H. Rouhani: Iranas niekada nesieks branduolinio ginklo

Prezidentas Hassanas Rouhani antradienį pažadėjo, kad Iranas „niekada nesieks branduolinio ginklo, nepriklausomai nuo to, ar bus vykdomas“ Vienoje pasiektas susitarimas su pasaulio galiūnėmis.

H.Rouhani per valstybinę televiziją sakė, kad tokie ginklai yra „prieš mūsų religiją“ ir prieštarauja aukščiausiojo šalies vadovo, didžiojo ajatolos Ali Khamenei dekretui, draudžiančiam siekti atominės bombos.

Savo kalboje jis dar pakartojo pažadą regiono šalims, įtartinai žiūrinčioms į branduolinę Irano programą, kad Iranas niekada nesiekė ir nesieks „taikyti spaudimą“ savo kaimynėms.

„Jeigu šis susitarimas bus įgyvendintas teisingai... mes galime palaipsniui nugalėti nepasitikėjimą“, – sakė jis per televiziją tiesiogiai kreipdamasis į tautą, kalbėdamas apie ilgą laiką buvusius įtemptus santykius su pirmaujančiomis Vakarų valstybėmis.

„Tai abipusis susitarimas, savitarpiškas susitarimas“, – pridūrė jis.

F. Mogerini paskelbė, kad derybos su Iranu oficialiai baigtos

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos įgaliotinė Federica Mogherini paskelbė, kad derybos su Iranu dėl jo branduolinės programos oficialiai baigtos. „Susitarimas pasiektas“, – pareiškė ji antradienio vidudienį.

Dar prieš šį oficialų pareiškimą F. Mogherini ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammedas Jawadas Sarifas patvirtino, kad daug metų trukęs branduolinis ginčas išspręstas.

Tai vilties ženklas visam pasauliui, sakė F. Mogherini. M. J. Sarifas pabrėžė: „Mes pradedame naują vilties etapą“. Jis kalbėjo apie istorinį momentą.

„Mes pasiekėme susitarimą, kuris nė vienai šaliai nėra tobulas. Tačiau jis yra tai, ką mes galėjome pasiekti, ir tai svarbi sėkmė mums visiems“, – kalbėjo Irano ministras po 17 dienų trukusių derybų Vienoje.

Pasak Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko, šis susitarimas „gali tapti lūžio tašku santykiuose tarp Irano ir tarptautinės bendruomenės“.

Istorinis susitarimas tarp Irano ir penkių JT veto teisę turinčių šalių bei Vokietijos turi sureguliuoti ilgametį konfliktą dėl Irano branduolinės programos. Jis neleis Teheranui kurti atominio ginklo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (696)