Žinia paskelbta po Baltarusijos sostinėje ilgai vykusių Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių derybų.

Baltarusijos sostinėje derybas tęsiančių Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderių parengtame baigiamojo dokumento projekte numatyta, kad konflikto šalys turi nuo šeštadienio nutraukti ugnį, atitraukti sunkiąją ginkluotę ir nustatyti saugumo zoną.

„Minske rengiamas pasirašyti dokumentas numato ugnies nutraukimą nuo vasario 15 dienos, sunkiosios ginkluotės atitraukimą ir saugumo zonos sukūrimą“, – sakoma Ukrainos ambasados Minske paskelbtoje žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“, kurią cituoja Ukrainos naujienų agentūra UNIAN.

V. Putinas: per derybas Minske pavyko susitarti dėl svarbiausio

V. Putinas pasisakė apie derybų Minske baigtį. Anot prezidento, šalims pavyko susitarti dėl ugnies nutraukimo – sprendimas įsigalios nuo vasario 15 dienos.

Taip pat sutarta dėl sunkiosios ginkluotės atitraukimo.

„Tai ne pati geriausia mano gyvenimo naktis. Bet rytas geras, kadangi, nepaisant visų derybų proceso sunkumų, mums pavyko susitarti dėl to, kas svarbiausia“, - teigė Rusijos prezidentas.

„Nepaisant visų derybų procese kilusių sunkumų, mums vis dėl to pavyko susitarti dėl svarbiausio“, – V. Putiną cituoja naujienų agentūra ITAR-TASS.

Baltarusijos sostinėje keturšalės derybos truko ilgiau nei 15 valandų.

Rusijos prezidentas pabrėžė, kad derybos užtruko dėl Kijevo atsisakymo megzti tiesioginius ryšius su separatistais.

„Kalbant apie tai, kodėl taip ilgai nepavyko rasti sutarimo, manau, kad taip nutiko dėl to, kad, deja, Kijevo valdžia iki šiol atsisako užmegzti tiesioginį kontaktą su „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ atstovais“, – iš karto po derybų žurnalistams pareiškė Rusijos prezidentas.

„Nepaisant to, kad minėtosios respublikos nepripažintos, nereikia nusigręžti nuo realybės. Jeigu visi nori susitarti ir užmegzti santykius, būtina ieškoti tiesioginių kontaktų“, – teigia V. Putinas.

V. Putinas pareiškė apie būtinybę Debalcevėje esantiems Ukrainos kariams sudėti ginklus, skelbia „RIA Novosti“.

Anot Rusijos prezidento, Rusija reikalauja, kad ginklus sudėtų 6-8 tūkst. Ukrainos pajėgų karių.

A. Merkel ir F. Hollande'as po derybų žiniasklaidai komentarų nedalijo.

P. Porošenka papasakojo apie derybų metu keltus ultimatumus

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad ugnies nutraukimas turėtų būti įgyvendintas be jokių išankstinių sąlygų, skelbia ru.tsn.ua.

Vasario 12 dieną Ukrainos prezidentas sakė, kad keturšalės derybos Minske „vyko labai įtemptai, ir Ukrainai buvo keliami ultimatumai“.

„Buvo nelengva, mums buvo keliamos įvairios išankstinės sąlygos, buvo įvairiausių siūlymų, sąlygų. Mes jokiems ultimatumams nepaklusome ir laikėmės griežtos pozicijos, kad ugnies nutraukimas privalo būti įgyvendintas be jokių išankstinių sąlygų“, – pareiškė P. Porošenka.

P. Porošenka pranešė, kad pasiektame susitarime numatyta, jog sunkiosios ginkluotės atitraukimas bus pradėtas praėjus dviem dienoms po paliaubų įsigaliojimo ir per 19 dienų laikotarpį bus paleisti visi „įkaitai“.

Jis taip pat sakė, jog buvo sutarta, kad Rusija labai greitai paleis į laisvę kalinamą ukrainiečių pilotę Nadiją Savčenko, kurią Maskva kaltina prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų nužudymo Ukrainoje.

Kontaktinė grupė pasirašė susitarimą

V. Putinas pranešė, kad vadinamoji Ukrainos kontaktinė grupė pasirašė per keturšalį viršūnių susitikimą Minske parengtą dokumentą, numatantį priemones, kuriomis bus įgyvendinamas pernai rugsėjį Baltarusijos sostinėje pasirašytas taikos planas.

„Vienas dokumentas ką tik pasirašytas. Tai dokumentas, pasirašytas Minsko kontaktinės grupės. Jis vadinasi maždaug taip: „Minsko susitarimų įgyvendinimo priemonių kompleksas“, – sakė V.Putinas spaudos konferencijoje po derybų maratono su Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiais, kuris prasidėjo trečiadienio vakarą.

Kremliaus vadovas pridūrė, kad lyderiai taip pat parengė atskirą pareiškimą.

„Antrasis dokumentas – dar nepasirašytas – tai Prancūzijos prezidento, Ukrainos prezidento, jūsų nuolankaus tarno ir Vokietijos... kanclerės“ (pareiškimas) apie tai, kad mes palaikome šį procesą“, – sakė V.Putinas.

F. Hollande'as: susitarimas teikia rimtą viltį

Ukrainos paliaubų susitarimas ir „išsamus politinis sprendinys“, dėl kurių ketvirtadienį buvo susitarta Minske, suteikia „rimtą viltį, net jeigu ne viskas yra nuveikta“, pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

„Šis dokumentas, kurį pasirašė kontaktinė grupė ir separatistai, apima visus klausimus“, – sakė F.Hollande žurnalistams po derybų maratono su Ukrainos, Rusijos ir Vokietijos vadovais.

P. Porošenka: Rusijos pasiūlytos sąlygos – nepriimtinos

Baltarusijos sostinėje tebesitęsia keturšalis viršūnių susitikimas, kuriame ieškoma būdų, kaip nutraukti Ukrainą krečiantį separatistinį konfliktą. Per trumpą pertrauką jau ilgiau nei 14 valandų trunkančiose derybose Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, jog „Rusijos keliamos sąlygos yra nepriimtinos“, praneša BBC.

Kalbėdamas su žurnalistais, P. Porošenka akcentavo, kad Minsko derybose kol kas nėra jokių gerų žinių, tačiau pabrėžė, kad viltis dėl derybų vis dar išlieka, rašo ru.tsn.ua.

„Deja, kol kas gerų žinių nėra. Šiuo metu nėra nė vienos geros žinios. Viltis vis dar yra“, - informavo jis. 

Netrukus po to, Rusijos naujienų agentūra „Tass“, remdamasi neįvardintu šaltiniu, paskelbė, kad į Minską atvykę vadinamųjų Donecko ir Luhansko respublikų lyderiai atsisakė pasirašyti kontaktinei grupei perduotą dokumentą. 

„Ketvertas parengė dokumentą, jį suderino. Kai dokumentą peržiūrėjo kontaktinė grupė, A.Zacharčenka ir I.Plotnickis atsisakė jį pasirašyti“, – sakė šaltinis, turėdamas omenyje grupę, kurią sudaro Kijevo, separatistų ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Priminsime, kad ketvirtadienį, vasario 12 dieną, apsišaukėliškų respublikų lyderiai Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis atvyko į kontaktinės grupės derybų dėl Ukrainos vietą Minske. Pranešama, kad juos atlydėjo Rusijos prezidento padėjėjas Vladislavas Surkovas.

„Zacharčenka ir Plotnickis išvakarėse atvyko į Minską, kad sėkmės atveju pasirašytų galutiniame dokumente“, – sakė „Interfax“ šaltinis.

Po daugiau nei 14 valandų trunkančių derybų keturių valstybių lyderiai Francois Hollande'as, Petro Porošenka, Angela Merkel ir Vladimiras Putinas paliko derybų salę. Kiek anksčiau žurnalistų paprašyta susirinkti į spaudos kambarį – manoma, jog čia gali būti pasirašytas taikos susitarimas. 

Ankstų rytą diplomatiniai šaltiniai pranešė, kad Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai po visą naktį trukusių derybų dėl Ukrainos konflikto pasirašys dokumentą. Šaltinis daugiau detalių apie dokumento pobūdį nepateikė.

ESBO atstovė prisijungė prie derybas Minske tęsiančių keturių šalių lyderių

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiuntinė Heidi Tagliavini, priklausanti vadinamajai Ukrainos kontaktinei grupei, ketvirtadienio rytą prisijungė prie Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderių, tęsiančių karštligišką derybų maratoną Minske.

Kaip praneša naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, kiek anksčiau  Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo trumpam palikę salę, kurioje vyksta lyderių derybos, tačiau vėliau sugrįžo.

Po kurio laiko į tą salę nuėjo H.Tagliavini, atvykusi iš kontaktinės grupės pasitarimo.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad į Minską atvykę prorusiškų separatistų lyderiai atsisakė pasirašyti dokumentą, kurį per naktines derybas parengė Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovai ir kuris buvo perduotas apsvarstyti kontaktinei grupei.

Rusijos šaltinis: pasiekta didžiulė pažanga

Baltarusijos sostinėje jau pusę paros be pertraukos vykstančiame keturšaliame viršūnių susitikime, kuriame ieškoma būdų, kaip nutraukti Ukrainą krečiantį separatistinį konfliktą, lyderiai pasiekė „didžiulę pažangą“, praneša Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi deryboms artimu šaltiniu.

Jis informavo, kad Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos vadovai po derybų planuoja pasirašyti baigiamąjį dokumentą, kurio 80 proc. teksto jau yra suderinta.

„Suderinta 80 proc. baigiamojo dokumento. Tame dokumente yra daugiau negu dešimt punktų. Po to, kai „Normandijos ketverto“ lyderiai jį pasirašys, jis bus perduotas patvirtinti kontaktinei grupei. Pasiekta didžiulė pažanga“, – sakė šaltinis.

Atvyko separatistų atstovai, dokumentas perduotas aptarti kontaktinei grupei

Vadinamoji Ukrainos kontaktinė grupė ketvirtadienį ryte gavo dokumentą, parengtą visą naktį Baltarusijos sostinėje derybas vedusių Rusijos, Ukrainos, Vokietijos bei Prancūzijos lyderių, ir dabar turės jį išnagrinėti bei patvirtinti, praneša Rusijos žiniasklaida.

„Dokumentas buvo perduotas nagrinėti ir patvirtinti“, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo vieną deryboms artimą šaltinį

Apsišaukėliškų „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ lyderiai nori padėti savo parašus galutiniame dokumente, praneša tsn.ua.

Ketvirtadienį, vasario 12 dieną, apsišaukėliškų respublikų lyderiai Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis atvyko į kontaktinės grupės derybų dėl Ukrainos vietą Minske. Pranešama, kad „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ lyderiai ir Rusijos prezidento padėjėjas Vladislavas Surkovas išlipo iš to paties automobilio ir nuėjo į pastatą, kuriame posėdžiauja kontaktinės grupės atstovai. 

„Zacharčenka ir Plotnickis išvakarėse atvyko į Minską, kad sėkmės atveju pasirašytų galutiniame dokumente“, – sakė „Interfax“ šaltinis.

V. Surkovas atsivežė lyderių parengtų dokumentų projektus, kuriuos turėtų patvirtinti kontaktinė grupė, sudaryta iš Kijevo, separatistų ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovų.

Žiniasklaida: trūksta tik parašų

Minske vykstančių derybų dalyviai planuoja pasiekti, kad ugnis Ukrainoje būtų nutraukta per dvi paras. Tai ketvirtadienį pranešė Vokietijos naujienų agentūra dpa, remdamasi savo šaltiniais.

Agentūros žiniomis, pats viršūnių susitikimas artimiausiu metu gali baigtis proveržiu. Per jį parengtą dokumentą esą liko pasirašyti tik Kontaktinės grupės, taip pat vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų atstovams.

Derybos Minske dėl Ukrainos krizės sureguliavimo trunka jau daugiau kaip 14 valandų.    

Apie 7:25 val. Maskvos laiku pas žurnalistus buvo atėjusi prancūzų delegacijos atstovė, kuri pranešė, kad artimiausiu metu valstybių vadovai planuoja pasirašyti dokumentus. Tikimasi, kad po to Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasikalbės su Rusijos žurnalistais. 

8:40 val. žurnalistams buvo pranešta, kad dokumentų pasirašymas įvyks apie 9 val. Maskvos laiku, tačiau tai neįvyko. Prieš valandą posėdžių salėje, kaip praneša newru.com, buvo likę tik du valstybių vadovai ir vertėjai. Iš salės taip pat išėjęs Rusijos prezidento V. Putino padėjėjas Vladislavas Surkovas prieš išeidamas atsakė į tut.by žurnalisto jam pateiktą klausimą, juokais patikindamas, kad viskas dar tik prasideda. 

Remiantis naujienų agentūros ITAR-TASS pateikiama informacija, svarbiausia ne tai, kaip bus pavadintas šis dokumentas – ar tai bus deklaracija, ar pareiškimas, - svarbiausia, kad jame būtų apibrėžtos konkrečios situacijos sureguliavimo priemonės, apie 12-13 punktų.

Nebus visiškas susitarimas?

Po daugiau nei 14 valandų trunkančių Minsko jų derybų detalės vis dar nėra aiškios: vieni šaltiniai teigia, kad nėra jokios vilties pasiekti susitarimą, kiti savo ruožtu teigia, kad dokumentas galiausiai vis dėlto bus pasirašytas. 

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, šis dokumentas, kuris galimai taps jungtine deklaracija, o ne visišku susitarimu, gali būti pasirašytas žemesnio rango atstovų, o ne šalių vadovų lygmeniu. 

Sunkios derybos

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris, dėl derybų Minske atidėjęs vizitą į Braziliją, teigia, kad ir toliau deramasi dėl konflikto sureguliavimo Donbase, tačiau procesas yra sunkus, skelbia tsn.ua.

„Derybos dėl Ukrainos klostosi sunkiai, tačiau tęsiamos. F. W. Steinmeieris lieka Minske tęsti derybų ir dėl to atidėjo savo vizitą į Braziliją“, – praneša Vokietijos užsienio reikalų ministerija „Twitter“ paskyroje.

112 kanalo eteryje Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Jevgenijus Perebyinis sakė: „Derybos sunkios, tačiau yra vilties, kad pusės pasieks konsensusą“. Jis patikslino, kad dokumentas, dėl kurio „Normandijos ketverto“ lyderių susitikime toliau deramasi Minske, yra ankstesnių „Minsko susitarimų“ vykdymo planas.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Valerijus Čalyjus savo „Facebook“ paskyroje teigė, jog susitikimas Minske yra „nervų mūšis“, todėl derybos užtruko visą naktį. Taip pat ankstyvą ketvirtadienio rytą jis pranešė, jog derybos dabar vyksta dėl dviejų dokumentų, skelbia tsn.ua.

Po devynias valandas trukusių diskusijų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijoskanclerė Angela Merkel vienas po kito išėjo iš salės, kurioje vyksta derybos, tačiau po kurio laiko sugrįžo.

Nepriklausomybės rūmuose Minske šimtai žurnalistų laukia susitikimo pabaigos. Dalis jų lūkuriuoja prie salės, kur vyksta derybos, kiti susibūrę spaudos centre ar snūduriuoja krėsluose.

Anksčiau buvo pranešta, kad greitai gali būti paskelbtas oficialus pareiškimas apie derybų rezultatus, tačiau kol kas nėra jokios informacijos apie derybų proceso eigą.

Derybos Minske tęsiasi jau kiek daugiau nei keturiolika valandų. Per šį laiką Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovai dukart kalbėjosi akis į akį, taip pat surengė diskusijas išplėstu formatu – dalyvaujant delegacijų nariams.

Susitiko V. Putinas ir P. Porošenka

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Minske pirmą kartą nuo spalio akis į akį susitiko su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

V. Putinas ir Ukrainos prezidentas P. Porošenka paspaudė vienas kitam ranką, skelbia „Vesti“.

Rankos paspaudimas buvo labai trumpas, kai nesišypsantis P.Porošenka priėjo prie V.Putino prieš prasidedant deryboms.

Skelbiama, kad, prieš prasidedant deryboms, Ukrainos ir Rusijos lyderiai apsikeitė keliomis frazėmis.

Pažymima, kad protokolinėje nuotraukoje V. Putinas sėdo priešais Ukrainos prezidentą, o Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel įsitaisė tarp jų.

Nagrinėja dokumento projektą

Minske trečiadienį vykstančio keturšalio viršūnių susitikimo ir vadinamosios kontaktinės grupės dalyviai, ieškantys sprendinio Ukrainą krečiančiam separatistiniam konfliktui, nagrinėja tą patį dokumento projektą, pranešė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus.

„Dabar kontaktinės grupės dalyviai ir „Normandijos formato“ (Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos) valstybių vadovų susitikimo nariai lygiagrečiai nagrinėja vieną ir tą patį dokumentą“, – V.Makėjus sakė žurnalistams Minske.

Susitikimo dalyviai, ieškantys sprendinio Ukrainą krečiančiam separatistiniam konfliktui, tikriausiai padarys bendrą pranešimą spaudai, nurodė Baltarusijos prezidentūros spaudos tarnyba

„Šiuo metu vyksta (Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos) viršūnių susitikimo posėdis išplėstame formate (dalyvaujant tų šalių lyderiams ir užsienio reikalų ministrams), – prezidentūros atstovas sakė žurnalistams. – Dėl jo rezultatų valstybių vadovai tikriausiai paskelbs bendrą pareiškimą.“

Atstovas pridūrė, kad dar nežinoma, kiek laiko truks šis susitikimas.

Nuo konflikto pradžios Ukrainoje žuvo daugiau nei 5400 žmonių, nuo sausio 31 dienos iki vasario 5 dienos pareikalauta dar 263 civilių žmonių gyvybių. Rusija ir toliau kaltinama prorusiškų sukilėlių Rytų Ukrainoje ginklavimu ir rėmimu, prezidentas Vladimiras Putinas kaltinimus atmeta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3952)