„Mes niekada nesipriešinome draugiškų santykių atkūrimui su ES ir siekiame glaudesnių santykių su Bendrija“, – tvirtino V. Putinas, pridūręs, kad ryšių atnaujinimo sąlygos yra esminė problema.

„Problemos kuriamos ne dėl Rusijos atsakomųjų ir apsauginių priemonių, tačiau dėl to, kad mūsų partnerės nenori laiku, atvirai, profesionaliai ir detaliai aptarti rizikos, iškilusios Rusijos ekonomikai ir kitoms NVS šalims dėl laisvosios prekybos zonos normų, kai mūsų kolegės įžengė į kitas verslo ir ekonomikos struktūras“, – tikino Rusijos lyderis.

Anot jo, jei tokios diskusijos būtų vedamos laiku, nekiltų jokių problemų. Tą patį V. Putinas taikė buvusioms Sovietų Sąjungos šalims – Moldovai ir Ukrainai.

Maskva pasiruošusi dirbti derinant sutartis, pasirašytas NVS šalių su ES pagal Sandraugos įstatymus, nors ši užduotis ir nebus iš lengvųjų“, – akcentavo V. Putinas ir tvirtino, kad yra pasiruošęs spręsti šią problemą neprarandant partnerystės santykių su NVS šalimis.

„Kur Moldova, kodėl negalime tokių santykių plėtoti su Moldova? Mes nuolat kartojame šį klausimą. Vis dėlto mūsų draugė Moldova nedavė aiškaus atsakymo“, – tvirtino Rusijos vadovas.

Kalbėdamas NVS viršūnių susitikime, V. Putinas teigė, kad Sandrauga jungia Rusijos artimiausias partneres ir yra „pagrindinis įrankis, stiprinantis gerus kaimyninius santykius ir visoms pusėms naudingus ryšius tarp buvusių Sovietų Sąjungos šalių.

V. Putinas penktadienį kritikavo Moldovą už tai, kad ši nenorėjo surengti su Rusija savalaikių konsultacijų dėl Moldovos ir ES asociacijos sutarties padarinių dvišaliams ekonominiams ryšiams. Anot jo, „per intensyvias konsultacijas su ES ir Ukraina analogišku klausimu pavyko susitarti, kad asociacijos sutarties ekonominės dalies taikymas būtų atidėtas iki 2015 metų gruodžio 31-osios“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (827)