JAV ir Rusijos prezidentams pradėjus savo pusvalandžio trukmės susitikimą per JTO aukščiausio lygio susitikimą, akivaizdžiai padvelkė šalčiu.

„Pašnekovai, kurie kiekvienu savo judesiu išreiškė abipusę antipatiją, mandagiai išsakė savo pozicijas apie konfliktų sureguliavimą Sirijoje ir Ukrainoje“, – leidinyje „The Times“ rašo apžvalgininkas Charlesas Bremneris. Barackas Obama kalbėdamasis su Vladimiru Putinu dar kartą pabrėžė, kad Sirijos prezidentas Basharas Assadas turi atsistatydinti, o prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje turi įgyvendinti visus Minsko susitarimų punktus.

Pasaulio valstybių vadovams per aukščiausio lygio susitikimą Paryžiuje susirinkus prie „aukštojo stalo“, Rusijos ir Amerikos lyderiai buvo pasodinti toliau vienas nuo kito. V. Putinas ir B. Obama sėdėjo toje pačioje stalo pusėje, kaip ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollandas, bet juos skyrė dar keturi kaimynai.

„B. Obama neslėpė savo įniršio dėl V. Putino kampanijos, kurioje Amerika vaizduojama kaip imperialistinė valstybė, o Rusijos prezidentą suerzino Vašingtono pastangos išmesti Rusiją iš pasaulinių forumų“, – rašoma straipsnyje.

Anksčiau tarp JAV ir Rusijos taip pat kilo konfliktas dėl Rusijos karinės operacijos Sirijoje. B. Obama rekomendavo Rusijai kovoti su „Islamo valstybe“, o ne ginti B. Assadą. JAV prezidentas tikėjosi, kad Rusija per kelias savaites priims strateginį sprendimą, kad prisijungtų prie plačios kampanijos prieš „Islamo valstybę“.

B. Obama ragina mažinti įtampą

JAV prezidentas Barackas Obama paragino Turkiją ir Rusiją sumažinti įtampą, kilusią dėl Turkijos numušto Rusijos lėktuvo, skelbia BBC.

Po Paryžiuje vykusio pokalbio su Turkijos lyderiu Recepu Tayyipu Erdoganu B. Obama pareiškė, kad Turkija turi teisę apsiginti ir apginti savo oro erdvę.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad Turkija ir Rusija užbaigti kilusius nesutarimus.

„Mes visi turime bendrą priešą. Noriu įsitikinti, kad susiteksime į šią grėsmę“,– turėdamas galvoje „Islamo valstybę“ kalbėjo B. Obama.

„Turkija yra NATO narė. Esame įsipareigoję užtikrinti Turkijos saugumą ir suverenitetą. Mes aptarėme, kaip Rusija ir Turkija galėtų sumažinti susidariusią įtampą ir rasti diplomatinį būdą problemai spręsti“, – tikino JAV prezidentas.

Vėliau kalbėjęs JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris sakė, kad Turkija turi labiau įsitraukti į kovą prieš IS.

R. T. Erdoganas taip pat pasisakė po susitikimo su JAV prezidentu. Jis teigė, kad šalies vyriausybė yra pasirengusi sumažinti įtampą ir padaryti daugiau kovoje su IS.

Lapkričio 24 -osios rytą Turkijos karinės oro pajėgos netoli sienos su Sirija numušė Rusijos lėktuvą. Turkijos kariuomenės pareigūnai pareiškė, kad į šalies oro erdvę įskridusį Rusijos bombonešį karinės pajėgos įspėjo, tačiau, orlaivio „Su-24“ pilotams nereagavus, jį numušė Turkijos naikintuvai. Šalies kariuomenės atstovas tikino, kad Turkija per penkias minutes įspėjo Rusijos lakūnus 10 kartų.

Savo ruožtu Maskva neigia, kad jos orlaivis pažeidė Turkijos oro erdvę. Pasak Rusijos, visą skrydžio laiką lėktuvas buvo Sirijos teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1656)