Per du atskirus incidentus, JAV naikintuvai buvo priversti trauktis, kad išvengtų Rusijos bombonešių, kurie skrido virš JAV oro erdvės. Vienas incidentas užfiksuotas ties Kalifornijos krantine, kitas – visai šalia JAV oro erdvės virš Aliaskos.

Šis Rusijos oro pajėgų žingsnis gali būti vertinamas kaip aiškus įspėjimas JAV, jos sąjungininkams ir Rusijos kaimynams.. Vis dėlto tokie Rusijos veiksmai tampa nerimą keliančia kasdienybe, rašo CNN.

Tiesa, Rusija pasveikino JAV nepriklausomybės dienos proga. V. Putinas B. Obamai teigė, kad „Rusijos ir JAV santykiai išlieka svarbiausiu tarptautinio stabilumo ir saugumo garantu“. Tačiau sveikinime taip pat pažymima, kad dvi valstybės „turi rasti išeitis iš tarptautinių problemų, siekiant lygybės ir pagarbos viena kitos interesams“.

Šis sakinys kelia nerimą Europai, ypač Rytų ir Centrinėms Europos valstybėms, taip pat buvusioms Sovietų Sąjungos sudėtyje šalims, nes po to, kai Rusija aneksavo Krymą, lieka neaišku, kaip plačiai Rusija mato savo interesus ir, atsižvelgiant į pasikartojančius išpuolius oro erdvėje, kaip stipriai ji nusiteikusi juos ginti.

Pastaraisiais metais Maskvos karinės provokacijos Vakarams stiprėja. Nepaisant susiklosčiusių įvykių Ukrainoje, kuriuose ne tik aneksuotas Krymas, bet ir besitęsianti karinė konfrontacija Rytų Ukrainoje ir nuolatiniai NATO narių oro erdvės pažeidimai. Vasario mėnesį Rusijos naikintuvai pažeidė Didžiosios Britanijos oro erdvę, „pirmą kartą nuo Šaltojo karo pabaigos“.

Praėjusių metų lapkričio mėnesį olandų naikintuvai F-16 vykdydami NATO misiją patruliavo Lietuvos ir Estijos oro erdvėje, kurią, remiantis olandų išvadomis, pažeidė Rusijos lėktuvai. JAV žiniasklaidos paskelbtais duomenimis, Rusijos naikintuvų incidentų užfiksuota ir Portugalijos, Norvegijos, Turkijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos oro erdvėje.

Vis dėlto grėsmingiausias ir labiausiai matomas Rusijos manevras - galimas Rusijos povandeninio laivo pasirodymas Stokholmo archipelage, kuris paskatino Švedijos premjerą perspėti „apie milžinišką riziką tiems, kurie yra atsakingi už tokius pažeidimus“. Kaimyninėje Danijoje Gynybos žvalgybos tarnyba atskleidė, kad Rusija vykdė „puolamąsias“ karines pratybas, kurių metu neva puolė Danijos salą.

Ką reiškia šie Rusijos manevrai? Pirmiausia, tai karinis V. Putino bandymas nusimesti savo marškinius ir iškeliauti į Sibirą medžioti tigrų. Tai tik dar viena galimybė V. Putinui pademonstruoti savo raumenis, bet, nepaisant to, tokie oro erdvės pažeidimai yra labai pavojingi.

Didžiausią nerimą tokie incidentai kelia Baltijos šalims, kurios net ir tapusios NATO ir ES narėmis, vis dar turi kovoti su Rusijos agresijos apraiškomis, todėl visos trys Baltijos šalys nerimauja, ar NATO sąjungininkai gelbės šias valstybes, jeigu Rusija nuspręstų imtis karinių veiksmų.

JAV, siekdama išsklaidyti tokias Baltijos šalių abejones, priėmė sprendimą Baltijos šalyse, Rumunijoje, Bulgarijoje ir Lenkijoje dislokuoti tankus, artileriją ir kitą karinę techniką. Ir būtent šis pareiškimas galėjo iššaukti Rusijos reakciją bei JAV oro erdvės pažeidimą – iš vieno prezidento kitam: „kaip tau patinka tai?“.

Barackas Obama ir Vladimiras Putinas

Nepaisant pastarųjų Rusijos agresijos apraiškų, Rusijos propagandos mašina, kuri kontroliuoja žiniasklaidą ir pagrindinius naujienų šaltinius, kuriais pasitiki daugiau nei 80 proc. rusų, bando įteikti, kad įtampa tarp Rusijos ir Vakarų iššaukta JAV agresijos, todėl tarp rusų sklinda antiamerikietiškos nuotaikos. 

Jeigu šios provokacijos išaugtų į nedidelį pajėgų susidūrimą? Ką gi, V. Putinas gautų tai, ko nori, nes niekas labiau neprisideda prie V. Putino populiarumo kaip faktas, kad jis kovoja su JAV agresija. Pats naujausias bandymas – žiniasklaidoje paskelbta išgalvota istorija, kad karą Ukrainoje sukėlė JAV.

Nors B. Obama supranta, kad ginkluotės dislokavimas šalia Rusijos prisideda prie šioje šalyje vyraujančios propagandos, neveiksnumas gali sukelti dar skaudesnius padarinius, nes Rusijos režimas jau įrodė, kad yra pasirengęs imtis karinių veiksmų, siekiant įgyvendinti savo teritorinius, strateginius ir politinius tikslus.

Dabartinė situacija darosi pavojinga – kuo V. Putinas daugiau spaudžia ir provokuoja, tuo didesnė tikimybė, kad susidūrimas gali tapti neišvengiamas ir iššaukti nenuspėjamus tokio susidūrimo rezultatus. Paskata vykdyti tokią politiką ir toliau – V. Putinas populiarumas namuose. Visgi Rusijos manevras erzinti JAV jos nepriklausomybės dienos proga yra pavojingas žaidimas ir V. Putinas žaidžia su ugnimi.