Kremlius pranešam esą JAV ir Rusijos lyderių pokalbis įvyko B. Obamos inciatyva, o abu politikai sutarė, jog „nepaisant vertinimų nesutapimo, būtina kartu ieškoti kelių padėties Ukrainoje stabilizavimui“.

Kaip ir anksčiau, Rusijos lyderis esą akcentavo Kijevo valdžios negebėjimą sutramdyti „ultranacionalistų ir radikalų grupuotes, destabilizuojančias padėtį ir terorizuojančias taikius gyventojus“.

Anot Kremliaus pranešimo, V. Putinas B. Obamai pareiškė, kad Krymo referendumas, parodęs kolosalią paramą autonomijos prijungimui prie Rusijos, atitiko visas tarptautinės teisės normas.

„V. Putinas akcentavo, kad jis įvyko visiškai pagal tarptautines normas. (...) Pusiasalio gyventojams buvo užtikrinta visiška valios išreiškimo ir apsisprendimo laisvė“, - rašome Kremliaus svetainėje.

Tuo tarpu B. Obamos poziciją šiame pokalbyje Kremlius nusako labai savotiškai. „JAV prezidentas pasveikino Rusijos prezidentą su sėkmingai suorganizuotomis žiemos parolimpinėmis žaidynėmis ir paprašė perduoti sveikinimus varžybų dalyviams“, - rašo Kremlius.

Krymo lyderis kalba apie Aliaską

Krymo referendumo rezultatai palankūs prorusiškai, Kijevo nepripažįstamai autonomijos valdžiai. O jos lyderis Sergejus Aksionovas, panašu, kiek įsijautė.

Vėlų sekmadienio vakarą socialiniame tinkle „Twitter“ S. Aksionovas ėmėsi postringauti apie Aliaską. Šią teritoriją JAV 1867 m. nusipirko iš carinės Rusijos. Krymo referendumo kontekste pasirodė ne vienas pokštas apie tai, kad dabar Rusija galėtų siekti ir Aliaskos susigrąžinimo.

Referendumo rezultatai: kuo toliau, tuo gražiau

Kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, reikalingas bent pusės visų balso teisę turinčių piliečių dalyvavimas – tai visama pasaulyje įprasta norma. Tiesa, pats referendumas vyko ne tokiomis įprastomis aplinkybėmis. Be tarptautinių stebėtojų, bet su „žaliais žmogeliukais“, kurių Rusija primygtinai nevadina savo kariais.

Tuoj po urnų uždarymo, Krymo autonomijos lyderis Sergejus Aksionovas paskelbė pirmą preliminarų skaičių. Esą už autonomijos prisijungimą prie Rusijos pasisakė net 93 proc. referendumo dalyvių. Toks skaičius paskelbtas praėjus vos septynioms minutėms po balsavimo pabaigos.


Tokie buvo rinkėjų apklausos rezultatai. Tačiau apie 22.40 val. S. Aksionovas per „Twitter“ pranešė, esą faktiniai referendumo rezultatai pranoko šį skaičių.

Pirminiais balsų skaičiavimo duomenimis, anot politiko, už Krymo prisijungimą prie Rusijos pasisakė net 95,5 proc. rinkėjų, prieš balsavo vos 3,5 proc., o 1 proc. biuletenių pripažinti negaliojančiais. 


O pusės visų rinkėjų normatyvą Krymo valdžia įvykdyto apskelbė vidury balsavimo, esą 14 val. Lietuvos laiku rinkėjų aktyvumas jau siekė daugiau nei 50 proc. Likus dviem valandoms iki balsadėžių uždarymo, paskelbta, kad aktyvumas jau viršija 70 proc. Po balsadėžių uždarymo pranešta, kad referendume dalyvavo daugiau nei 80 proc. visų rinkėjų.

S. Aksionovas „Twitter“ paskelbė, kad Krymo sprendimas „įeis į istoriją“.


S. Aksionovas tuoj pat apskelbė dar vieną žinią. Pirmadienį Krymo valdžios delegacija keliauja į Maskvą. Žinoma, vizito tema aiški. Politikas taip pat informavo, kad Krymo aukščiausioji taryba jau pirmadienį oficialiai paprašys autonomijos prijungimo prie Rusijos. Be to, jau nuo balandžio ketinama Kryme įvesti rublį.

Pranešta apie įvairiausius pažeidimus. Esą žmonės balsuoti vejami iš gatvės, primygtinai agituojama balsuoti už Krymo atsiskyrimą nuo Rusijos. Taip pat skelbta, kad dalis rinkėjų kažkaip sugebėjo balsuoti dar prieš apylinkių atidarymą – kitaip tariant, balsuota tada, kai balsavimas dar nevyko.

Simferopolis švenčia

Preliminarūs referendumo rezultatai paskelbti Simferopolyje. Simboliška: žinia apie Krymo siekį įsilieti į Rusijos Federacijos sudėtį paskelbta Lenino aikštėje.

Tūkstančiai krymiečių sekmadienį šventė referendumo rezultatus, kuriais, kaip rodo balsavusiųjų apklausa, buvo didžiule persvara paremtas Krymo atsiskyrimas nuo Ukrainos ir prisijungimas prie Rusijos, matė AFP reporteriai.

Keli tūkstančiai žmonių susirinko Krymo sostinėje Simferopolyje mojuodami Rusijos ir Krymo vėliavomis.

Sevastopolyje, kur yra dislokuotas Rusijos Juodosios jūros laivynas, per alkoholio kurstomą šventę girdėjosi skanduotės „Rusija!“.

Baltieji rūmai ir ES kartoja: referendumas niekinis

Jungtinės Valstijos sekmadienį atmetė balsavimą Kryme dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos, o Rusijos veiksmus šios krizės metu pavadino „pavojingais ir destabilizuojamais“.

„Šis referendumas prieštarauja Ukrainos konstitucijai, ir tarptautinė bendrija nepripažins rezultatų balsavimo, kuris buvo vykdomas Rusijos karinės intervencijos, pažeidžiančios tarptautinę teisę, sąlygomis ir esant smurto ir bauginimo grėsmei“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Krymo referendumas dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos yra neteisėtas ir jo rezultatai nebus pripažinti, sekmadienį bendrame pareiškime nurodė Europos Sąjungos (ES) aukščiausio rango pareigūnai.

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy taip pat paragino Rusiją sumažinti savo pajėgas iki to dydžio, koks buvo iki krizės, ir atšaukti jas į įprastas dislokavimo vietas.

„Mes pakartotinai griežtai smerkiame neišprovokuotą Ukrainos suverenumo pažeidimą... ir raginame Rusiją sumažinti savo ginkluotąsias pajėgas iki prieškrizinio skaičiaus“, - sakoma ES pranešime.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris yra kaltinamas surežisavęs šį balsavimą kaip būdą atplėšti nuo Ukrainos teritorijos dalį ir nubausti jos naujuosius lyderius už artimesnių santykių su Maskva atmetimą, pareiškė „gerbsiąs“ jo rezultatus.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį Briuselyje spręs dėl galimų priemonių.