„Apie tai kalbėti dar per anksti“, – pareiškė jis Vladivostoke vykstančiame ekonomikos forume. Rusija, pasak V. Putino, vertina įvairias galimybes. Tačiau karių panaudojimo darbotvarkėje kol kas esą nėra.

Kremlius prieš tai paneigė žiniasklaidos pranešimus, kad Rusija pasirengusi kovai su IS siųsti į Siriją naikintuvus. Džihadistai didelėje Sirijos ir Irako dalyje yra paskelbę „kalifatą“. V. Putinas kritikavo JAV vadovaujamus oro antskrydžius prieš IS pozicijas Artimuosiuose Rytuose. „Šių oro antskrydžių efektyvumas mažas“, – teigė jis.

V. Putinas savo kalboje forume agitavo pritarti jo pasiūlymui dėl tarptautinės kovos su teroru koalicijos, kurioje dalyvautų ir Sirijos kariuomenė.

Rusija laikoma artima Sirijos prezidento Basharo al Assado partnere. V. Putinas atkreipė dėmesį į tai, kad Maskva pilietiniame kare remia Damaską ginklais ir padeda apmokyti karius.

JAV tiria informaciją apie Rusijos veiksmus Sirijoje

JAV vyriausybė tiria informaciją apie Rusijos veiksmus Sirijos pilietiniame kare, praneša agentūra AFP.

„Mes susipažinę su pranešimais, kad Rusija Sirijoje gali naudoti karinį personalą ir lėktuvus ir šiuos pranešimus įdėmiai sekame“, – Vašingtone pareiškė JAV prezidento Baracko Obamos atstovas Joshas Earnestas.

Jo teigimu, bet kokia karinė parama Sirijos vadovui Basharui al Assadui, ar tai būtų karinis personalas, lėktuvai, ginklai ar finansavimas, yra ir destabilizuojantis, ir kontraproduktyvus veiksnys.

Taip J. Earnestas reagavo į nuotraukas, kurias sirų kovotojai paskelbė feisbuke ir tviteryje. Jose matyti rusų naikintuvai ir bepiločiai virš Idlibo provincijos, kurią kontroliuoja „Al Qaeda“ sąjungininkas „Nusra frontas“ ir kiti kovotojai.

Nepatvirtintais pranešimais, nuotraukose užfiksuotas ir modernus „Suchoi 34“ tipo naikintuvas. Iki šiol nebuvo žinoma, kad Sirija turi tokių naikintuvų.

JAV vyriausybės atstovas sakė, kad Rusija prašė „leidimų kariniams skrydžiams Sirijoje“, tačiau nežinoma, kokių tikslų Maskva jais siekia.

Rusai turi tiksliai paaiškinti, ką daro, sakė JAV gynybos departamento atstovas Peteris Cookas.

Maskva yra viena svarbiausių B. al Assado rėmėjų. Tuo tarpu JAV ir jų partnerės jau seniai reikalauja pakeisti diktatorių.

Kartu JAV vadovaujama koalicija Sirijoje ir Irake atakuoja „Islamo valstybės“ (IS) pozicijas. JAV vyriausybė esą sveikintų Rusijos dalyvavimą antskrydžiuose.