Kaip nurodo naujienų agentūra UNIAN, kandidatu buvo siūlomas ir Piotras Porošenko, tačiau atšaukė savo kandidatūrą.

Aukščiausioji Rada atnaujino 2004 m. Konstitucijos galiojimą.

Neturi saugumo garantijų

Su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi pasiektas susitarimas dėl politinės krizės jo šalyje sprendimo asmeninio susikompromitavusio vadovo saugumo neužtikrina, pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, atsakydamas į UNIAN žurnalisto klausimą per spaudos konferenciją Varšuvoje.

„Ne“, - kategoriškai pareiškė Lenkijos diplomatijos vadovas, paklaustas, ar derybų metu buvo aptarta V. Janukovyčiaus asmeninio saugumo garantija, ar šis punktas įtrauktas į susitarimo tekstą.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos vadovas taip pat žurnalistams pažymėjo, jog Ukrainos prezidentas taip ir nepaaiškino, kodėl vasario 20-ąją dieną šalies saugumo pajėgos stvėrėsi šaunamųjų ginklų prieš Maidano protestuotojus – kruvini susirėmimai pareikalavo mažiausiai 77 žmonių gyvybių.

„Su prezidentu Janukovyčiumi dalyvavome derybose, o ne klausėmės jo išpažinties. Ponas Janukovyčius man savo nuodėmių neišpažino, tačiau tokioje centralizuotoje prezidentinės valdžios sistemoje labai lengva susigaudyti, kokia vadovavimo grandinė“, - pareiškė R. Sikorskis.

Be to, Lenkijos užsienio reikalų ministras įsitikinęs, jog siekti visiškos prezidento V. Janukovyčiaus kapituliacijos – prastas sumanymas.

„Ieškant abipusio sutarimo, siekti visiškos kapituliacijos asmens, kuris turi tankų, vandens patrankų, snaiperių, automatinių ginklų ir demonstruoja esantis pasirengęs visu tuo pasinaudoti, ne pats geriausias pasirinkimas“, - sako R. Sikorskis.

R. Sikorskis mano, jog labai svarbu tai paaiškinti Ukrainos žmonės, protestuojantiems Maidane. Lenkijos užsienio reikalų ministras pažymi, jog „tai opozicionierių politinės lyderystės išbandymas“.

Lenkijos diplomatijos vadovas pabrėžė, jog dabar viskas priklauso nuo Ukrainos politikų išminties ir atsakomybės.

„Užsienis Ukrainos prieš jos pačios valią išgelbėti negali. Patys Ukrainos žmonės turi ryžtis reformoms, kurios leistų šiai šaliai pasinaudoti finansine parama ir stabilizuotų ekonomiką“, - mano R. Sikorskis.

Teigia, kad V. Janukovičius vis dar Ukrainoje

Viktoras Janukovyčius
Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius tebėra savo šalyje, vienas aukšto rango saugumo šaltinis nurodė šeštadienį, kai buvo pranešta, jog valstybės vadovo rezidencija yra likusi tuščia ir nesaugoma, o jo biurus užėmė protestuotojai.

„Jam viskas gerai, – šaltinis sakė naujienų agentūrai „Reuters“. – Jis yra Ukrainoje.“

Paklaustas, ar į keblią padėtį patekęs lyderis yra sostinėje, šaltinis atsakė: „Negaliu pasakyti.“

Naujienų agentūra UNIAN citavo V.Janukovyčiui artimą įstatymų leidėją Aną Herman, kuri sakė, jog prezidentas yra rytiniame Charkovo mieste.

Milicija nurodė tarnaujanti „liaudžiai

Ukrainos vidaus reikalų ministerija (VRM) šeštadienį pareiškė esanti už sparčius pokyčius ir ragino žmones vienytis, kad būtų užtikrintas saugumas ir sukurta nepriklausoma, demokratinė ir teisinė valstybė.

Savo tinklalapyje Ukrainos VRM penktadienį, po išvakarėse buvusio balsavimo parlamente, nusprendžiusio atleisti vidaus reikalų ministrą Vitalijų Zacharčenką iš posto, pareiškė, tarnaujanti „išimtinai Ukrainos liaudžiai ir visiškai pritaria piliečių siekiui greitų permainų“.

VRM kreipimesi piliečiai raginami „kurti tikrai nepriklausomą, demokratinę, teisinė europinę valstybę“.

Atsistatydino parlamento pirmininkas

Volodymyras Rybakas
Ukrainos parlamento pirmininkas Volodymyras Rybakas, kuris yra prezidento V.Janukovyčiaus sąjungininkas, šeštadienį pareiškė atsistatydinantis dėl pašlijusios sveikatos, jo pavaduotojas paskelbė per Aukščiausiosios Rados sesijos atidarymą.

V.Rybakas šį sprendimą priėmė, kai keli deputatai pareiškė paliekantys V.Janukovyčiaus valdančiąją Regionų partiją, protestuodami prieš milicijos smurtą prieš protestuotojus, pareikalavusį beveik 100 žmonių gyvybių.

Renkasi pažiūrėti, kaip gyveno prezidentas

Ukrainos protestuotojai sako perėmę prezidento administracijos pastato kontrolę, kai opozicijos lyderiai šeštadienį reikalauja prezidento Viktoro Janukovyčiaus atstatydinimo.

„Jo čia nėra, nė vieno jo pareigūnų ar kurio nors tiesiogiai susijusio su administracija nėra“, – sakė „Reuters“ korespondentui Ostapas Kryvdykas minėtame pastate.

Pasak jo, protestuotojams nereikėjo panaudoti jėgos, kad įeitų į šį pastatą.

Tuo tarpu opozicijos lyderis Vitaijus Klyčko nurodė, kad V.Janukovyčius išvyko iš Kijevo ir kad šalyje reikia rengti pirmalaikius rinkimus.

„Šiandien jis išvyko iš sostinės, – kalbėjo V.Klyčko parlamente, kur vyksta neeilinė sesija, svarstomas opozicijos siūlymas V.Janukovyčiu atsistatydinti. – Milijonai ukrainiečių mato tik vieną išeitį – pirmalaikius prezidento ir parlamento rinkimus“.

Oficialiai nežinoma, kur dabar yra V.Janukovyčius, bet būta pranešimų, kad jis yra atvykęs į Charkovą.

Prezidento rezidencija Kijeve yra tuščia; žurnalistai į ją gali įeiti laisvai.

Nėra prezidento ir jo rezidencijoje Mežygirėje, kur ėmė rinktis žmonės pažiūrėti, kaip gyveno prezidentas V.Janukovyčius.

Žmonės važiuoja savo automobiliais, eina rezidencijos link. Jos teritorijos ir turto saugumą užtikrina valstybinė apsauga bei savigynos būriai. Lankytojai perspėjami, kad nieko nenaikintų.

Į vidų įleidžiamos tik žiniasklaidos atstovų grupės. Kitiems lankytojams žadama vėliau parodyti, kaip gyveno prezidentas.

Charkove „Berkut“ kariai krato „euromaidaniečius“

Specialiųjų milicijos pajėgų „Berkut“ kariai reikalauja, kad vadinamieji „euromaidaniečiai“ pasitrauktų iš aikštės prie viešbučio „Turist“ netoli sporto rūmų, kuriuose 12 val. prasideda pietrytinių Ukrainos regionų, taip pat Sevastopolio bei Krymo deputatų suvažiavimas.

Automatais ginkluoti „Berkut“ kariai krato protesto akcijos dalyvius, atima iš „euromaidaniečių“ lazdas ir šalmus.

Protesto akcijos rengėjai prašo žmonių laikytis rimties, primindami, kad akcija yra taiki.

Anksčiau agentūrai „Interfax“ informuotas šaltinis pranešė, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris yra ir Regionų partijos garbės pirmininkas, naktį atvyko į Charkovą.

Pasak pašnekovo, manoma, jog V.Janukovyčius dalyvaus pietrytinių Ukrainos sričių deputatų suvažiavime, kuris vyks šeštadienį. „Kol kas taip manoma, bet padėtis dinamiškai kinta. Gali būti pakeitimų“, – pridūrė jis.

Ką dėl Ukrainos sutarė B. Obama ir V. Putinas

Barackas Obama ir Vladimiras Putinas
JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį sutinka, kad būtina sparčiai įgyvendinti susitarimą tarp Ukrainos opozicijos ir vyriausybės, kad būtų užkirstas kelias kruviniems saugumo pajėgų ir protestuotojų susirėmimams bei stabilizuota šalis, nurodė vienas JAV pareigūnas.

Abu lyderiai kalbėjosi telefonu penktadienį, kai Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir opozicijos lyderiai jau buvo pasirašę taikos susitarimą, tarpininkaujant Europos Sąjungai (ES).

„Jie sutarė, kad šiandien (penktadienį) pasiekta sutartis turi būti įgyvendinta greitai; jog labai svarbu paraginti visas šalis susilaikyti nuo smurto; kad tai yra reali taikios išeities galimybė“, – vienas aukštos rango JAV Valstybės departamento pareigūnas sakė žurnalistams per konferencinį pokalbį.

Baltieji rūmai nurodė, kad minėtos sutarties detalės atitinka punktus, kuriuos siūlė Jungtinės Valstijos – sumažinti įtampą ir sustabdyti smurtą, pakeisti konstituciją, suformuoti koalicinę vyriausybę ir paskelbti pirmalaikius rinkimus.

Tačiau Valstybės departamento pareigūnas perspėjo, kad šitas susitarimas tebėra „labai, labai trapus“ ir kad Ukrainai reikės tarptautinio palaikymo.

„Dėl to buvo labai sunku susitarti, o opozicijai dar bus labai sunku susitarti su žmonėmis gatvėse. Ir ne menkiausia priežastis – siaubingas, siaubingas smurtas pastarosiomis dviem dienomis“, – pažymėjo pareigūnas.

V.Putinas irgi pabrėžė, kad padėtis Ukrainoje labai netvari, ir teigė, kad „radikalieji“ vyriausybės oponentai potencialiai kelia grėsmę pasiektam susitarimui.

Rusijos lyderis „pažymėjo būtinybę skubiai imtis priemonių padėčiai stabilizuoti, akcentuodamas, jog svarbu dirbti su radikaliąja opozicija, kuri atvedė konfrontaciją Ukrainoje iki itin pavojingo taško“, sakoma trumpame Kremliaus pranešime.

Rusija pareiškė, kad Vakarų šalims tenka dalis kaltės dėl kraujo praliejimo, nes jos drąsino ekstremistines opozicijos grupuotes, nesugebėdamos pasmerkti jų veiksmų.

Sieks atstatydinti

Ukrainos opozicija šeštadienį sieks parlamento palaikymo rezoliucijai, kurioje prezidentas Viktoras Janukovyčius raginamas atsistatydinti, nurodė opozicijos atstovė.

„Pateiksime rezoliuciją su reikalavimu Janukovyčiui atsistatydinti, – vieno pagrindinių opozicijos lyderių Vitalijaus Klyčko partijos UDAR atstovė Oksana Zinovjeva sakė naujienų agentūrai „Reuters“. – Tai leis parlamentui nustatyti pirmalaikių rinkimų datą.“

Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje įsitvirtinusiems protestuotojams V.Klyčko sakė, prašysiąs Aukščiausiosios Rados pagalbos, siekiant „atsikratyti“ V.Janukovyčiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1354)