Apie tai rašoma EK pranešime, informuoja newsru.ua.

Per pokalbį telefonu V. Janukovyčius paprašė J. M. Barroso priimti delegaciją iš Ukrainos aptarti kai kurių Asociacijos sutarties aspektų, taip pat ir visa apimančią prekybos laisvės zoną.

EK pirmininkas patvirtino, jog yra pasirengęs priimti delegaciją atitinkamu lygiu.

J. M. Barroso pabrėžė, kad EK pasirengusi aptarti su Kijevu klausimus, susijusius su Asociacijos sutarties įgyvendinimu, kuri jau parafuota, o ne pradėti naujas derybas.

Pranešime taip pat rašoma, kad tokių derybų laikas ir lygis bus suderinti atskirais kanalais.
Anksčiau pirmasis vicepremjeras Sergejus Arbuzovas pareiškė, kad Ukraina tikisi pasirašyti su ES „kelio žemėlapį“, kuris duotų atsakymus į rizikas šaliai, ir tikisi pagalbos – maždaug 10 mlrd. eurų (34,5 mlrd. Lt) dydžio kredito.

„Rugsėjį pateikiau skaičiavimus – mums pakaktų 3–5 mlrd. eurų (10,3 mlrd. Lt–17,2 mlrd. Lt) – ši suma suteiktų galimybę mus palaikyti, pradėti modernizaciją. Šiuo metu krizė pagilėjo, reikia iš naujo skaičiuoti ir apskaičiuoti sumą, bet tai ne 160 mlrd. eurų (552,4 mlrd. Lt), tai galbūt 10 mlrd. eurų. Ir mes prašėme kredito linijų – kai ateis laikas, gražinsime (skolą)“, – ICTV eteryje sakė jis.

S. Arbuzovo teigimu, anksčiau vyriausybėje nuskambėjusi eurointegracijos poreikių suma – 160 mlrd. eurų tėra teoriniai skaičiavimai. „Kalbam apie darbo vietų perorganizavimą 10 metų. Tai teorija, tik teorija“, – paaiškino pirmasis vicepremjeras.

Jis pridūrė, kad susitarimas dėl tokio „kelio žemėlapio“ pasiektas.

„Šiandien mes pataisysime šią situaciją, sukursime darbo grupę. Žemėlapio pabaiga ir bus Asociacijos susitarimo pradžia“, – sakė S. Arbuzovas.

V. Janukovyčius pažadėjo J. M. Barroso ištirti prievartos atvejus prieš taikius demonstrantus
Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius pažadėjo EK pirmininkui atlikti tyrimą dėl milicijos jėgos panaudojimo prieš taikius demonstrantus.

Apie tai kalbėta pokalbio telefonu metu, kuris įvyko Ukrainos prezidento iniciatyva, gruodžio 2 d. pranešė EK.

STEBĖKITE TIESIOGINĘ TRANSLIACIJĄ IŠ KIJEVO: