Jis vis primygtinai teigia: jeigu amerikiečių siūlymų negerbs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ar Sirijos vadovas Basharas al Assadas, Jungtinės Valstijos ieškos kitų sprendimų, pavyzdžiui, didins paramą Sirijos opozicijai. Bet kokiu atveju Rusijos ir Sirijos valdžios režimai nesilaiko pažadų ir toliau sėkmingai bombarduoja civilių gyvenamas teritorijas, naudoja cheminį ginklą ir trukdo humanitarei pagalbai pasiekti tuos, kuriems jos reikia labiausiai.

Tai visai nieko keisto: kiekvieną kartą, kai nepatenkinti rusai arogantiškai grąžina amerikiečiams pateiktą pasiūlymą, pastarieji pasiūlo vis naujų ir naujų nuolaidų, rašo „The Washington Post“.

Trukt už vadžių ir vėl iš pradžių. Vyresnieji JAV administracijos pareigūnai oficialiai patvirtino, kad Sirija ir Rusija grubiai pažeidė susitarimą nutraukti agresyvius veiksmus, dėl kurių su J. Kerry buvo sutarta dar vasarį. Rusai ir toliau atakuoja Vakarų remiamą nuosaikią Sirijos opoziciją, specialiai taikosi į ligonines ir kitus civilių infrastruktūros objektus, trukdo į nusiaubtus miestus patekti humanitarinės pagalbos konvojams.

J. Kerry perspėjo, kad tokių susitarimų pažeidimų padariniai bus skaudūs – gali virsti „planu B“, kuriame numatytas paramos prieš Sirijos prezidentą nusiteikusių opozicijos pajėgų didinimas.

Deja, tai tik liko gražūs žodžiai. B. Obamos administracija tiesiog Maskvai ką tik pateikė naują bendradarbiavimo siūlymą, kuriame įvardijama tai, ko Rusijos prezidentas V. Putinas siekė mėnesių mėnesius: glaudesnis JAV ir Rusijos bendradarbiavimas kovojant su prieš B. al Assadą kovojančiais, kuriems klijuojama „teroristų“ etiketė. Mainais Rusija – ir vėl – žada riboti savo veiksmus ir pasistengti, kad B. al Asssado režimas liautųsi bombardavęs Vakarų remiamos Sirijos opozicijos pozicijas.

Kaip „The Washington Post“ sakė keli Sirijos ekspertai, tai susitarimas, kurio vienintelis apčiuopiamas rezultatas galėtų būti tik B. al Assado režimo sustiprinimas, kurio nemenkstantis agresyvumas suteikė daugiau jėgų „Islamo valstybei“ ir „Al Qaedai“. JAV ir Rusijos bendradarbiavimas galėtų būti nukreiptas prieš „Al Qaedos“ atšaką „Jabnat al Nusra“, kurios pajėgos kai kuriose teritorijos kaip reikiant skriaudžia B. al Assado režimą, pavyzdžiui, Alepo mieste.

Praktikoje „Jabhat al Nusra“ pajėgos persimaišiusios su kitomis sukilėlių grupuotėmis. Bėda ta, kad nemažai Sirijos vyrų prie tariamų teroristų prisijungė labiau dėl praktinių, o ne dėl ideologinių priežasčių. Smūgis jiems tam tikra prasme suteiktų B. al Assado režimui viltį pasiekti, kaip jis pats įvardija, svarbiausią tikslą – susigrąžinti į savo rankas Alepo miestą ir įgauti persvarą nesibaigiančiame pilietiniame kare. Prieš B. al Assadą nusiteikę kovotojai, kuriuos remia Vakarai, gali patirti pastebimų nuostolių – net ir tuo atveju, jeigu Sirijos režimas tesėtų pažadą ir paisytų nebombardavimo zonų. Kaip ten bebūtų, turima patirtis leidžia daryti išvadą, kad toks variantas menkai tikėtinas.

B. Obamos administracijos valdininkai tvirtina neturintys kito pasirinkimo – tik ieškoti sutarimo su V. Putinu. Senesnis „planas B“, kuriame numatyta didesnė parama B. al Assado priešininkams, anot jų, praktiškai neduotų jokios naudos – susirėmimai tikrai nesiliautų, o greičiau net priešingai (suintensyvėtų).

Tokia pačia logika B. Obama vadovaujasi jau nuo 2012 metų, nors per tą laiką progreso Sirijoje pasiekti taip ir nepavyko: ir toliau nevaldomai liejasi kraujas, gilėja humanitarinė krizė. Panašu, kad B. Obama užsispyrusiai nenori mokytis iš Sirijoje jau padarytų klaidų. Jeigu Rusijos prezidentas visgi priims naujausią amerikiečių pasiūlymą, žala Sirijai bus tik dar didesnė.