Vienoje Taškento poliklinikoje medicinos sesele dirbanti Malvina pyksta: „Man beveik penkiasdešimt ir sergu astma. Mes privalėjome surinkti daugybę medvilnės, viską rankomis ir už tai mums nebuvo sumokėta nė skatiko!“.

Moteris ką tik grįžo namo, atlikusi nustatytą darbo normą – penkiolika dienų kartu su kolegomis medikais Uzbekistano kaimuose rinko medvilnę. Tai labai sunkus darbas ir nė vieno nebuvo gailimasi, net ir garbingo amžiaus žmonių.

„Buvo tokių, kurie skambino mūsų chirurgui, nes jis taip pat buvo su mumis laukuose. Jie jam sakė: „Jūs operavote mane prieš savaitę. Turiu temperatūros – ką man daryti?“, - prisimena Malvina.

Uzbekistanas yra vienas iš pagrindinių pasaulio medvilnės augintojų ir tai yra šios šalies ekonomikos ramstis. Valdžia kontroliuoja medvilnės gamybą ir nustato sovietinio pobūdžio normas, kad derlius nuo laukų būtų nuimtas kaip įmanoma greičiau.

Žinia apie vaikų išnaudojimą ir prievartinį darbą medvilnės laukuose paskatino ne vieną drabužių gamintoją – tarp jų „H&M“, „Marks and Spencer“ bei „Tesco“ – pasiieškoti kitų medvilnės šaltinių.

Reaguodamas į tai, Uzbekistano ministras pirmininkas Šavkatas Mirziajevas išleido dekretą, draudžiantį vaikams dirbti medvilnės laukuose. Vis dėlto dar daug suaugusiųjų – mokytojų, valytojų ir biurų darbuotojų – ir toliau verčiami spalį bei lapkritį darbuotis medvilnės laukuose.

Šiemet, kaip ir pernai, rinkti medvilnę buvo liepta ir medikams. Pasirodė pranešimai, kad mieste likę pacientai negali apsilankyti pas reikiamą medicinos specialistą, nes daktaras „užsiėmęs su medvilne“.

Nors BBC neleidžiama rengti reportažų iš Uzbekistano, tačiau Malvina – tai nėra tikras moters vardas – sakė, kad nuo pernai metų Taškento valdžia nurodė kiekvienam rajonui į medvilnės laukus atsiųsti 330 medicinos darbuotojų. Moteris pasakoja, kad gavus šį nurodymą, poliklinikoje buvo surengtas triukšmingas susirinkimas, per kurį teko nuspręsti, kas turės imtis šio darbo. Netrukus Malvina suprato, jog astma nėra pakankama priežastis, kad ji būtų atleista nuo šio prievartinio darbo.

„Atrodė, kad visi negaluoja – skauda nugarą, kankina aukštas kraujo spaudimas ar dar kažkas, - susirinkimo akimirkas prisimena Malvina. - Kai vyriausia gydytoja išklausė visą šį ligų sąrašą, ji pasakė: „Baikite! Daugiau nieko nenoriu girdėti. Vyks visi, išskyrus nėščias ir kūdikius maitinančias moteris“.

Vyriausia gydytoja pasakė, kad visi, atsisakiusieji vykti į medvilnės laukus, bus atleisti iš darbo.