Smarkiai sumušto nuogo vyro lavonas penktadienio rytą buvo rastas vieno daugiabučio kieme pietiniame Volgogrado mieste, sakė vietos tyrėjų departamento atstovė.

Jaunuolis sužalotas daugelyje kūno vietų, įskaitant genitalijas, taip pat buvo žaginamas alaus buteliais, nustatė ekspertai.

„Jis buvo žaginamas alaus buteliais, o jo kaukolė buvo praskelta akmeniu“, - Tiriamojo komiteto Volgogrado regiono skyriaus atstovė Natalija Kunickaja sakė naujienų agentūrai AFP.

Ji patvirtino, kad ši ataka laikoma nusikaltimu iš neapykantos, o tokius atvejus retai pripažįsta teisėsaugos institucijos Rusijoje, kur homofobijos problema yra opi.

Dėl šio nusikaltimo buvo sulaikyti du vyrai - 22 ir 27 metų, sakoma šeštadienį paskelbtame Tiriamojo komiteto, kurio būstinė yra Maskvoje, pranešime. Vienas iš įtariamųjų anksčiau jau buvo patekęs į teisėsaugos akiratį.

Auka tapęs jaunuolis gėrė kartu su tais dviem vyrais - veikiausiai švęsdamas pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare dieną, kuri Rusijoje minima gegužės 9-ąją, nurodė tyrėjai.

Volgogrado regiono tyrėjas Andrejus Gapčenka šeštadienį sakė radijui „Echo Moskvy“, kad abu įtariamieji pradėjo mušti auką, kai jaunuolis pasisakė esantis gėjus.

Lakoniškame Tiriamojo komiteto pranešime sakoma, kad tyrėjai pradėjo tyrimą dėl žmogžudystės, nekomentuojant galimų nusikaltimo motyvų.

Žmogaus teisių organizacijos jau anksčiau reiškė susirūpinimą dėl didėjančios homoseksualių asmenų diskriminacijos, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui akcentuojant tradicines vertybes ir tokiu būdu siekiant užsitikrinti didesnį palaikymą per savo trečiąją kadenciją Kremliuje.

V. Putinas, kuris nevengia pabrėžtinai demonstruoti savo vyriškumo, ne kartą neigė, kad Rusijoje pažeidžiamos gėjų teisės..

Tačiau homofobija jo šalyje tebėra plačiai paplitusi ir toleruojama visuomenės, o beveik jokie vieši veikėjai nėra pripažinę esantys gėjai.

Rusijos parlamente siekiama priimti prieštaringai vertinamą nacionalinį įstatymą, draudžiantį „homoseksualų propagandą“ nepilnamečiams. Pasak kritikų, to teisės akto formuluotės tokios aptakios, kad jomis galima pateisinti bet kokias represijas prieš gėjus.

Panašūs įstatymai jau galioja keliuose regionuose, įskaitant Leningrado sritį, kurios centras yra Sankt Peterburgas.

V. Putinas neseniai perspėjo, kad Rusija gali pakeisti sutartis dėl įvaikinimo tvarkos su Vakarų šalimis, kurios yra įteisinusios gėjų santuokas, tokias kaip Prancūzija.

Rusijoje homoseksualūs santykiai nebelaikomi nusikaltimu nuo 1993 metų, o iš psichinių ligų kadastro homoseksualumas pašalintas 1999 metais.

Daugelis eilinių Rusijos gyventojų sakė esantys pasibaisėję dėl žmogžudystės Volgograde.

„Man įdomu, ar Valstybės Dūmos deputatai, kurie ... dabar priiminėja įstatymą prie homoseksualų propagandą, suvokia, kad tuos alaus butelius (į nužudytojo išeinamąją angą) iš tikrųjų įkišo jie?“ - kino kritikas Aleksandras Timofejevskis klausia socialiniame tinkle „Facebook“.

Tuo tarpu gėjų teisių organizacijos „Gay Russia“ vadovas Nikolajus Aleksejevas išsakė susirūpinimą, kad pastarosios įstatymų leidėjų iniciatyvos gali kurstyti netoleranciją.

„Homofobinė isterija vis labiau skatinama Rusijoje“, - jis sakė AFP.

N. Aleksejevas pridūrė, kad išpuoliai prieš homoseksualius asmenis Rusijoje plačiai paplitę, tačiau beveik niekada nėra tiriami kaip nusikaltimai iš neapykantos.

„Taikyti tabu daugeliui žmonių seksualumo aspektų yra puikus būdas kurti nefunkcionuojančią visuomenę, persmelktą neapykantos, ir tai naudoja tiek Putinas, tiek musulmonų ekstremistai“, - garsi Kremliaus kritikė Julija Latynina rašo opozicijos laikraštyje „Novaja gazeta“.