Turkijos lyderis veteranas tikisi, kad tarpininkaudamas V. Putinui ir Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui gali užkirsti kelią Rusijos puolimui, kuris, Vašingtono perspėjimu, gali prasidėti vasario viduryje.

Didelio dėmesio sulaukiančios jo pastangos, Maskvos sutiktos atsargiai, potencialiai gali būti labai vaisingos, bet ant kortos pastatyta labai daug. Analitikai mano, kad rimtas konfliktas Ukrainoje gali pakenkti Turkijos ekonomikai ir R. T. Erdogano galimybėms pratęsti savo valdymą po rinkimų 2023 m. viduryje.

Tai taip pat gali priversti Ankarą rinktis, kieno pusėje ji bus – V. Putino, turinčio kelis ekonominius ir karinius kozirius prieš Turkiją, ar tradicinių Vakarų sąjungininkių, kurių kantrybė dėl R. T. Erdogano valdymo senka.

Tai, kad Kijevas įsigijo ir panaudojo turkiškus bepiločius orlaivius, ypač kelia nerimą Kremliui ir Rusijos remiamiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Kita vertus, analitikai mano, kad sėkmė užkertant kelią Rusijos invazijai gali išryškinti Turkijos svarbą Vakarų gynybos aljansui ir pagerinti R. T. Erdogano santykius su JAV prezidentu Joe Bidenu.

„Tai galimybė Turkijai pakelti savo statusą“, – AFP sakė Asli Aydintasbas iš Europos užsienio santykių tarybos. „Ankara taip pat pasinaudos šia galimybe pagerinti ryšius su Vašingtonu“, – pridūrė ji.

„R. T. Erdoganas užmezgė šiuos unikalius asmeninius santykius su V. Putinu, kurie kartu yra ir geri, ir konkuruojantys bei leidžiantys palaikyti skirtingas puses Libijoje, Kaukaze ir Sirijoje“.

Banguojantys R. T. Erdogano ir V. Putino santykiai yra vienas svarbiausių diplomatinių bruožų Pietryčių Europoje ir Artimuosiuose Rytuose. Jie pašlijo, kai 2015 metais Turkija prie Sirijos sienos numušė Rusijos karo lėktuvą. Jie labai pagerėjo, kai V. Putinas tapo pirmuoju valstybės vadovu, paskambinusiu R. T. Erdoganui tą naktį, kai jis išgyveno 2016 m. mėginimą įvykdyti valstybės perversmą. Dauguma Vakarų lyderių delsė kelias dienas – analitikai teigia, kad tai vėlesniais metais suartino Turkiją su Rusija. Nuo to laiko šis ryšys atlaikė ne vieną išbandymą.

Tai, kad abi šalys palaiko skirtingas puses Sirijoje ir Libijoje, nesutrukdė Turkijai 2019 metais įsigyti Rusijos priešraketinės gynybos sistemą. Panašu, jog V.Putinui nepatiko, kad Turkijos Azerbaidžanui suteikti bepiločiai orlaiviai pakeitė karo eigą su Maskvos remiamais etniniais armėnais ginčijamame Kalnų Karabache 2020 metais. Tačiau po kelių savaičių konfliktui pasibaigus V. Putinas pareiškė apie R. T. Erdoganą: „Tai žmogus, kuris laikosi savo žodžio – tikras vyras“.

Ukraina yra viena iš priežasčių, dėl kurių tarp lyderių vyksta trintis. R.T. Erdoganas nepritarė 2014 m. Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai dėl istoriški pusiasalyje gyvenančių turkų etninės kilmės totorių. Jis palaiko Kijevo ambicijas įstoti į NATO ir pritarė, kad Ukraina įsigytų Turkijos kovinių bepiločių orlaivių „Bayraktar TB2“.

Ukrainai paviešinus filmuotą medžiagą, kaip TB2 sunaikina separatistų karinį taikinį, V. Putinas iškėlė šį klausimą per 2021 m. gruodžio mėnesio pokalbį telefonu su R. T. Erdoganu. Rytų separatistų lyderis Denisas Pušilinas minėjo bepiločius orlaivius kaip pagrindinę priežastį, kodėl Rusija turėtų apginkluoti Rusijos remiamus separatistus Rytų Ukrainoje. „Pirmiausia turime atremti „Bayraktar“, – sakė P. Pušilinas.

Karo analitikai neteikia didelės reikšmės dronams, jei vyktų plataus masto karas. „Taip, Ukrainos armijai kovojant su pajėgomis Donbase, keli TB2 dronai gali pakreipti jėgų pusiausvyrą, – naujienų agentūrai AFP sakė Užsienio politikos tyrimų instituto Artimųjų Rytų programos direktorius Aaronas Steinas.– Tačiau tuo atveju, jei Rusija įsiveržtų, TB2 neturėtų reikšmės“.

Dauguma analitikų abejoja, kad R.T. Erdoganas atvirai susikibs su V. Putinu dėl Ukrainos.

„Jeigu Turkija eskaluos, Rusija gali atsakyti tuo pačiu – imtis spaudimo (prieš Turkijos karius ir sąjungininkus) Sirijoje, ekonominių sankcijų“, – sakė Oksfordo universiteto mokslininkas Dimitaras Bechevas.

„Atsižvelgiant į jos silpnumą, Turkijos ekonomika negali sau leisti turistų iš Rusijos boikoto“, – pridūrė Turkijos stebėtojas Anthony Skinneris.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)