„Ukrainiečius glumina vamzdyno per Baltijos jūrą, žinomo kaip „Nord Stream 2“, tiesimas. (...) Dujotiekio statybos užbaigimas turės gana nuspėjamų pasekmių mūsų nacionaliniam saugumui. Ukraina bus nepataisomai nusilpninta, kai tik Rusija įgis naują tiesioginę dujų jungtį su Vokietija“, – cituojamas O. Reznikovas straipsnyje, kurį penktadienį paskelbė JAV leidinys „The Wall Street Journal“.

Ukrainos vicepremjeras pabrėžė, jog įvertinus tai, kad Rusijos eksporto dujotiekiai „Nord Stream 1“ ir „TurkStream“ jau naudojami, „Nord Stream 2“ užbaigs Ukrainos, Lenkijos ir Baltijos valstybių apėjimą, jų energetinio saugumo atskirimą nuo Vakarų Europos.

Jo žodžiais, Rusija „vėl ir vėl demonstruoja savo ryžtą naudoti prekybą energijos ištekliais savo geopolitinių ambicijų įgyvendinimui“.

„Būtų neprotinga, jei ne beprotiška, Europai didinti priklausomybę nuo Rusijos valstybinės energetikos kompanijos „Gazprom“ bei suteikti Maskvai tiesioginę galimybę spręsti, kurioms šalims tiekti dujas, o kurias nuo jų atjungti“, – sakė O. Reznikovas.

Jis pridūrė, kad dabartinė „Gazprom“ ir Ukrainos dujų perdavimo operatoriaus sutartis iki 2024 metų pabaigos garantuoja eksporto tiekimo srautus į Europą per Ukrainą.

„Tačiau nesuklyskite – „Nord Stream 2“ užbaigimo dieną šis pažadas [Rusijai] taps nenaudingu“, – akcentavo O. Reznikovas.

Ukrainos vicepremjeras atkreipė dėmesį, kad nors Vokietija negaus daug naudos, Ukraina gali prarasti milijardus dolerių tranzito pajamų, jei bus baigtas tiesti „Nord Stream 2“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)