Panašu, kad šis perspėjimas byloja apie vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderių didėjantį susirūpinimą dėl šlyjančios drausmės savo pajėgose, kai Kijevo kariuomenė išplėtė savo puolimą.

Separatistų lyderiai reiškė nuogąstavimus ne vien dėl dezertyravimo, kuris, anot Kijevo kariškių, pradeda reikšmingai veikti sukilėlių pajėgas, bet ir dėl įsigaliojusio įstatymų nepaisymo.

„Ne paslaptis, jog tarp mūsų esama karių, kurie vykdo nusikaltimus. Pasitaiko plėšikavimo ir smurtavimo atvejų“, – separatistų „generalinis prokuroras“ Eduardas Jakubovskis sakė sukilėlių paskelbtame vaizdo pranešime.

Įvykių liudininkai Donecke pasakojo, kad ginkluoti vyrai įžengdavo į automobilių prekybos salonus ir pasisavindavo ten laikomas mašinas. Ginkluoti sukilėliai taip pat grobė prekes iš šaunamųjų ginklų parduotuvių.

Sukilėlių vadai būgštauja, jog tokie veiksmai diskredituoja separatistus, nors jie siekia užverbuoti daugiau kovotojų, mėgindami atremti atakuojančias vyriausybės pajėgas.

Savo tinklalapyje paskelbtame pranešime „Donecko liaudies respublikos“ lyderiai citavo aukšto rango pareigūnus, kurie piktinosi dėl plėšikavimo ir kai kurių kovotojų jėgos naudojimo „be leidimo“ prieš civilius gyventojus.

Pranešime sakoma, kad bus įkurti kariniai tribunolai ir kad galbūt bus įvestas baudžiamasis kodeksas, numatantis galimybę skirti mirties bausmę už įvairius „itin sunkius nusikaltimus“, tokius kaip šnipinėjimas, ardomoji veikla ir dezertyravimas.

„Pagal tą kodeksą, mirties bausmė bus taikoma už šiuos nusikaltimus: pirmiausiai – už žmogžudystę sunkinančiomis aplinkybėmis – tai yra, už dviejų arba daugiau žmonių nužudymą, itin žiaurų nužudymą, vaiko arba nėščios moters nužudymą, taip pat už įvairius kitus nusikaltimus“, – E.Jakubovskis sakė vaizdo pranešime, kuriame rodomas jo pasisakymas per separatistų vadovybės posėdį.

„Antra, (mirties bausmė bus skiriama) už kai kuriuos karinius nusikaltimus, įvykdytus karo metu mūšio lauke, tokius kaip karinės įrangos arba ginklų atidavimas (priešui), dezertyravimas ir kai kurie kiti“, – jis sakė per sekmadienį vykusį posėdį.

Sukilėlių pajėgų vadas Igoris StrelkovasRusijos pilietis, vėliau pasitraukęs iš to posto, anksčiau yra įsakęs įvykdyti egzekucijas savo kovotojams, kurie įvykdė sunkių nusikaltimų, kai jis vadovavo separatistų pajėgoms Slovjansko mieste.

Pirmadienį kartu su minėtu vaizdo pranešimu paskelbtose ištraukose iš naujo baudžiamojo kodekso nurodoma, kad mirties bausmė gali būti skiriama už išdavystę, šnipinėjimą, pasikėsinimus į sukilėlių lyderių gyvybę, diversijas, maištą, taip pat žmogžudystes ir žaginimus.

Separatistų tinklalapis taip pat citavo naująjį Donecko sukilėlių lyderį Aleksandrą Zacharčenką, kuris sakė: „Kariai privalo žinoti, už kokius nusikaltimus bus baudžiami.“

„Mirties bausmė įvedama kaip didesnės visuomenės apsaugos priemonė, – A.Zacharčenka sakė per spaudos konferenciją. – Mes dar nieko nesušaudėme.“

Ukrainos kariuomenės atstovas sakė, kad sukilėlius apėmė panika, o daugelis jų dezertyruoja arba pereina į vyriausybės pajėgų pusę, kai šios didina spaudimą separatistų tebekontroliuojamiems anklavams rytiniame regione, įskaitant Donecko ir Luhansko miestus.

Tačiau A.Zacharčenka praeitą savaitgalį pareiškė, kad sukilėlių pajėgas sustiprino nauja sunkiosios karinės technikos siunta iš Rusijos ir 1 200 Rusijoje apmokytų kovotojų.

„Mirties bausmės įvedimas nėra kerštas – tai aukščiausio lygio visuomenės apsauga“, – sakė kitas sukilėlių lyderis Vladimiras Antiufejevas.

A. Zacharčenka: nebeįmanoma prašyti tik autonomijos

Naujasis „Donecko liaudies respublikos“ pseudopremjeras siūlo Ukrainos valdžiai nė nesvajoti apie ugnies nutraukimą anksčiau nei bus pripažinta „Donecko liaudies respublikos“ nepriklausomybė.

Kaip praneša zn.ua, separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka, neseniai užėmęs visiems gerai žinomo savarankiškai pasiskelbusio ministro pirmininko Aleksandro Borodajaus vietą, pareikalavo pripažinti „Donecko liaudies respubliką“ kaip nepriklausomą valstybę.

Anot jo, tik po to, kai Ukraina pripažins nepriklausomybę, galimas kovinių veiksmų nutraukimas.

„Jie turi pripažinti mus kaip valstybę, dabar jau nebeįmanoma prašyti tik autonomijos“, – pareiškė A. Zacharčenka.

Taip pat jis pridūrė, kad „Donecko liaudies respublika“ pasirengusi deryboms, tačiau laukia išmintingų pasiūlymų.

Kitokiu atveju Ukrainos valdžia gali net nesvajoti apie ginklų sudėjimą ir sienų uždarymą, patikino A. Zacharčenka.

Prieš keletą dienų A. Zacharčenka pasigyrė, jog sulaukta tankų ir šarvuočių pastiprinimo iš Rusijos bei 1200 specialiai apmokytų samdinių.

Tą separatistų pastiprinimą esą sudaro 150 ginkluotės vienetų ir 1 200 žmonių, „kurie keturis mėnesius buvo mokomi Rusijos teritorijoje“, sakė Aleksandras Zacharčenka per sukilėlių vadovybės penktadienio posėdį, kurį parodė sukilėlių interneto svetainė „Novorossija Online“.

„Jie buvo atvežti kritiškiausiu momentu“, – sakė jis.

„Donecko liaudies respublikos" premjeru save A. Zacharčenka teigė, kad Ukrainos sienos link artėjančioje ginklų siuntoje yra dar 30 tankų, šarvuočių, šarvuotų pėstininkų tarnsportavimo mašinų, rašo BBC.

„Norėčiau jums pranešti gerų žinių, - kalbėjo separatistas. - Šiuo metu link koridoriaus juda (...) 150 vienetų karinės technikos, iš kurių 30 yra tankai, o likusi dalis - šarvuočiai ir šarvuotos pėstininkų transportavimo mašinos“.

„Koridoriumi“ vadinama Ukrainos teritorijos dalis palei sieną su Rusija, kurią vis dar kontroliuoja separatistų kovotojai. A. Zacharčenkos teigimu, koloną lydi 1 200 kovotojų, Rusijoje praėjusių keturių mėnesių trukmės apmokymus.