Tokią mintį per interviu BBC rusų tarnybai išsakė Rusijos armijoje tarnaujantis Sankt Peterburgo gyventojas, apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ specialiųjų pajėgų dalinio vadas Dmitrijus Sapožnikovas.

Kaip teigia vyras, jis yra ir Rusijos monarchinės partijos skyriaus Sankt Peterburge vadovas, skelbia news.liga.net.

„Atskleisiu jums nedidelę paslaptį. Pavyzdžiui, Debalcevė. Mes ten nuvykome vasario pradžioje, įsirengėme bazę Vuhlegirske, iš ten pajudėjo ir mūsų sunkioji technika. Kitaip tariant, klojome sau kelią į Logvinovę. Bet mus apsupo. Mums priešinosi labai daug Ukrainos karių. Galiausiai pavyko prasibrauti, Logvinovėje reikalus perėmėme į savo rankas, nes per 3-5 dienas mums į pagalbą atriedėjo tankų. Tai Rusijos armija, buriatai. Jie ir jų sunkioji technika mums padėjo užimti Debalcevę“, – pareiškė D. Sapožnikovas.

„Iš „Luhansko liaudies respublikos“ pusės riedėjo tankai, vyko rusų daliniai... Manau, tai jau nebe paslaptis, visi tai pripažįsta, net rusai pripažįsta. Matau, kad ir internete labai daug informacijos: pripažino, kad rusai tarnauja, jų ten labai daug. Tai reiškia, kad dabar apie tai nekalbu kaip apie kažkokią slaptą informaciją. Tai jau visi žino“, – pridūrė D. Sapožnikovas.

Kaip teigia BBC, sugrįžęs į Sankt Peterburgą, D. Sapožnikovas „buvo labai nustebęs, kad miesto žmonės tiek mažai žino apie Rusijos karių veiksmus“ Ukrainos rytinėse teritorijose.

„Tik dėl dalinių iš Rusijos pavyksta taip greitai užimti vis naujų pozicijų. Prie Debalcevės stovėjome ir svarstėme: štai, dar mėnesį su jais murkdysimės tame „katile“, nepaleisime, kankinsime, lauksime... Galiausiai viskas pavyko per tris dienas“, – pridūrė „Donecko liaudies respublikos“ separatistas.

Atsakydamas į klausimą, ar šios operacijos metu Rusijos karių pagalba buvo esminis pergalę lėmęs veiksnys, D. Sapožnikovas patvirtino: „Be jokių abejonių. Rusų generolai, rusų pulkininkai. Visi jie priėmė sprendimus... Savaime suprantama, visoms tokioms operacijoms, konkrečiai tokio plataus masto kaip vadinamieji „katilai“, vadovauja rusų kariškiai, rusų generolai. Jie kartu su mūsų vadais rengia planus. Man dažnai teko būti štabe, važiodavau pateikti informacijos. Jie gana paprastai koordinuoja veiksmus. Kartu su mūsiškiais viską apgalvoja, parengia strategiją, o mes vykdome“.

Paprašytas įvardyti Rusijos armijos generolų, vadovavusių Debalcevės užėmimui, pavardes, jis tai padaryti atsisakė.

Komentuodamas Rusijos nenorą pripažinti faktą, kad kare su Ukraina dalyvauja etatiniai Rusijos kariai, D. Sapožnikovas tokius veiksmus palygino su Krymo istorija.

„Manau, kad bus kaip su Krymo istorija. Iš pradžių visi neigė, kad Rusijos kariai dalyvavo prie Rusijos prijungiant Krymą. Dabar, kaip suprantu, pozicija pasikeitė. Štai neseniai parodė dokumentinį filmą: jame V. Putino prisipažinimas, Krymo tema, pasakojimas kaip jis pats gelbėjo Viktorą Janukovyčių (kalbama apie dokumentinį filmą „Krymas. Kelias į Tėvynę“ – red. pastaba). Manau, kad taip pat bus ir šiuo atveju“, – pridūrė D. Sapožnikovas.

Atsakydamas į klausimą, kokiomis nuotaikomis gyvena Rusijos kariai, kovojantys Donbase prieš Ukrainos kariuomenę, D. Sapožnikovas atsakė, kad jam teko bendrauti tik su už pinigus kariauti atvykusiais: „Man teko sutikti tik kariauti už pinigus atvykusių. Prie Debalcevės vienas dalinys buvo buriatai. Jie sakė, kad viską puikiai žinojo – kur važiuoja ir ko, nors oficialiai ir kalbėta: „Vykstame į mokymus“. Pasakojo, kad juos naktį gabeno traukinių vagonuose, kad niekas nieko nepamatytų. Buvo ir tokių, kurie vykti nenorėjo. Buvo galima be jokių problemų atsisakyti. Tokie, kurie čia atvyko, apsisprendė savo noru, puikiai žinojo, kam ryžtasi“.

DELFI primena, kad Antiteroristinės operacijos vadovybė Ukrainos pajėgas iš Debalcevės išvesti nusprendė vasario 18 dieną.