Naujausią derybų Minske ratą buvo susitarta surengti penktadienį, spaudžiant Europos pasiuntiniams, bet jis buvo atidėtas, kilus nesutarimų, kas turėtų atstovauti separatistams.

Kijevas sakė ketinantis šeštadienį pasiųsti į Minską savo pasiuntinį, buvusį Ukrainos prezidentą Leonidą Kučmą, dalyvauti derybose, kurias formaliai palaiko Kremlius ir kurios turi atkurti žlugusias paliaubas, dėl kurių buvo pasirašyta rugsėjį.

„Tikimės pasirašyti dokumentą, kuris išvystytų rugsėjo 15-osios Minsko memorandumą ir prezidentų (Petro) Porošenkos bei (Vladimiro) Putino taikos planą“, – L.Kučma sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Mūsų pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad būtų įgyvendinamas (rugsėjo) susitarimas“, – jis anksčiau sakė Ukrainos žurnalistams, kalbėdamas apie derybas, kurioms tarpininkauja Europos ir Rusijos pasiuntiniai.

Planai surengti derybas Baltarusijos sostinėje buvo paskelbti ketvirtadienį, didindami viltis, kad bus atnaujintas dialogas, žlugus rugsėjį paskelbtoms paliauboms dabar jau ilgiau negu devynis mėnesius vykstančiame kare, kuris, kaip nurodo Jungtinės Tautos, nusinešė jau per 5,1 tūkst. gyvybių.

Ukraina reikalauja, kad derybose dalyvautų Donecko separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka ir Luhansko separatistų vadovas Igoris Plotnickis, o ne jų atstovai, vienas ukrainiečių diplomatinis šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

Separatistai praėjusią savaitę pasitraukė iš taikos derybų ir paskelbė pradedantys puolimą, kuriuo jie siekia kontroliuoti didesnes teritorijas pietrytiniame pramonės regione.

Penktadienį jie taip pat pažadėjo, kad kovos veiksmai pagrindinių susirėmimų vietose nebus nutraukti, jeigu derybos žlugs.

„Jeigu derybos žlugs ..., Donecko ir Luhansko liaudies respublikos pasilieka teisę tęsti puolimą, kol bus išvaduota visa Donecko ir Luhansko sričių teritorija“, dabar kontroliuojama Ukrainos vyriausybės karių, sakoma separatistų pagrindinių derybininkų bendrame pranešime.

Iš Debalcevės evakuojami gyventojai

Ukrainos rytuose iš Debalcevės penktadienį išvežta 310 gyventojų: 250 – į Sviatohirską, 60 – į Artemivską, pranešė Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

„Iš viso per tris paras iš Avdijivkos, Debalcevės ir Svitlodarsko išvežti 956 gyventojai, tarp kurių buvo 161 vaikas“, – sakoma šios žinybos pranešime šeštadienį.

Pranešama, kad Avdijivkoje neveikia centralizuotas vandens, elektros ir šilumos tiekimas. Gelbėtojai kasdien į Avdijivką ir Debalcevę pristato humanitarinę pagalbą.