Rytų Ukrainos separatistams taikiai pasiduoti buvo leista iki 9 val. ryto, tačiau „Reuters“ korespondentai Slaviankse tvirtino, kad ginkluoti asmenys nesitraukia iš užimto milicijos pastato ir stiprina barikadas.

Ukrainos nacionalinė saugumo ir gynybos taryba įpareigojo šalies ginkluotąsias pajėgas „įvesti tvarką“ rytiniuose regionuose, kur kaip tvirtinama, separatistų veiksmus kontroliuoja Rusijos specialiosios pajėgos.

Ukrainos Donecko srityje prasidėjo anksčiau anonsuota specialioji operacija, kurioje dalyvauja ir Ukrainos karinės pajėgos.

Operacijos tikslas – nuginkluoti nusikaltėlius ir iš jų atimti užgrobtus valstybinius pastatus. Žmonės, siekiant užkirsti kelią atsitiktinėms aukoms, privalo elgtis ramiai ir skubiai palikti „karštuosius taškus“, skelbia ukrinform.ua.

Tokią informaciją, kreipdamasis į regiono gyventojus, suteikė Donecko srities administracijos vadovas Sergejus Taruta.

„Sprendimas imtis antiteroristinės operacijos priimtas siekiant mūsų žemėje išsaugoti taiką ir tvarką, kurią šiandien ciniškai ir šaltakraujiškai griauna ginkluoti agresyvūs ir fanatiškai nusiteikę žmonės. Jie teroristai, ir mes jiems neleisime viešpatauti mūsų žemėje“, - patikino S. Taruta.

Srities vadovas išreiškė užuojautą Slaviaske žuvusiųjų artimiesiems.

„Todėl raginu elgtis protingai, nepasiduoti provokacijoms ir nepažeisti viešosios tvarkos. Prasidėjo Velykų laukimo savaitė. Maldos, susitaikymo ir stebuklų metas. Atėjo laikas išgirsti vienas kitą, vienas kitam atleisti“, - teigia S. Taruta.

Ukrinform.ua duomenimis sekmadienį Slaviansko separatistai nužudė du Ukrainos saugumo tarnybos (UST) pareigūnus ir dar du civilius gyventojus, šalies valdžia pirmadienį nurodė uždaryti visas miesto mokyklas ir vaikų darželius, gyventojai raginami pasilikti savo namuose.

Supykęs dėl vieno saugumo pareigūno žūties ir dviejų jo ginklo draugų sužalojimo netoli Slovjansko, laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas sekmadienį perspėjo sukilėlius, kad neįvykdžius vyriausybės reikalavimų bus surengta didelio masto saugumo pajėga operacija.

Rusiją aneksavo Krymo regioną, kai Kremliaus palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pabėgo iš šalies po kelis mėnesius vykusių provakarietiškų jėgų protestų.

O.Turčynovas ir kiti lyderiai kaltina Maskvą kurstant ir organizuojant separatistų neramumus Slavianske ir kituose rytiniuose Ukrainos miestuose, kuriuose gyvena daug rusakalbių.

"Neleisime Rusijai pakartoti Krymo scenarijaus Ukrainos rytiniuose regionuose", - O.Turčynovas pareiškė sekmadienio vakarą.

Proeuropietiškos Kijevo valdžios sprendimas panaudoti jėgą gali dar labiau padidinti konfrontaciją su Rusija. Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodymą surengti planuojamą karinę operaciją vadina nusikalstamu įsakymu ir ragina Vakarų šalis spausti savo sąjungininkus Ukrainos vyriausybėje.

Slavianske Rusijos vėliava pirmadienį ryte tebebuvo iškelta ant milicijos būstinės – vieno iš dviejų pastatų, kuriuos laiko užėmę separatistai. Ginkluoti kaukėti vyrai tebebudėjo prie barikadų, pastatytų prie milicijos skyriaus iš smėlio maišų.

Atvažiavęs sunkvežimis, regis, atgabeno daugiau padangų, kurios kraunamos ant barikadų, kad jas sutvirtintų.

Mieste tvyrojo didelė įtampa. Žmonės mėgino dirbti kaip įprasta, tačiau švietimo įstaigos buvo uždarytos, o tėvams buvo patarta neišleisti vaikų iš namų.

38 metų banko darbuotojas Oleksejus Myzenka buvo savo įprastoje darbo vietoje, bet nurodė, kad kartu su žmona paragino savo sūnų, studijuojantį rytiniame Charkovo mieste, neiti į paskaitas pirmadienį.

"Nenorime, kad jam kas nutiktų, - sakė O.Myzenka. - Aišku, kad kai kurie žmonės išsigandę. Tačiau ji vis tiek laukia eilėse savo pensijų."

O.Myzenka pridūrė, kad jo žmona, dirbanti mokytoja, telefonu gavo miesto administracijos perspėjimą, kad pamokos atšaukiamos iki atskiro pranešimo.

62 metų Iryna Zemlianskaja, dirbanti vaistininke, sakė: "Aš einu į darbą. Jie žadėjo panaudoti jėgą daug kartų, tačiau nieko nepadarė. Niekas daugiau nebebijo."

Horlivkoje prasidėjo milicijos šturmas

Pirmadienį Horlivkoje apie 150 separatistų bando patekti į miesto milicijos skyrių. Jie reikalauja, kad milicija jiems paklustų, informuoja unian.net.

Teisėsaugininkai užsibarikadavo, ruošiasi atremti galimą šturmą.

Separatistai užtvėrė Lenino prospektą, nevyksta eismas.

Sekmadienį vakare į Horlivkos miesto tarybą prasmuko keli separatistai. Jie teigia, kad jų tikslas – apginti pastatą. Separatistai nakvojo pastate.

Ukrainos televizijos reportaže buvo matomas greitosios pagalbos medikai, teikiantys pagalbą žmonėms, kurie veikiausiai buvo sužeisti per pagrindinės milicijos būstinės šturmą tame Donecko regiono mieste, turinčiame apie 300 tūkst. gyventojų.

Rusija veža į Padniestrę „turistų“ grupes

Į Kišiniovą iš Rusijos masiškai plūsta sportiškai atrodantys asmenys civiliais drabužiais.

Apie tai pranešė grupės „Informacinis pasipriešinimas“ žurnalistas Dmitrijus Timčiukas.

„Pastarosiomis dienomis pastebėta, jog iš Rusijos į Kišiniovą masiškai plūsta grupės sportiškai atrodančių žmonių“, – parašė jis, informuoja pravda.com.ua.

„Iš Kišiniovo jie organizuotai vyksta į Padniestrės pusę“, – pridūrė žurnalistas.

Žurnalisto žiniomis, naktį į pirmadienį kai kurie rusų kariuomenės daliniai, esantys netoli Ukrainos sienos, buvo visiškoje karinėje parengtyje.

Tiesa, jis parašė, kad rusų karių nepadaugėjo.

Kaip jau buvo pranešama anksčiau, į Padniestrę nukreipė kelis šimtaus Rusijos specialiųjų būrių karių.

Mitinguotojus talžė matant milicijai

Balandžio 13-osios vakarą Ukrainos Donecko srities Mariupolio mieste prie pat milicijos nuovados buvo žiauriai sumušti mitingo už vieningą Ukrainą dalyviai, skelbia zn.ua.

„Dalyvavome taikiame mitinge, saugojome Mariupolio milicijos nuovadą. Staiga prie mūsų prisiartino beveik 150 jaunų vyrų, veidus dengusių kaukėmis ir ginkluotų lazdomis. Jie mus puolė, mušė, mėtė sprogstamuosius užtaisus“, - žurnalistams pasakojo mitingo dalyviai.

Nepatvirtintais duomenimis per incidentą nukentėjo 9 žmonės, mitingavę už vieningą Ukrainą. Iš jų šeši gydomi intensyviosios terapijos skyriuje. „Jie patyrė daug lūžių, galvos traumų“, - pridūrė tragedijos liudininkai.

Nukentėjusieji šiuo metu gydomi greitosios pagalbos centre ir miesto 5-osios ligoninės neurochirurgijos skyriuje.

Kaip skelbia Mariupolio milicijos atstovai spaudai, prie pastato iš tikrųjų vyko mitingo dalyvių ir užpuolikų susirėmimas, nukentėjo nemažai žmonių. Skelbiama, jog incidento faktas oficialiai užfiksuotas, vyksta tyrimas.