Nuo 2014 m., kai Maskva aneksavo Krymą, Kijevas rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kovoja su Rusijai ištikimais separatistais. Ukraina kartu savo sąjungininkėmis Vakaruose kaltina Rusiją remiant separatistus, tačiau Maskva tai neigia.

Kijevo kariuomenė penktadienį teigė, kad separatistai užpuolė Ukrainos karines pozicijas naudodami artileriją ir minosvaidžius. „Dėl priešiškų veiksmų vienas karys buvo mirtinai sužeistas“, – socialiniame feisbuko tinkle teigė kariuomenė.

Ukraina ketvirtadienį nurodė, kad siekia iš savo Vakarų sąjungininkių daugiau karinės pagalbos, kai šios pareiškė nerimą dėl Rusijos karių judėjimo prie Ukrainos sienų. Socialiniuose tinkluose pastarosiomis dienomis paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti Ukrainos sienų link judantys rusų kariai, tankai ir raketos.

JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas praėjusią savaitę teigė esąs susirūpinęs dėl Rusijos karių judėjimo ir įspėjo Maskvą dėl bet kokio galimo įsiveržimo. Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį savo ruožtu pareiškė, kad konfliktą Ukrainoje eskaluoja Vakarai, nes šie Juodojoje jūroje rengia karines pratybas ir prie Rusijos sienų skraidina bombonešius.

Po smurto atvejų padaugėjimo šių metų pradžioje Rusija balandį prie Ukrainos pasienio dislokavo maždaug 100 tūkst. karių ir sukėlė tarptautinės bendruomenės nerimą dėl reikšmingos konflikto eskalacijos.

Netrukus Maskva paskelbė patraukianti karius, tačiau tiek Ukraina, tiek jos sąjungininkės Jungtinės Valstijos tuo metu teigė, kad patraukimas buvo ribotas.

Karinis konfliktas iki šiol pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)