Ukrainos Aukščiausioji Rada antradienį priėmė įstatymą dėl ribotos savivaldos suteikimo separatistų kontroliuojamiems rajonams šalies rytuose.

Šis įstatymas yra dalis vyriausybės pasiūlymų, kuriais siekiama užbaigti penkis mėnesius vykstantį kruviną konfliktą.

Už šio įstatymo priėmimą balsavo 277 Rados deputatai.

Ultranacionalistų partijos „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olehas Tiahnybokas pareiškė, kad „Svoboda“ buvo vienintelė frakcija, „neatidavusi nė vieno balso už specialiojo statuso suteikimą (separatistiniams rajonams)“.

Partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko pažymėjo, kad visuomenės atstovai turi reikalauti, kad Rados vadovybė paskelbtų pavardes visų deputatų, kurie balsavo už šio įstatymo projekto priėmimą.

„Partija „Batkivščyna“ ir jos deputatai už šiuos žeminančius, išdavikiškus įstatymus nebalsavo“, - sakė ji, pridūrusi, kad antradienį patvirtinti teisės aktai neatneš šaliai taikos.

Savo ruožtu partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) deputatas Andrijus Ševčenka socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Petro Porošenka ir Oleksandras Turčynovas slaptu būdu prastūmė įstatymą dėl specialiojo statuso“.

Rados deputatai antradienį 287 balsais taip pat priėmė įstatymą, numatantį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ginkluotų formuočių narius, kurie nuo 2014 metų vasario 22-osios iki šio teisės akto įsigaliojimo dienos Donecko ir Luhansko srityse įvykdė veikas, turinčias nusikaltimo požymių.

Ši nuostata taip pat bus taikoma asmenims, dalyvavusiems savavališkai pasiskelbusių Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos valdžios institucijų veikloje ar trukdžiusiems vykdyti antiteroristinę operaciją.

Tačiau nuo baudžiamojo persekiojimo nebus atleisti asmenys, kurie savo veiksmais prisidėjo prie „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo katastrofos, per kurią liepos 17 dieną žuvo visi 289 jame buvę žmonės.

Separatistai atmeta P. Porošenkos pasiūlymą

Savavališkai nepriklausomybę paskelbusios „Donecko liaudies respublikos“ valdžia nemano, kad Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pasiūlytas įstatymo projektas dėl atskirų Donbaso regionų rajonų statuso šiandien yra aktualus, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Andrejus Purginas
„Tai Ukrainai skirtas įstatymo projektas. „Donecko liaudies respublikoje“ įstatymus kuria mūsų turimas atskiras parlamentas“, - naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė vadinamasis pirmasis „Donecko liaudies respublikos“ vicepremjeras Andrejus Purginas.

„Gali būti, kad tai taps derybų ateityje pretekstu, tačiau ne daugiau“, - pridūrė A. Purginas.

DELFI primena, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį pasiūlė separatistiniams rytams ribotą savivaldą trejiems metams, laikantis su Rusija suderinto taikos plano sąlygų.

Oficialiame prezidento tinklalapyje nurodoma, kad P.Porošenka sakė parlamentarams, kad šis jo pasiūlymas būtų dalis platesnio susitarimo su prorusiškais separatistais.

Įsigaliojus siūlomam įstatymui, atskiruose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose būtų įvesta ypatinga vietinės savivaldos tvarka.

P.Porošenka siūlo pirmalaikius vietinės valdžios rinkimus minėtose rajonuose surengti šių metų lapkričio 9 dieną.

Treji savivaldos metai

Paliaubos buvo nekart pažeistos, o per naują separatistų puolimą, kuris buvo surengtas šalia pagrindinio jų bastiono - Donecko miesto - esančio oro uosto rajone, sekmadienį žuvo šeši civiliai ir nežinomas skaičius ukrainiečių karių.

Be to, pirmadienį per atsinaujinusį apšaudymą artilerijos ugnimi Donecke žuvo trys civiliai žmonės ir dar penki buvo sužeisti.

Vis dėlto prezidentas P.Porošenka antradienį pateikė Radai taikos pasiūlymų paketą, numatantį trejiems metams suteikti ribotą savivaldą kai kuriems separatistų kontroliuojamiems rajonams.

Taip pat numatoma įtvirtinti teisę vartoti rusų kalbą visose valstybinėje institucijoje - tai ypač opus klausimas karinio konflikto zonoje.

Pirmadienį, 101-ąją savo darbo prezidento poste dieną, P.Porošenka sakė, kad šis planas yra geriausia išeitis iš krizės, nes garantuoja „mūsų valstybės suverenitetą, teritorinį vientisumą ir nepriklausomybę“.

Aukščiausioje Radoje šiuo metu dominuoja vyriausybės šalininkai, todėl šios priemonės turėtų būti nesunkiai priimtos.

Tačiau kai kurie politiniai lyderiai ir ypač dešiniojo sparno judėjimų, kurie atliko nedidelį, bet svarbų pagalbinį vaidmenį protestuose, per kuriuos buvo nuverstas senasis režimas, atstovai kelia klausimus, ar P.Porošenka nedaro per didelių nuolaidų Maskvai.

Žiniasklaidos duomenimis, pasiūlymų pakete, be kita ko, numatyta, kad vietos įstatymų leidžiamosios institucijos galės pačios steigti milicijos pajėgas, skirti teisėjus ir prokurorus.

Po lapkričio 9 dieną numatytų pirmalaikių rinkimų bus suformuotos naujos tarybos rajonuose, priklausančiuose vadinamajai plieno ir akmens anglių juostai, kurie, regis, nebus niekaip atskaitingi Kijevui.

Pasiūlymų pakete, kaip pranešama, taip pat numatyta apsauga nuo baudžiamojo persekiojimo „įvykių Donecko ir Luhansko srityse dalyviams“ - ši priemonė taikytina ir separatistams, ir ukrainiečių kariams.

D. Tymčukas: Rusija permeta karinę techniką

Rusija permeta gyvąją jėgą ir karinę techniką į Lysyčansko ir Debalcevės miestus. Be to, pastebima, kad rusų pajėgos juda Volnovachos link.

Tai rodo grupės „Informacinis pasipriešinimas“ operatyviniai duomenys, rašo unian.net.

Eksperto teigimu, rusų pajėgos tęsia aktyvius veiksmus konflikto zonoje, intensyvindamos Ukrainos pozicijų apšaudymą ir aktyvuodamos savo diversinių – žvalgybinių grupių veiklą.

„Priešininkų pajėgų koncentracija pastebima Lysyčansko ir Debalcevės rajonuose, kur permetama ginkluotė, karinė technika ir gyvoji jėga iš teroristinių grupuočių ir Rusijos pajėgų“, - rašoma Karinių – politinių tyrimų centro vadovo Dmitrijaus Tymčuko pranešime.