Penktadienį Ukrainos televizija „5 kanalas“ informavo, kad prie Maidano mirė pagyvenęs žmogus. Neprisistatę asmenys informavo protesto akcijų dalyvių medicinos stovyklą, kad netoli prekybos centro „Globus“ stogo, prie viešbučio „Ukraina“ guli prastai besijaučiantis žmogus. Prie jo pribėgo stovyklos gyventojai, iškvietė greitąją pagalbą, tačiau atvykę medikai konstatavo vyriškio mirtį.

Liudininkų teigimu, toje vietoje, kurioje gulėjo kūnas, yra kraujo pėdsakų. Vyriškis veikiausiai patyrė kaukolės traumą. Vienas liudininkas papasakojo, kad netoliese stovėjo automobilis, kuris nuvažiavo, kai prie mirusiojo pribėgo protestuotojai.

Padėtis Ukrainoje, kurioje nuo lapkričio pabaigos vyksta mitingai prieš vyriausybę, regis, atsidūrė aklavietėje. Nepanašu, kad valdžios ir opozicijos dialogas būtų įmanomas, net ir tarpininkaujant Vakarų atstovams – šalių pozicijos kardinaliai priešingos, o reikalavimai vieni kitiems neįvykdomi. Opozicija reikalauja, kad atsistatydintų prezidentas ir ministrų kabinetas, taip pat – išankstinių rinkimų, informuoja newsru.com. Valdžia stengiasi sumažinti protestų bangą, tačiau nei trauktis, nei skirti rinkimų neketina.

Aktyvistai sugulė po generalinės prokuratūros langais

Protestai Ukrainoje, gruodžio 6 d.
Ukrainos generalinės prokuratūros darbuotojai, penktadienio rytą atėję darbą, buvo priversti perlipti prie pastato protesto akciją surengusius Ukrainos integracijos į Europą aktyvistus, kurie sugulė po pastato langais, skelbia zn.ua.

Protesto gulomis šūkis: „Perlipote įstatymą – teks perlipti ir mus!“. Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Ukrainos opozicinės partijos „Tėvynė“ politikas Vladimiras Arjevas.

Aktyvistai reikalauja paleisti į laisvę dešimt žmonių, kurie buvo sulaikyti po įvykių Bankovos gatvėje – pačiame Kijevo centre.

Be to, Euromaidano paskyroje tame pačiame socialiniame tinkle skelbiama, jog prie generalinės prokuratūros atriedėjo trys „Berkut“ autobusai.

„Berkut“ nepasirodė

Situacija tebėra įtempta. Penktadienį anksti ryte protestuotojai manė, kad specialiųjų pajėgų būrys ateis išvaikyti Euromaidano, tačiau „Berkut“ nepasirodė. Savigynos būriai ryte prie barikadų sučiupo du jaunuolius su dujiniais pistoletais. Pas provokatorius rado ir leidimus į Euromaidano štabą bei išlaidų maistui ir cigaretėms sąrašus.

Ketvirtadienį VRM valstybinės valdybos Kijeve viršininko pavaduotojas Valerijus Mazanas davė mitinguotojams penkias dienas įvykdyti teismo sprendimą, draudžiantį blokuoti valstybinius pastatus.

„Milicija visomis priemonėmis stengiasi užtikrinti, kad mitingai vyktų taikiai. Tačiau jei bus nusižengta įstatymams, veiksime ryžtingai, griežtai“, – pasakė jis ir įspėjo, kad teisėsaugos institucijų darbuotojai „neįkalbinės nusikaltėlių“. „Tam turime visas įstatymo numatytas priemones ir galimybes“, – pareiškė v. Mazanas.

Paskelbė protesto veiksmų planą

Ketvirtadienį opozicinė partija „Batkivščina“ savo interneto svetainėje išpublikavo protesto veiksmų planą, kurio vienas iš pagrindinių tikslų ne tik vyriausybės atstatydinimas ir priešlaikiniai rinkimai, bet ir baudžiamoji byla prieš VRM vadovą Vitalijų Zacharčenko ir „Berkut“ narius, sumušusius protestuotojus, politinių kalinių išlaisvinimas ir Asociacijos sutarties su ES pasirašymas.

Tokį planą ketvirtadienį vakare iš Euromaidano tribūnos paskelbė „Batkivščinos“ politinės tarybos vadovas ir jos frakcijos Aukščiausioje Radoje atstovas Arsenijus Jaceniukas. Tą pačią dieną šios partijos lyderė, nuteistoji buvusi premjerė Julija Tymošenko savo interneto svetainėje paskelbė, kad perdavė opozicijos lyderiams savo veiksmų planą.

Ji paragino protestuotojus koordinuoti visus veiksmus su opozicija. „Dar ne vėlu. Vien pokalbių aikštėse nepakanka. Ukrainos žmonėms reikia nedelsiant imti valdžią į savo rankas, o ne saldžiai kalbėtis su diktatoriais“, – rašoma kreipimesi.