Tai antradienį pareiškė Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas, praneša „Ukrinform“.

Pasak jo, Šventojo Sosto atstovai galėtų padėti sugrąžinti į rusų nelaisvę patekusius ukrainiečius ir deportuotus vaikus.

„Žinoma, bet kuris pasaulinės politikos subjektas, taip pat ir Vatikanas, gali diskutuoti apie karą, analizuoti įvykių raidos scenarijus ir ieškoti praktinių sprendimų. Įsigilinimas į temą suteikia galimybę geriau suprasti agresyvaus Rusijos elgesio priežastis ir aiškiau apibrėžti, kas šiandien yra tikrasis tarpininkavimas. Tačiau galutinės iniciatyvos tikrai turi būti suderintos su Ukraina ir bus suderintos bet kokiu atveju. Niekas nespręs Ukrainos likimo jai nedalyvaujant, ir tai yra aksioma“, – pabrėžė M. Podoliakas.

Pasak patarėjo, „ir mums, ir mūsų svarbiausiems partneriams sureguliavimo išeities taškas yra prezidento Volodymyro Zelenskio jau pasiūlyta aiški taikos formulė“.

M. Podoliakas priminė, kad pirmasis ir svarbiausias Ukrainos taikos formulės punktas – besąlygiškas visų Rusijos ginkluotųjų pajėgų pasitraukimas už tarptautiniu mastu pripažintų 1991 metų Ukrainos sienų – tai „kategoriška prielaida bet kokių derybų procesų pradžiai“.

Jis pabrėžė, kad kalbėti apie taiką ar net apie kažkokį pokarinį sureguliavimą yra absurdiška, kol Ukrainos piliečiai gyvena okupacijoje ir kenčia smurtą kankinimų stovyklose, ypač kai Rusija demonstratyviai pamina tarptautinę teisę apskritai ir atskiras konvencijas konkrečiai.

Valstybės vadovo biuro vadovo patarėjas pareiškė, kad reikia remtis realijomis ir vadovautis pagrindiniais tarptautinės teisės principais – valstybių teritorinio vientisumo ir suvereniteto principais.

„Todėl dar kartą pabrėšiu, kad pati Ukraina turės lemiamą vaidmenį sureguliuojant situaciją. Per devynerius ginkluoto konflikto metus aiškiai supratome, kad, Rusijai perleidus bent metrą mūsų teritorijos, nepavyks išvengti tolesnės eskalacijos, tolesnių plataus masto karo etapų. Kremliaus apetitas tik didės atitinkama progresija“, – pažymėjo jis.

Anot M. Podoliako, popiežiaus atstovų misija Maskvoje gali skirti dėmesį svarbiems humanitariniams karo aspektams – elgesiui su rusų nelaisvėje esančiais kariais ir civiliais, taip pat deportuotų ukrainiečių vaikų grąžinimui.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Katalikų bažnyčios vadovas popiežius Pranciškus pareiškė, kad Vatikanas dalyvauja taikos misijoje, bandydamas užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą.

Televizijos kanalas CNN, remdamasis neįvardytu šaltiniu, artimu prezidento biurui, pranešė, kad V. Zelenskis nedavė sutikimo jokioms diskusijoms Ukrainos vardu.