Pastato kontrolę perėmę protestuotojai sako ant pastato stogo radę šovinių.

Jie teigia, kad pastatą okupavusi policija iki sekmadienio ryto galėjo jo stogą naudoti tam, kad sausio 22 d. šaudytų į protestuotojus. Tądien buvo nužudyti trys antivyriausybinio protesto dalyviai. Policija informaciją, kad yra apsiginklavę, neigia.

News.liga.net praneša, kad šoviniai yra 7,62 kalibro, skirti Kalašnikovo automatui arba Simonovo šautuvui.

Naktinio šturmo metu nukentėjo du pareigūnai – vienam apdegė veidas, kitam pareigūnui sužeista šlaunis.

Priglaus žurnalistus ir protestuotojus

Zn.ua praneša, kad Tarptautinio suvažiavimų centro „Ukrainos namai“ komendantas Aleksejus Januševskis sako, jog pastate bus įrengtas žurnalistams skirtas žiniasklaidos centras bei maisto išdavimo punktas, kur galės ateiti sušilti šimtai žmonių, neradę vietos Profsajungų rūmuose.

Pastatą opozicijai išlaikyti nori „Spilna Sprava“ antivyriausybinis judėjimas. Panašu, kad toks jų planas, nes jo nariai pradėjo statyti barikadas iš sniegu prikimštų maišų prie pagrindinio įėjimo, rašo kyivpsot.com.

Apie 100 žmonių buvo prie pastato sekmadienio rytą – nors aplinkui matyti dužęs stiklas, telkšantis vanduo bei pelenai, be išdaužytų langų, pastato vidaus žala atrodo minimali. Hruševskio gatvėje už 500 metrų prie barikadų buriuojasi apie 1000 demonstrantų.

Mėginant užimti Ukrainos rūmų pastatą buvo išdaužyta langų, išlaužta durų, taip pat padaryta žala daliai pirmojo aukšto. Pastato viduje buvę milicininkai besiveržiančius aktyvistus mėgino atremti kurtinančiomis granatomis ir vandens čiurkšlėmis.

Kaip praneša Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos žiniasklaidos tarnyba, atsargoje esantys Ukrainos teisėsaugos pareigūnai, kurie buvo Ukrainos rūmuose, apleido patalpas šios institucijos vadovo Vitalijaus Zacharčenkos sprendimu tam, kad būtų pratęstos derybos bei taikiai sureguliuota situacija.

Prieštaringi pranešimai informuoja, kad už konfliktą gali būti atsakingi tiek prieš Vyriausybę nusistatę aktyvistai, tiek apmokėti provokatoriai, norintys sukurti chaosą, patvirtinantį susidorojimą su policija.

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija savo tinklalapyje teigia, kad už reidą į Ukrainos rūmus, kur buvo įsikūrę demonstracijas Kijeve turėję reguliuoti pareigūnai, atsakingi „EuroMaidan“ aktyvistai. Ministras Vitalijus Zacharenko sako, kad policija galėjo panaudoti jėgą suvaldyti minią, bet vietoj to pasirinko išvesti pareigūnus ir tęsti derybas, kad atgautų pastato kontrolę ir išvestų protestuojus į lauką. Ukrainos VRM teigimu, policininkai pastato paliko ne po derybų su opozicija, o dėl ministro įsakymo.

Aktyvistai pasibaisėję Ukrainos rūmų būkle.

Maidano aktyvistas Zorianas Škiriakas kaltina pareigūnus muziejuje sunaikinus eksponatus. „Tai siaubas...Ketvirtas ir Penktas aukštai tapę pamazgų duobe“, - sakė jis.

„Viskas išbarstyta, baldai sulaužyti, purvas, tušti buteliai, nuorūkos. Dabar Maidano aktyvistai ir muziejaus darbuotojai daro tvarką, kad atliktų inventorizaciją tam, kad suprastų galimos vagystės mastą“, - savo Facebook puslapyje rašo Z. Škiriakas, praneša unian.net.

Išėjo apie 3 val. ryto

Pasak unian.net, apie 200 teisėsaugos pareigūnų paliekant pastatą per šoninį įėjimą, protestuotojai nebuvo agresyvūs, tačiau šaukė "Gėda!".

Spręsti susidariusio konflikto apie 3 val. ryto buvo atvykęs vienas iš opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko. Derybose lankęsis V. Klyčko teigia, kad Ukrainos rūmuose būtent organizacijos „Berkut“ pajėgų nebuvo. 

Anksčiau atvykęs prie pastato, jis paaiškino susirinkusiems, kad vidaus pajėgų kariai yra jauni šauktiniai, kurie negalėjo nepaklusti įsakymui.

„Užduotis įvykdyta. „Ukrainos namų“ užėmimas apsiėjo be kraujo praliejimo“, - pareiškė V.Klyčko. Po pastato išvadavimo pasaulio bokso čempionas nurodė aktyvistams organuoti „Ukrainos namų“ įėjimų ir išėjimų apsaugą. Į klausimą, kokiems tikslams ketinama panaudoti „Ukrainos namų“ pastatą, V.Klyčko neatsakė.

Kp.ua nurodo, kad apie 4 val. ryto Ukrainos rūmų kontrolę perėmė protestuotjai.

Šturmas vyko naktį iš šeštadienio į sekmadienį

Maidano aktyvistai nusprendė veržtis į Ukrainos rūmus Europos aikštėje naktį iš šeštadienio į sekmadienį.

Po nedidelio susirėmimo aktyvistai pateko į vidų ir įmetė Molotovo kokteilį. Pastato viduje – keli šimtai „Berkut“ atstovų. Tuo tarpu protestuotojų prie pastato – apie 2 tūkst. Situacija aštrėja.

Prie pastato privažiavo greitosios pagalbos automobilis. Atakos priežastis – protestuotojai baiminasi, kad jėgos daliniai gali juos pulti iš pastato.

Pareigūnai buvo užsibarikadavę viduje, o mitinguotojai bandė patekti į vidų. Juos pasitiko vanduo, ašarinės dujos ir šviesą bei garsą leidžiančios granatos.

Jiems į pagalbą susiruošė ateiti Maidano apsaugos būrys. Aktyvistai rėkė reikalaudami milicijos išeiti bei laido į vidų Molotovo kokteilus ir fejerverkus.

Vidaus kariuomenės kariai susiderėjo su protestuotojais, kad jie paliks pastatą. Jiems buvo padarytas gyvas koridorius, per kurio vidų kariai ketina praeiti. Taip pat Maidano karštąją liniją pasiekė karių artimųjų prašymai leisti jiems išeiti.