Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka nurodė, kad reguliariosios Rusijos pajėgos įvykdė atakas Luhansko regione, kurio didžiąją dalį kontroliuoja prorusiški separatistai.

Nors Rusija neigia siunčianti savo karius į Ukrainą, tačiau pripažįsta, kad separatistams padeda „savanoriai“ iš Maskvos.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Petro Porošenka dėl blogėjančios situacijos Ukrainos rytuose nutraukė savo vizitą Pasaulio Davoso ekonomikos forume, vykstančiame Šveicarijoje, pranešė jo atstovas.

Daugiau nei 4 800 žmonių žuvo, beveik 1,2 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, kai separatistai balandį perėmė Luhansko ir Donecko regionų kontrolę.

Antradienį du civiliai žuvo separatistų užimtame mieste, kai autobuso stotelėje sprogo artilerijos sviedinys.

Kalbėdamas per specialiai surengtą spaudos konferenciją, A. Lysenka nurodė, kad Ukrainos kariškius šiaurinėje antiterostinės operacijos zonoje užpuolė Rusijos kariai.

„Nuožmios kovos toliau tęsiasi netoli 29-ojo ir 31-ojo Ukrainos kariuomenės kontrolės punktų“, – sakė A. Lysenka, turėdamas omenyje teritoriją aplink Slavianoserbską.

Atstovas nurodė, kad esą Ukrainos pajėgos sustabdė Rusijos puolimą ir kontroliuoja šią teritoriją, tačiau, pasak A. Lysenkos, padėtis išlieka „rimta“.

Maskva atmetė pirmadienį ištartus Ukrainos kaltinimus, esą ši siuntė savo kariškius į Luhanską padėti separatistams. Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas šiuos kaltinimus įvardijo kaip „haliucinacijas apie Rusijos invaziją“.

Deklaracijoje, priimtoje per neeilinį susitikimą, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai ragino visas puses laikytis rugsėjį priimtų Minsko susitarimų. Visos ESBO narės, įskaitant Rusiją, Ukrainą, JAV ir ES valstybes, vieningai pasirašė deklaraciją.

Rusijos ambasadorius šioje organizacijoje Andrejus Kelinas tikino, kad Maskva visomis jėgomis stengiasi sureguliuoti Ukrainos konfliktą.

P. Porošenka skubiai grįžta į šalį

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nutraukia savo viešnagę Pasaulio ekonomikos forume Davose.

Jis dar trečiadienį grįš į Ukrainą, nes pablogėjo situacija šalies Rytuose, pranešė jo atstovas, kuriuo remiasi agentūra AFP.

Generalinio štabo vadas ir vidaus reikalų ministras prieš tai perdavė prezidentui ataskaitą apie „situaciją Donecko oro uoste ir prie užtvarų Nr. 29 ir 31“, – sakė atstovas Sviatoslavas Zegolka. Pablogėjus situacijai, P. Porošenka esą nusprendė sutrumpinti savo vizitą Šveicarijoje ir grįžti į Ukrainą.

Atstovas taip pat pareiškė, kad trečiadienį į kovų zoną vyks Saugumo tarybos ir nacionalinio saugumo sekretorius. Ukraina kaltina Rusiją antradienį tiesiogiai užpuolus jos dalinius šalies Rytuose. Maskva paneigė naujus kaltinimus dėl dalinių ir ginklų permetimo į Luhansko konflikto regioną.

Kovodama su separatistais, Ukraina, vyriausybės duomenimis, pradėjo dalinę ik 50 000 vyrų mobilizaciją. Kariai, ilgą laiką tarnaujantys šalies Rytuose, kur kaunasi su prorusiškais separatistais, esą bus pakeisti rezervistais.

Separatistai ir vadovybė Maskvoje griežtai sukritikavo masyvų pajėgų stiprinimą. Todėl stebėtojai baiminasi tolesnės padėties eskalacijos.